Screenshot:YouTube
MATEO SUČIĆ IZ PORTUGALA

VIDEO: RIJEKA NE TREBA STRAHOVATI - ZA NJEGA KAŽU DA JE TALENT KAKAV SE POJAVI JEDNOM U 15 GODINA Ovaj dečko će jednog dana vrijediti milijune eura

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 31. siječanj 2018. 18:16

Ako za jednu poziciju na Rujevici mogu biti mirni u godinama koje slijede onda je to ona vratarska. Andrej Prskalo i Simon Sluga utrkuju se za mjesto među vratnicama, sve ozbiljnije konkurira i Nigerijac David Nwolokor, a pripreme u Albufeiri skrenule su pozornost i na mladog vratara Ivora Pandura.

Netko je iz riječkog stožera gledajući njegov golmanski trening s Mladenom Žganjerom ustvrdio da će Pandur jednog dana vrijediti milijune jer posjeduje sve predispozicije da se razvije u odličnog golmana, a ljudi iz riječke struke ističu da se radi o talentu kakav se pojavljuje jednom u 15 godina.

Možda nije ni čudno da na Rujevici najmanje brige imaju oko pozicije među vratnicama ako znamo da je predsjednik Bijelih Damir Mišković u mladosti čuvao gol Orijenta, odnosno da je zamjenik sportskog direktora Ivan Mance u aktualnu ulogu uskočio samo nekoliko dana nakon što je s ruke skinuo vratarske rukavice.

Velika riječka sreća

Ipak, i ta golmanska sudbina je itekako čudna, možda na ovoj poziciji više nego za ijednu drugu se može primijeniti ona ‘dok jednom ne smrkne, drugom ne svane’.

- S vratarima je uvijek specifično. Naša je velika sreća, ali i rezultat dobre selekcije odnosno rada u školi nogometa i u prvoj momčadi, što imamo toliko kvalitetnih golmana - kaže Ivan Mance.

- Uz dužan respekt svima, Prskalo je prošle sezone bio najbolji golman lige, ali sudbina je takva da je imao dvije neugodne ozljede koje su ga poremetile i omogućile Simonu Slugi priliku koju je iskoristio. Nema tu neke velike mudrosti.

Bolji i sigurniji

Upravo zbog Prskalovih ozljeda Sluga se prometnuo u ‘jedinicu’, a Prskalo se godinu dana nakon što je kao najbolji golman HNL-a bio dio reprezentacije za akciju u Kini oporavlja od ozljede i čeka svoju priliku.

- Na žalost ili na sreću, to je tako. Iz perspektive kluba situacija na toj vratarskoj poziciji djeluje obećavajuće, naša škola, skauting i rad u prvoj momčadi doveli su do toga da u nekim promišljanjima o igračkom kadru na toj poziciji imamo dosta dobru situaciju.

Istaknuo je Mance i čovjeka koji je itekako zaslužan za dobra izdanja riječkih vratara koji su i ove jeseni uvelike krojili dobre rezultate, možemo slobodno reći i bili među istaknutijim pojedincima čak i u nekim visokim pobjedama.

- Promijenio sam kao vratar dosta trenera pa mislim da sam itekako pozvan za reći da je Mladen Žganjer čovjek koji te ljude radi boljima, sigurnijima, čvršćima... I njegovi su prethodnici poput Siniše Ćalete također radili dobar posao, škola daje materijal koji se nadograđuje i tu smo doista dobro pokriveni - poručio je Mance.

Spremni za Keka

A što kaže Mladen Žganjer? Dugogodišnji vratar Rijeke (171 nastup za Rijeku otkako je HNL-a) mirna je i povučena osoba, nećete čuti da diže glas osim ako nije kada treba pohvaliti nekoga od svojih igrača. Dugo je bio i vlasnik klupskog rekorda po minutama bez primljenog pogotka kojeg je popravio Ivan Vargić dok je s njim trenirao. Vargića je ‘prodao’ u Lazio, a sada odličan posao radi sa Slugom, Prskalom i ostalima koji kucaju na vrata prve momčadi.

- Splet okolnosti bio je takav da je bilo dosta ozljeda i silom prilika su se mijenjali. Prskalo je prošlu sezonu odradio na visokoj razini, ali kada jednog ozljeda zakoči, drugi iskoči... U Rijeci je teško braniti, zahtjevi su visoko postavljeni i uvijek treba vratar koji ima iskustvo i mirnoću koju će davati momčadi što nije lako, ali u Prskalu i Slugi smo to i dobili - istaknuo je Mladen Žganjer koji je zadovoljan onime što su riječki vratari ostvarili.

Doduše, bilo je i pogrešaka, ali…

- Pogreške su sastavni dio sporta, ali kamo sreće da ih je što manje. Moja je ocjena da su ovih zadnjih sezona svi odradili posao na vrlo visokoj razini. Koliko su Prskalo i Sluga različiti po nekom stilu branjenja? Teško mi je o tome govoriti. Obojica su kvalitetni imaju mnoge dobre stvari i meni je na kraju najmanje važno tko će braniti već me samo zanima da budu spremni kada ih Matjaž Kek treba. Najvažnije je da imamo zdravu sredinu i stvarno je zadovoljstvo raditi s dečkima koji svakog dana jedan drugoga potiču na što kvalitetniji rad - zaključio je Mladen Žganjer.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 20:20