MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
NAPOKON SU DOČEKALI

VIDEO: Riječani prekinuli dugi post i slave prvu pobjedu nakon 133 dana, pogledajte golove s Rujevice

Novi miljenik Armade vratio je Rijeku na četvrto mjesto, s tri boda prednosti ispred Hajduka.
Piše: Predrag Jurišić/Sportske novostiObjavljeno: 21. ožujak 2021. 14:38

RIJEKA - VARAŽDIN 2:0 (Galović 22', 35')

RIJEKA – Stadion na Rujevici. Bez gledatelja: Sudac: Igor Pajač (Sveti Ivan Zelina) . Pomoćnici: Kečkeš, Loparac. Četvrti sudac: Lučić. VAR: Pejin. AVAR: Grgić. Delegat: Pandža.

RIJEKA: Nevistić – Tomečak, Capan, Galović, Vukčević (od 87. Štefulj) – Čerin, Lončar – Murić (od 72. Mudražija), Andrijašević, Menalo – Drmić (od 75. Kulenović). Trener: Goran Tomić.

VARAŽDIN: Zelenika – Memija, Stolnik, Pellumbi, Tkalčić (od 86. Petrović) – Postonjski, Senić (od 40. Guera) – Herrera (od 46. Boban), Posavec (od 86. Kolarić), Peco (od 75. Vuk) - Obregon. Trener: Zoran Kastel.

ŽUTI KARTONI: Capan (43., preoštar prekršaj)

Napokon! Napokon su nogometaši Rijeke upisali domaću pobjedu, nakon 133 sušna dana na Rujevici, svladali su Varaždin 2:0 (2:0). Posljednji su put Riječani na svom travnjaku slavili 8. studenoga prošle godine (Lokomotiva 1:0) i od tada su nanizali osam utakmica bez pobjede. U nedjelju su, eto, prekinuli i taj crni niz, u devetom pokušaju, više ne postoji „bauk Rujevice”...

Junak dvoboja bio je srednji branič Nino Galović, koji je s dva pogotka torpedirao goste. Ukupno je u Prvoj HNL Galović postigao osam pogodaka, od toga čak tri na posljednje dvije utakmice. Posebno je lijep bio Galovićev drugi pogodak, kad je povukao loptu poput „dinamovca” Mislava Oršića protiv Tottenhama i nakon 70-metarskog prodora svladao je Zeleniku.

Riječani su se tako vratili na četvrtu poziciju, imaju tri boda više, ali i dvije utakmice više od Hajduka. A Varaždincima je ovo bio četvrti uzastopni poraz, nisu osvojili ni bod u okršajima protiv „velike četvorke” (Osijek 2:3, Hajduk 0:2, Dinamo 0:5, Rijeka 0:2) i sad je pred njima teška borba za ostanak u Prvoj HNL, trenutačno su na predzadnjem mjestu, s dva boda više od „fenjeraša” Lokomotive.

Trener Rijeke, Goran Tomić, na travnjak je poslao sastav koji je i najavio, ali je zato strateg gostiju, Zoran Kastel, napravio jednu opipljivu promjenu u odnosu na najavu. Naime, na lijevi je obrambeni bok postavio Tkalčića, koji je po vokaciji desni branič. Pa iako takva, opipljiva „pretumbavanja” nerijetko ne donose ništa dobro, taj je Kastelov potez imao rezona. Tkalčić je, naime, bio zadužen za krilnoga napadača Roberta Murića, koji gotovo svaki put, kad primi loptu, s desnog napadačkog boka ulazi u sredinu i namješta se na udarac lijevom nogom. A to je onda Tkalčić trebao zaustavljati, budući da se očekivalo kako će Murić ulaziti na tu, Tkalčićevu jaču stranu.

Na odmor se otišlo uvjerljivim, 2:0 vodstvom Rijeke, ta je prednost bila posve zaslužena, budući da su domaćini znali iskoristiti sve što su im gosti pružili. Rijeka je dobro otvorila utakmica i već u prvih šest minuta kapetan Franko Andrijašević zaprijetio je Varaždincima, koji su se ipak uspjeli posložiti i u sljedećih su 15-ak minuta bili ravnopravni. Štoviše, znali su i ugroziti vratara Nevistića, pokušali su to Obregon i Peco.

I baš u trenucima kad je izgledalo da su Varaždinci pronašli pravi način za pariranje domaćinu, primili su u 22. minuti pogodak! Nino Galović je trećim pogotkom u Koprivnici zapečatio pobjedu protiv Slaverna Belupa, a sad je načeo Varaždince i donio toliko potrebni mir i samopouzdanje. Poslije vodećeg gola, Rijeka je iznova preuzela niti igre, pokušali su vratara Zeleniku iznenaditi Lončar i Murić, ali mreža se nije tresla. Čak ni u 33. minuti, kad je, nakon lucidnog dodavanja Galovića, Menalo izbio sam ispred Zelenika, ali gostujući je vratar obranio tu loptu, koju je potom izbio Tkalčić.

No, dvije minute kasnije, Galović je opet bio strijelac, raspucao se 28-godišnji srednji branič Rijeke, koji je do ove utakmice postigao šest pogodaka u Prvoj HNL (dva za Split, četiri za Rijeku). U završnici prvoga dijela bilo je opasno u 16-ercu Rijeke nakon ubacivanja Postonjskog iz slobodnog udarca, ali Nevistić je odbio tu loptu i u svlačionicu su kudikamo zadovoljniji otišli domaćini.

U nastavku je Kastel odmah iz igre izvadio nevidljivog Herreru i uveo je Gabrijela Bobana, koji je sjajno tukao u 67. minuti sa 17 metara iskosa, ali je Nevistić izvrsnom obranom sačuvao svoju mrežu. Varaždinci su zaigrali otvoreno, pokušavali su biti konkretni, imali su dvije lijepe šanse (Obregon, Memija), ali nisu uspjeli smanjiti prednost domaćina.

Nakon pogreške vratara Zelenike, Kulenović je u 76. minuti, desetak sekundi nakon što je zamijenio Drmića, mogao povećati vodstvo domaćina, ali obrana gostiju ipak je raščistila tu opasnu situaciju. Potom je i Menalo imao lijepu zgodu, ali Zelenika je zaustavio udarac napadača Rijeke. Do kraja više nije bilo pravih prilika, Rijeka je mirno zatvorila utakmica i napokon slavila na Rujevici...


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Završen je dvoboj na Rujevici! Rijeka je golovima Nine Galovića slavila kod kuće u HNL-u nakon 133 dana!

90' Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade.

88' Rijeka će se nakon ove pobjede vratiti na četvrto mjesto, s tri boda ispred Hajduka koji još ima i dvije utakmice manje. Splićani nisu odigrali derbi s Dinamom (tko zna kad će...), a 7. travnja ih očekuje zaostali dvoboj sa Slaven Belupom.

85' Dvostruka promjena kod gostiju. Posavec i Tkalčić idu van, a Kolarić i Petrović unutra. Mijenja i Tomić, umjesto Vukčevića u igru će Štefulj.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

83' Uspjevaju sada Riječani zadržati loptu u serijama koje vremenski traju dosta dugo. To je nešto što im je nedostajalo u nekima od posljednjih domaćih utakmica... Sada su spremni "ubiti" utakmicu.

79' Postonjski je sada u dva navrata mogao savladati Nevistića, odmah s druge strane Menalo prijeti Zeleniki pa onda i ostaje na travnjaku te se igra prekida. Vrlo sadržajna minuta. Nakon ispucavanja Nevistića, prebačena lopta na Menala koji se pritom i lakše ozlijedio kod udarca.

77' Velika opasnost za Varaždin. Zelenika ispušta ubačaj Menala s desne strane, blizu je tome bio Kulenović, ali Varaždinci su to ipak izbacili na vrijeme.

75' Još jedna promjena kod Varaždina. Peco izlazi, unutra je Vuk. S druge strane, van ide Drmić, a u vrh napada ide Sandro Kulenović.

72' Umjesto Murića u igri je Mudražija, prva je to promjena Gorana Tomića danas.

68' Velika prilika za Varaždin! Sjajan udarac Bobana brani Nevistić, lopta se odbija do Memije, nije gledao gol, tražio je Obregona, no Rijeka se obranila.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

67' Novi pokušaj Andrijaševića. Nije došlo to do Zelenike, bilo je kasnije i kornera, no bez opasnosti za goste.

65' Uh, dobra prilika za Varaždin. Peco puca pored gola. Samo je pogledom to ispraćao Nevistić, da je išlo u okvir, nema šanse da bi to uhvatio.

63' Eto, i baš kad smo to rekli, pogreška riječke obrane. Obregon ipak nije uspio pucati i kazniti to, svjestan je bio i on da je mogao to i bolje iskoristiti.

61' Lopta je sada nešto duže u nogama gostiju, nema ispadanja u riječkoj obrani pa će na ovakav, relativno spor način Varaždinci teško do neke prave prigode.

58' Udarac Andrijaševića sada od bloka hvata Zelenika. Pokušavaju domaći i dalje, vodeći se za onom da je 2:0 zapravo najgori rezultat na utakmici.

55' Razgovor Pellumbija sa sucem Pajačem uoči riječkog kornera, Varaždin se obranio i krenuo u kontru preko Posavca, a onda je Peco pucao te Nevistić dosta lagano obranio. Bila je to jedna od boljih prilika za goste danas.

52' Tražio je sada Galović i hat-trick, stigla mu je jedna lopta Čerina, malo ju je samo preusmjerio prema Zeleniki, no nije uspio zabiti.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

50' Riječani dakle, već 133 dana ne znaju za prvenstvenu pobjedu na Rujevici. Posljednja je došla prije 133 dana protiv Lokomotive, bilo je to 8. studenog prošle godine.

47' Prva šansa za domaće u nastavku. Drmić je proigrao Andrijaševića, ovaj traži Menala s desne strane u petercu no Zelenika stiže prije njega do lopte.

46' Krenulo je drugo poluvrijeme, a Varaždinci su već napravili drugu promjenu. Umjesto Herrere ušao je Gabrijel Boban.

POLUVRIJEME: Dva pogotka odsjela su u mreži Varaždinaca. Jednom asistirao Murić, drugi puta Menalo, i to strijelcu - Galoviću!

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

45' Dobar je ubačaj maločas uputio Postonjski, reagirao je Nevistić i spriječio veću neugodnost za svoja vrata. Obregon je izborio korner u nastavku akcije, a označeno je da će se igrati još minuta sudačke nadoknade.

42' Posljednji trenuci prvog poluvremena. Dakle, ovo je prvi puta u karijeri Nine Galovića da je zabio dva pogotka na jednoj utakmici...

40' Umjesto Senića, u igru ulazi Guera Djou.

38' Opet su gosti s desetoricom, ozlijedio se Senić koji će, kako se čini morati van igre.

35' GOOOOOL! Ponovno Nino Galović! Prošetao se, nisu ga ozbiljno shvatili, odigrao je dupli pas s Menalom koji mu je to proslijedio petom za drugi pogodak domaćih!

33' Menalo! Već je savladan bio Zelenika, uzeli su domaći loptu bez prekršaja, nije Menala mogao zadržati Stolnik, puca Menalo, gađa Zeleniku ali lopta ide prema golu pa je Tkalčić stiže i izbacuje s gol-crte.

32' Serija udaraca Bijelih. Vukčević s boka ubacuje, pokušao je Andrijašević, pogodio nekoga u varaždinskoj obrani. Nakon kornera, Murićevu loptu vjetar odnosi u gol-aut.

30' Opet Rijeka prijeti opasno! Vukčević ubacuje sa svoje lijeve strane, dolazi lopta do Murića na drugu stativu. Zelenika je očekivao prijenos u sredinu, a dogodio se udarac nakon kojega je morao reagirati. Lopta se od Tkalčića odbila i bila vrlo neugodna za bivšeg vratara Vatrenih.

28' Varaždinci su kratko bili s desetoricom jer je zbog lakše ozljede Senić morao napustiti igru.

25' Nakon postignutog pogotka Rijeka će nastaviti, opet ubačaj Murića, Drmić je kratko bio na lopti, malo Varaždincima smeta i vjetar koji dosta puše. Na koncu je Lončar uputio udarac koji ide preko gola.

22' GOOOOL! Galović za 1:0. Još jedno kolo zaredom strijelac je riječki stoper, glavom s druge stative nakon dobrog ubačaja Murića.

20' Probao je nakon kornera sada i Peco, nekako je nakon par sekundi po dolasku lopte istu primirio, gađao suprotni Nevistićev kut, no nije ga pogodio.

19' Bijeg Posavca, dobra lopta na Obregona nakon izbacivanja cijele domaće obrane, ali Kolumbijac samo pogađa u blok Vukčevića. Bit će korner za Varaždin.

15' Sjajno ubacivanje Postonjskog na Obregona, Kolumbijac se otarasio pažnji domaće obrane, no lopta odlazi na kraju i dosta daleko od vrata Nevistića.

13' Menalo je odradio dobar posao na desnoj strani nakon dobre lopte Tomečaka, zagradio se pored Pellumbija, ali nije bilo više mjesta za opasniji udarac prema Zeleniki. Domaći su, kako se ono veli, vrlo pozitivni, no nastojanja se još ne pretvaraju u golove.

11' Prva duga lopta na Obregona, Varaždinci to čekaju, ali Kolumbijac je u pokušaju bijega napravio prekršaj u napadu. Skočila je varaždinska klupa, prije svih Dario Jertec, Kastelov pomoćnik koji je odmah poželio i ozbiljnije porazgovarao sa sucem Pajačem.

9' Riječki pritisak na samom početku stvorio je dvije opasnosti za vrata Zelenike. Ali, i dalje golova nema, na Rujevici mreže miruju.

6' Još jednom Rijeka! Drmić pa i Andrijašević probali su nakon kornera, no riječki kapetan ne uspjeva dobro "poklopiti" tu loptu pa ona odlazi preko gola.

4' Teško će danas biti gostima bez gotovo cijele jedne momčadi koja im nedostaje. Varaždince čeka borba za ostanak, gužva na dnu sve je veća pa bi svaki bod Zoranu Kastelu i njegovim pulenima jako dobro došao.

2' Odmah dobra prilika za Rijeku! Sjajan ubačaj Vukčevića s lijeve strane, Andrijašević glavom puca pored gola.

15.00 Utakmica na Rujevici je započela.

14.30 Evo i sastava Rijeke i Varaždina. Sve je po najavama u taboru Gorana Tomića. S druge strane, igra Memija umjesto najavljivanog Grgeca.


Najava utakmice: pišu Predrag Jurišić i Ivica Herceg

Osvajanjem sva tri boda u Koprivnici, nogometaši Rijeke napokon su osjetili slast pobjede. A u nedjelju su domaćini Varaždinu (15 sati) i sad žele prekinuti i četveroipolmjesečni post na Rujevici, na kojoj ne znaju za pobjedu od 8. studenoga prošle godine, kad su svladali Lokomotivu (1:0)...

- Uspjeh u Koprivnici udahnuo nam je samopouzdanje. Bilo je vidljivo kako je momčad nakon izjednačujućeg pogotka prodisala, kao da smo do tada igrali u nekakvom grču. I nakon tog zgoditka sve je bilo lakše, odigrali smo odlično do kraja, postigli smo još dva gola i napokon smo upisali pobjedu - rekao je trener Rijeke, Goran Tomić.

Prikupio sam informacije

Potom je nastavio:

- Vjerujem da ćemo na krilima uspjeha protiv Slavena Belupa odigrati i dobru utakmicu s Varaždinom. Svjesni smo da na Rujevici nismo predugo pobijedili, međutim, svemu jednom mora doći kraj, pa tako i tom našem nesretnom nizu bez domaće pobjede. Najvažnije je da igrači budu apsolutno fokusirani na utakmicu i da naprave ono što trebaju i mogu napraviti. A onda će rezultat doći sam po sebi, kao nagrada za uloženi trud i dobru izvedbu. Ne smijemo se opterećivati brojanjem dana koliko smo bez pobjede na svom travnjaku, to nas može samo poremetiti i u pripremi utakmice ukazujem igračima da zaborave sve što je bilo i da se okrenu prema prvom sljedećem suparniku. A to je sad Varaždin, koji će se grčevito boriti kako bi osvojio neki bod u borbi za ostanak.

U nepuna ste tri tjedna na riječkoj klupi vodili momčad na četiri utakmice, upisali ste dvije pobjede (Osijek 2:1, Slaven Belupo 3:1), jedan remi (Slaven Belupo 1:1) i pretrpjeli jedan poraz (Dinamo 0:2). Jeste li potanko “snimili” stanje u svlačionici?

- Jesam, vjerujem da sam prikupio dosta informacija. U ovom smo razdoblju tražili i novi sustav igre, nadam se da smo ga definitivno pronašli, te da su se neke stvari iskristalizirale. Odsad ćemo raditi na standardnosti sastava, iako će svi igrači dobiti priliku za dokazivanje, budući da imamo do kraja još dosta utakmica.

Realizacija je bila veliki problem vaše momčadi, a ova tri pogotka u Koprivnici svakako su pokazatelj da se i to rješava u hodu...

- Naravno, nije lako Slavenu Belupu zabiti tri gola, dobro se zna da je to čvrsta momčad. A posebno me veseli što je Josip Drmić bio strijelac, trebao mu je taj pogodak da vrati samopouzdanje. Drmić je pravi gol-igrač, ubojiti realizator, iza njega je dugo razdoblje bez postignutog pogotka i nadam se da je sad “probio led”, trebaju nam njegovi zgodici.

U polufinalu Kupa igrat ćete protiv Istre, a u prvenstvu ste u utrci za četvrtim mjestom s Hajdukom, imate tri boda više, ali i dvije utakmice više. Ne osvojite li Kup, to bi četvrto mjesto vodilo u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, budu li Dinamo ili Gorica osvajači Kupa...

- Tu smo, unutra smo u oba domaća natjecanja i sve je praktički na nama. Imamo kvalitetu potrebnu za uspješan završetak sezone i nadam se da ćemo na visokoj razini odraditi posao. Moramo biti usredotočeni isključivo na sebe i na naše igre i rezultate, ne trebamo se zamarati suparnicima - smatra Tomić.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Proteklih mjesec dana definitivno je razdoblje koje niti najmanje nije išlo u prilog varaždinskom prvoligašu. Vrijedi to za raspored i suparnike u sva četiri kola, isto tako i zbog velikog broja ozljeda prvotimaca. I danas u Rijeci neće biti Đuraseka, Horkaša, Urate, Benka, Glavine zbog ozljeda, do polaska na put upitni su bili Posavec, Boban i Glavina.

U takvim okolnostima Rijeka je svakako nova visoka prepreka. Pred put čuli smo trenera varaždinskih nogometaša Zorana Kastela...

- U prethodnom kolu na utakmici protiv Dinama nismo bili dobri, a kvalitetni i iskusni gosti to su iskoristili na najbolji mogući način. U Rijeku dolazimo odigrati pametnu utakmicu, bar tako želimo i za takvu smo se pripremili. Od svojih igrača tražim da se prije svega postave puno odgovornije, čvršće, da izbjegavaju pojedinačne pogreške kakve su radili protiv Dinama, što nas je stajalo visokog poraza. Mi jedino takvim pristupom možemo polučiti povoljan rezultat, koji je za nas u ovom trenutku od velikog značaja.

Još jednom Kastel nam je rekao kakvog domaćina očekuje poslije njegovog prekida dugog niza bez prvenstvene pobjede...

- Rijeka se bori za europsku scenu, a mi isključivo za ostanak u Prvoj HNL. Iz toga je naš prioritet pružiti najviše što možemo. S obzirom na probleme koje imamo sa sastavljanjem momčadi, zbog stvarno velikog broja ozlijeđenih i odsutnih, neophodno je da prikažemo trenutačni maksimum. Prevedeno, to glasi odigrati pravu, mušku utakmicu i na taj način dospjeti do pozitivnog rezultata.

Domaćin je tradicionalno igrao s trojicom u zadnjoj liniji, u posljednje vrijeme promijenili su formaciju na četvoricu.

- U Kupu su uspjeli iznenaditi Osijek u Gradskom vrtu, u Koprivnici u drugom poluvremenu prikazali jako, jako dobru igru u kojoj su domaćina ostavili bez ikakve šanse i postigli tri pogotka. Stoga će naša osnovna zamisao biti da zaustavimo njihov napadački red u kojem ima puno kvalitetnih irača.. Koliko u tome možemo uspjeti dobrim će dijelom zavisiti od našeg pristupa, za koji očekujem da bude na višem nivou nego u drugom dijelu s Osijekom, te protiv Hajduka i Dinama - rekao je šef stručnog stožera kluba iz Zagrebačke ulice.

Inače, uvijek je za momčad Varaždina gostovanje na Kvarneru predstavljalo više nego teški ispit. Kada se zbroje sva utakmice odigrane na Kantridi, a tu uz one u Prvoj HNL mislimo i na one igrane kroz dva desetljeća u Drugoj ligi nekadašnje države, tek se na prste jedne ruke mogu nabrojati radosna vraćanja put baroknog grada. Ništa boljim putem nije krenula niti tradicija utakmica na Rujevici. Danas će Varaždin četvrti put biti gost na ovom stadionu, a prethodna tri završio je porazima: 1:2 i 1:3 u prošlom prvenstvu, te 1:2 u ovom. Upada u oči ipak podatak da su Varaždinci svaki puta uspjeli zatresti domaću mrežu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 23:50