Hajduk ne voli igrati u Gorici, povijest se ponovila
 RONALD GORSIC/CROPIX
Teška noć za Tudora

Video: ‘Pregazili‘ su Hajduk i ostavili ih bez ozbiljne prilike! I opet im Gorica ruši ambicije...

Velika Gorica je postala pravo stratište ovosezonskih splitskih ambicija, barem statistički...
Piše: Toni RoićObjavljeno: 30. lipanj 2020. 23:16

Dan mrtvih prošle godine označio je kraj Hajdukovih ambicija u borbi za naslov prvaka, četiri dana ranije oprostio se od Kupa u osmini finala, a jučerašnjim porazom su mu najvjerojatnije zalupljena i vrata drugog mjesta i pretkola Lige prvaka.

Sve to dogodilo se u Velikoj Gorici, pravom stratištu ovosezonskih splitskih ambicija, koje je bez milosti, jednu za drugom uništavala raspoložena momčad Gorice, vođena najprije od Sergeja Jakirovića, a sinoć i od litavskog stratega Valdasa Dambrauskasa, koji je svoj prvi ogled s Hajdukom zaključio sjajnom pobjedom 3:1. Gorica je pregazila goste i ostavila ih bez ozbiljne prilike, a da im nije doslovno poklonila taj jedan gol, trijumf bi bio i još uvjerljiviji. Hajdukova igra je u svim segmentima bila čista - nula.

Igor Tudor imao je velikih problema pred dolazak u turopoljsku prijestolnicu jer zbog ozljeda i kartona nije mogao koristiti čak sedam igrača, a izostanak najboljih strijelaca Caktaša i Jaira, automatski je sugerirao jalovost u napadu. Pokušao je Tudor s promjenom formacije, eliminirao je dosad posve promašenu ideju o igri s tri stopera, te se odlučio za taktički raspored 4-1-4-1 s Eduokom u špici, te Jakolišem i Brnićem na krilima. Gorica je odgovorila u svom klasičnom rasporedu 4-2-3-1, a na mjestu centralnog veznog opet je zaigrao Joey Suk.

Početak utakmice nije donio odveć lijepog nogometa i tečnih akcija, ali što je vrijeme odmicalo Gorica je sve više pokazivala svoj domaćinski gard i želju da odnese sve iz ovog dvoboja i ostavi živom teoretsku nadu u europsko mjesto. Sve agresivniji pristup donio je domaćima i vodstvo u 18. minuti. Jaki udarac Suka je Posavec odbio do Ndiayea, koji se odlično snalazi i daje povratnu loptu za natrčalog Jiloana Hamada, koji iz blizine para mrežu gostiju za erupciju slavlja navijača Gorice. Samo tri minute kasnije Iračanin kurdskog podrijetla ima novi zicer, loptu mu je kao na pladnju servirao Kristijan Lovrić, ali ovaj put Posavec pronalazi način da paradom spriječi najgore po Splićane.

image
Igrači Gorice zasluženo slave
RONALD GORSIC/CROPIX

No, kao i u ranijim utakmicama nakon korona stanke, najgore je za Hajduk bilo to što nije pronalazio igru kojom bi bio opasan po suparničkog vratara. Nije bilo ni ideje, ni dubine, za razliku od Velikogoričana koji od dolaska Valdasa Dambrauskasa postaju momčad koja pokušava napadati u svakom trenutku, i kad gubi i kad vodi. Litavac često zna reći "nakon prvog gola, uvijek treba pokušati dati drugi" i upravo je to njegova momčad i napravila u 43. minuti. Korner Čabraje, Jovičić prebacuje loptu, a Suk iz blizine poentira. Nizozemac je bio strijelac i u one dvije već spomenute pobjede nad Hajdukom, što će reći da je ove sezone ostvario "hat-trick".

Teške brige morile su u tom trenutku Igora Tudora, ali u posljednjim sekundama prvog poluvremena počastio ga je Jovičić kada je neoprezno izgubio loptu, a Marin Jakoliš izašao sam pred Kahlinu i jakim udarcem kroz noge vratara smanjio zaostatak Splićana. Za napadača iz Šibenika bio je to dugo čekani trenutak i prvi pogodak u bijelom dresu.

Hajduk je tako na poluvrijeme otišao s minimalnim zaostatkom, ali ni u nastavku nije bio u stanju išta ozbiljnije promijeniti. Gorica je znalački kontrolirala igru, a u 53. minuti opet vratila prednost na plus dva. Kao i kod prvog gola domaćih, olako je loptu prodao Jradi, a Anthony Kalik sjajnim dubinskim proigravanjem pronašao Cherifa Ndiayea, koji ulazi u šesnaesterac i pogađa prizemno u bliži kut. Hajduk je na koljenima i premda u 70. minuti Tudor radi hokejašku, trostruku izmjenu uvođenjem Dolčeka, Blagaića i Krekovića, nema ova splitska momčad kapacitet za ozbiljne stvari i može biti sretna kad u konačnici izbori i pretkolo Europske lige.

Teška noć za Tudora, predsjednika Brbića i ostale iz splitskog kluba, dok Velikogoričani tek sada mogu žaliti za propuštenim u ranijem dijelu sezone. Ušli su u odličnu formu i s ovakvom igrom daleko bi dogurali da imaju bar tri ili četiri boda više.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 00:14