ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
PALA HIT-MOMČAD LIGE

Video: Prvi strijelac HNL-a zabio golčinu, a onda je nastao show! Greda, poništen penal, pa preokret

Varaždin je okrenuo susret protiv Gorice u svoju korist i osvojio važna tri boda
Piše: Ivica Herceg/Sportske novostiObjavljeno: 03. veljača 2021. 14:48

VARAŽDIN - GORICA 2:1 (Obregon '76, Boban '90; Lovrić '21)

VARAŽDIN: Horkaš - Tkalčić, Stolnik (od 79. Ćelić), Pellumbi, Urata - Senić (od 46. Herrera) - Petković (od 46. Boban), Postonjski (od 58. Grgec), Đurasek, Posavec - Obregon (od 90. Benko). Trener: Zoran Kastel.

GORICA: Banić - Doka, Jovičić, Krizmanić, Muhammed - Pršir (od 46. Golubickas), Kalik - Špikić (od 75. Mitrović), Hamad (od 75. Dvorneković), Lovrić - Dieye (od 75. Mudrinski). Trener: Siniša Oreščanin.

VARAŽDIN Stadion Varteks Bez gledatelja. Sudac: Damir Batinić (Osijek). Pomoćnici: Loparac i Novosel. Četvrti sudac: Cestarić. VAR: Bebek. AVAR: Krmar. Delegat: Rukavina.

Žuti kartoni: Senić (10 - preoštar start), Petković (19 - prekršaj), Golubickas (89 - prekršaj).

Crveni kartoni: -


Ostali su vjerni tradiciji Varaždin i Gorica i opepokazali učinkovitost napadača. Jedina je razlika što je u trećem dvoboju u Zagrebačkoj ulici konačno slavio Varaždin. Iako su gosti sve do 75. minute vodili, isplatila se upornost domaćina koji je preokretom stigao do tri vrijedna bda u borbi za bijega za začelja.

Utakmica je obilježila slavodobini povratak Gabrijela Bobana u hrvatski nogomet. Svojim pogotkom u 89. minuti donio je pobjedu i veliko veselje i ohrabrenje u Varaždin.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

U prvom dijelu Gorica je djelovala nešto poduzetnije. Uvodnu fazu obilježili su udarci iz kornera, čak sedam u prvih 15 minuta. No, pravih prijetnji za Horkaša i Banića zapravo i nije bilo.

U drugo poluvrijeme Kastel je ušao s dvije promjene, pa su na travnjak ušli Boban i Herrera, novodošli igrači koji su u Varaždinu tek nekoliko dana. Kasnije se to pokazalo kao ispletiv rizik, jer domaćin više nije imao izbora. Doduš3e, odluku utakmice imao je u svojim g+nogsma Hamad koji je u idealnoj poziciji sa svega tri metra umjesto mreže uzdrmao stativu. Domaćinu je dosta trebalo dok se priviknuo na novu formaciju, ali je skorim ulaskom Grgeca, a zatim i Ćelića dobio na kvaliteti igre prema naprijed.

U 72. minuti Batinić iz prilične udaljenosti presudio dvoboj Doke i Obregona kao kazneni udarac, ali je potom nakon dužeg pregledavanja odustrao od te svoje odluke. To kao da je pokrenulo domaćina da krene na sve ili ništa. Ubrzo je došlo poravnanje preko uvijek opasnog Obregona, a zatim završni udarac kojim je Boban neobtranjivo matirao Banića.

Varaždin je takoipak uzvratio Gorici za uvodni 1:5 poraz, no daleko važniji su osvojeni bodovi s kojima su se primaknuli klubovima iz sredina ljestvice.


Prijenos uživo:

Kraj utakmice - Odlična utakmica i veliki preokret! Zasluženo, obzirom da su domaći stisli u nastavku i izborili važna tri boda.

90' - Gooool! Boban za 2:1! Potpuni preokret! Sjajna akcija i još bolji finiš! Gabrijel Boban u svom povratničko debiju zabio je pogodak vrijedan pobjede za Varaždin nakon što je Tkalčić prošao po desnoj strani i ubacio. Veliki preokret!

86' - Crveni karton za nekog s klupe Varaždina! Čini se da nisu zaboravili na poništeni penal, pa se sucu više ništa ne "tolerira"...

76' - Goooool! Ipak gol za Varaždin, ali ne iz penala! Slobodan udarac s desne strane iskosa, ubačena lopta u šesnaesterac, a tamo je najbolje reagirao Obregon čiji trzaj glavom vara vratara gostiju!

72' - Penal za Varaždin!? Nije ovo baš djelovalo jako uvjerljivo, ali nema dvojbi za glavnog suca utakmice. Bebel iz VAR sobe se ne javljaju, ali ipak da, ipak ga zovu... Ide Batinić sam provjeriti situaciju! Ipak ništa od penala! Čini se opravdana odluka!

61' - Obregon je imao solidnu situaciju s nekih 10-ak metara iskosa, zaletio i pokušao niskom prizemnom loptom iznenaditi domaćeg vratara, ali u šumi noga vrijedna je onda od Krizmanića koji blokom "spašava" Banića.

47' - Kakvu je sad priliku "zapucao" Hamad!? Sjajna lopta mu se ukazala na petercu, primio ju je i pogodio - gredu! Bila je ovo meč-lopta za goste... U nastavku akcije Lovrić je oduzeo odbijanac i pao u šesnaestercu, ali sudac ništa nije svirao.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj 1. poluvremena - Zasluženo vodstvo gostujuće momčadi koja još jednom dokazuje da je u sjajnoj formi i da je u vrhu HNL-a. Od domaće momčadi tu i tamo poneki bljeskovi u vidu pokušaja iz kornera, ali nešto konkretno - ništa.

39' - Novi korner za domaće. Postonjski je dobro ubacio, ali opet je lopta nakon gužve u kaznenom prostoru završila u rukama Banića, nema opasnosti...

30' - Obregon je pokušao glavom u šesnaestercu s nekih 10-ak metara, ali nije to bilo dovoljno jako za Banića.

21' - Gooool! Lovrić sjajno zabija s nekih 10 metara! I taman kad je nezadovoljan dignuo ruke jer je i drugi put u nizu njegov slobodnjak završio u živom zidu, jedna iznenadna lopta zavarala je domaću obranu, dolazi do Lovrića i ovaj sjajno zabija! Samo Varaždinu Lovrić je u HNL-u zabio ukupno - sedam golova.

15' - I Petković je požutio. Lakat u Lovrića na nekih 25-ak metara, nije to baš dobra situacija za domaće nogometaše. No Lovrić je pogodio živi zid i opasna situacija je otklonjena.

10' - Senić je prvi ušao u bilježnicu glavnog suca, brutalno je pokušao zaustaviti prijenos lopte i kontru koju je povukao Krizmanić. Uklizao je s dvije noge u navedenog i sudac mu je opravrano pokazao žuti karton.

4' - Hamad je čini se ugurao loptu u gol, ali asistencija s kojom je dobio ovu priliku učinjena je rukom i sudac je poništio gol. VAR je potvrdio ispravu odluku suca.

2' - Postonjski je pokušao volejem s iz velike udaljenosti (30 metara na sredini) nakon bloka iz šesnaesterca (korner), no ta je lopta otišla daleko od okvira vratiju.

1' - Počela je utakmica.


Posljednji trening varaždinskih nogometaša pred nadmetanje s Goricom odrađen je na očišćenom terenu s umjetnom podlogom, baš kao i dan ranije. S glavnog igrališta također je uklonjen snijeg, a ovisno o temperaturi vidjet će se u kakvom će biti stanju danas od 15 sati, za kada je zakazan početak popodnevnog dvoboja.

Varaždinci su svjesni važnosti, ali svakako i težine današnjeg ispit, o čemu nam je njihov trener Zoran Kastel rekao sljedeće:
- Dočekujemo moćnu, kvalitetnu i uigranu momčad, koja je u susretima s Dinamom i Rijekom nedvojbeno pokazala svoju visoku vrijednost. Međutim, za nas je svaka daljnja utakmica pravo čupanje i moramo dohvatiti što više bodova - podvukao je trener Varaždinovih nogometaša.

U udarnom sastavu su moguće promjene, prije svega na krilnim pozicijama u napadu, za koje su dovedena dva nova rješenja. Ipak, mogu li konkurirati za barem dio minutaže tijekom dašanje utakmice, ovisi, dakako, o brzini sređivanja “papirologije”.
Za najavu dvoboja od igrača smo izabrali Mateja Senića, jednog od najstandardnijih u momčadi.
U klubu gdje je krenuo u mlađim uzrastima posljednjih je šest godina kao senior od Treće do Prve HNL već ostavio zamjetan trag. Razgovor smo počeli s retrovizorom na prošlo kolo i dvoboj sa Slavenom Belupom u Koprivnici...

- Nismo bili na razine igre protiv Rijeke od samoga početka. Samo smo sebe zakopali pogreškama jer se nismo pridržavali dogovora i uputa trenera. Danas nam dolazi Gorica, to je za nas težak ispit, ali vjerujem da možemo opet na pobjedničku stazu. Za to se moramo boriti apsolutno svim snagama, bodovi su za nas nedvojeno od presudnog značaja - podvukao je 25-godišnji Senić.

Popularni Sena, koji je uvijek vedrog raspoloženja i otvoren za kontakt, sada se nalazi na mjestu prednjeg veznog, nakon što je dugio prije toga ordinirao u stoperskoj ulozi. Kako je to prihvatio?

- Iz početka je bilo neobično, sada se sve bolje snalazim. Odgovara mi uloga prema ofenzivnom redu, postigao sam dva pogotka, a i u svakoj utakmici dolazim u priliku-dvije pred suparničkim vratarima. No, puno je važnije od svega da mi danas ostvarimo svoj cilj, iako nam je poraz na početku prvenstva kod kuće od 1:5 dobra opomena i upozorenje da moramo biti puno bolji nego u prošlom kolu - podvukao je važan član Kastelova postave.

Da, tih 1:5 dogodilo se lani potkraj kolovoza, od tada su oba kluba mijenjala trenera na svojim klupama. Varaždince je onda vodio Samir Toplak, Goričane pak Valdas Dambrauskas...

Problemi za Goricu

Seriju od tri uzastopna prvenstvena gostovanja Gorica nastavlja danas u Varaždinu, gdje je na startu aktualne sezone slavila 5:1 i ostvarila svoju najuvjerljiviju prvoligašku pobjedu ikad. Lijepa su to sjećanja, a još ljepše je aktualno treće mjesto na tablici Prve HNL, zabetonirano nakon nedjeljnog trijumfa 2:0 protiv Rijeke na Rujevici, ali to gostovanje ostavilo je velikog traga na sastav koji će danas istrčati u Varaždinu.

Oba standardna zadnja vezna Joey Suk i Hrvoje Babec dobili su treći žuti karton, stoper Nasiru Moro zaradio je crveni, a lijevi bek Marijan Čabraja ostvario je transfer u Dinamo. Izvan stroja i dalje je nedovoljno oporavljeni vratar Kristijan Kahlina, a pod upitnikom je i Anthony Kalik, pa je trener Gorice Siniša Oreščanin praktički bez zadnjeg veznog i bez lijevog beka jer Malijac Cheick Keita još nije registriran za velikogorički klub. Oreščanin je, dakle, u ozbiljnim brigama kako posložiti obranu, netko od ofenzivnih veznjaka morat će u drugačiju ulogu, a mogao bi i branič Steenvoorden, ali pitanje je koliko je on zapravo spreman nakon skoro dva mjeseca pauze zbog zadobivene ozljede koljena. - Ozljede i kartoni sastavni su dio nogometa, ali imam puno povjerenje u sve koji će nastupiti i ne sumnjam da ćemo odigrati najbolje što možemo u ovom trenutku - kaže strateg Gorice Siniša Oreščanin, koji će pred samu utakmicu odlučiti o svojoj početnoj jedanaestorici.

- U Rijeci smo pokazali veliki napredak u defenzivnom segmentu igre, što je pokazatelj da stvarno možemo, ali i Rijeka je imala dosta prilika i možemo mi još bolje. U toj utakmici dogodio se “klik” kojeg sam očekivao, iako od prvog dana inzistiram na momčadskom pristupu jer svaka utakmica je pokazatelj kako dalje - pojašnjava Oreščanin.

Trener velikogoričkog prvoligaša očekuje danas iznimno motiviranog i borbenog domaćina.

- Varaždin znamo i poštujemo, a u borbi za ostanak bodovi su mu imperativ, pogotovo kada igra kod kuće. Bez dvojbe nas čeka teška i vrlo zahtjevna utakmica, ali mi i ovaj put idemo na pobjedu - odlučan je trener gostiju.

Nogometaše Gorice i u Varaždinu će s kapetanskom trakom opet predvoditi najiskusniji u svlačionici Matija Dvorneković.

- Osjećamo se fantastično nakon pobjede u Rijeci, a premda je prisutan umor, sve je lakše prebroditi nakon ovog uspjeha. Liga je jako zanimljiva, što pokazuju i rezultati jer svatko svakoga može pobijediti. Varaždin je u prošlom domaćinstvu dobio Rijeku, što nam je jasan znak koliko neugodna momčad nas očekuje. Bit će i težak teren jer je nedavno padao snijeg, ali unatoč respektu prema Varaždinu mi znamo što nam je cilj i napravit ćemo sve da ga ispunimo - odlučan je Dvorneković.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 06:45