DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
OSMA POBJEDA SEZONE

VIDEO: Rijeka se osvetila Lokosima i vratila na vrh! Pogledajte majstoriju Murića iz slobodnjaka

Rijeka je u 13. kolu HNL-a s 2:0 svladala Lokomotivu i vratila se na čelo tablice
Piše: Predrag Jurišić/Sportske novostiObjavljeno: 24. listopad 2021. 19:36

LOKOMOTIVA - RIJEKA 0:2 (Murić 45'+1', Drmić 64')

LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Nevistić - Cipetić, De Haas, Mersinaj, Miličević - Cokaj, Marić - Aliyu (od 67. Hoxha), Kačavenda, Goričan (od 67. Kulenović) - Dabro (od 74. Florucz)

RIJEKA (4-2-3-1): Zlomislić - Smolčić, Krešić, Velkovski, Vukčević - Selahi (od 90.+2. Lepinjica), Gnezda Čerin - Murić (od 67. Vuk), Abass (od 67. Vučkić), Ampem - Drmić (od 90.+2. Obregon)

Zagreb - stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja: 571. Sudac: Dario Bel (Osijek)


Samo četiri dana nakon domaćeg poraza protiv Lokomotive, nogometaši Rijeke uzvratili su Zagrepčanima u Kranjčevićevoj pobijedivši 2:0 (1:0), zasjeli su Riječani opet na vrh ljestvice, bodovno se izjednačivši s Osijekom. Dva prekrasna pogotka Murića i Drmića presudili su pobjednika, čini se da su se Riječani pretplatili na postizanje euro-golova u hrvatskoj metropoli. Podsjetimo, naime, da su Dinamu u Maksimiru zabili tri pogotka, jedan ljepši od drugoga, a sad su i u Kranjčevićevoj postizali zgoditke za pamćenje.

Rijeka je zasluženo pobijedila, Drmić nije još iskoristio i kazneni udarac u 81. minuti (pogodio je gredu), propustio je tako priliku da u svom 11. ovosezonskom prvenstvenom nastupu zabije i 12. pogodak. No, i ovako je vodeći na popisu strijelaca. Lokosi su ostali praznih ruku poglavito stoga jer nisu iskoristili svoje prilike. A bilo ih je (Goričan, Dabro, Aliyu, Kačavenda, Hoxha)...

Iako su nogometaši Lokomotive bili agilniji u prvom dijelu, iako su stvorili više prigoda i češće zagrijavali vratara Zlomislića, na odmor se otišlo vodstvom Rijeke 1:0. Zakašnjeli start Cokaja na Princeu Ampemu u sudačkoj nadoknadi prvoga poluvremena donio je gostima slobodni udarac, kojeg je Murić filigranski točnim udarcem s 25 metara, maestralno, pretvorio u rezultatsku prednost gostiju.

U prvih desetak minuta Lokosi su dva puta zaprijetili gostima, no pokušaje Goričana i Dabre zaustavio je dobro postavljeni vratar Zlomislić. Žestoko su domaći nogometaši ušli u utakmicu, baš kao i na Rujevici, no ovaj put nisu uspjeli u ranom dijelu utakmice materijalizirati bolju igru i Rijeka je malo-pomalo uspostavljala ravnotežu i vraćala mirnoću.

Stoga smo, od 20. minute, do kraja prvoga dijela, gledali ravnopravnu igru, ne odveć kvalitetnu, s dosta pogrešaka u dodavanjima na obje strane. Ali, bilo je uzbuđenja, u nekoliko je navrata zaiskrilo u oba kaznena prostora, pa su tako domaćem vrataru Nevistiću zaprijetili Murić i Abass, dok je Zlomislić bio „na iglama” nakon pokušaja Dabre, Aliyua i Marića. Međutim, mreže se nisu tresle, sve do sudačke nadoknade, kad je Murić ponudio dio svog raskošnog talenta sjajno izvevši slobodni udarac.

GOL ZA 0:1:

Veliku su priliku za izjednačenje imali Lokosi već u trećoj minuti drugoga poluvremena. Nakon ubacivanja Cipetića s desne strane, Kačavenda je dobro tukao glavom s osam metara, Zlomislić je loptu samo ispratio pogledom, no s gol-crte izbio ju je Čerin i sačuvao je vodstvo Rijeke.

Lokosi su se nametnuli, držali su Riječane na njihovom dijelu travnjaka i pokušavali su probiti dva defenzivna bloka gostiju. No, teško je bilo proći kroz te linije, sredina je bila zgusnuta, bokovi „duplirani” i nedostajalo je brzine u dodavanjima igrača Lokomotive. Riječanima je takva igra odgovarala, orijentirali su se na protunapade, pa su tako u 58. minuti nakon brze „kontre” stvorili lijepu priliku, ali udarac Drmića s desetak metara iskosa, obranio je Nevistić.

Tri minute potom sjajno je Kačavenda s lijeve aut-crte povukao loptu u sredinu, došao je do ruba 16-erca i snažno opalio, ali lopta je odletjela preko vrata. Činilo se da će Lokomotiva sve više stezati obruč oko gola gostiju u potrazi za izjednačenjem, međutim sijevnula je „kontra” gostiju, koju je Drmić materijalizirao još jednim euro-golom i Rijeka je pola sata prije kraja dohvatila uvjerljivu 2:0 prednost.

GOL ZA 0:2:

No, Lokosi se nisu predavali, trener Silvijo Čabraja napravio je tri promjene, ušli su Hoxha, Kulenović i Raul i domaćin je poklušavao barem smanjiti vodstvo gostiju. I u dva je navrata, u 68. i 73. minuti, bio blizu pogotka, no najprije je udarac glavom Hoxhe obranio Zlomislić, da bi pet minuta potom Dabro tukao iz čiste pozicije s 18 metara, no ta je „bomba” prohujala pokraj vrata.

Imali su Riječani u 81. veliku priliku i za treći pogodak, no Drmić nije iskoristio kazneni udarac. Što se zbilo? Nakon ubacivanja iz kuta, Cokaj je nespretno igrao rukom u svom kaznenom prostoru i sudac Bel je, nakon intervencije iz VAR sobe, pokazao na bijelu točku. Lopti je prišao Drmić, no iz kaznenog je udarca pogodio gredu...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix


KRAJ UTAKMICE!

90'+2' - Taktičke promjene u završnici radi Goran Tomić. U igru će Lepinjica i Obregon umjesto Selahija i Drmića.

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

87' - Prijete Riječani! Drmić je neobjašnjivo ostao sam na pet metara iskosa, no ovaj put gađa suprotan kut i promašuje...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

84' - Nova šansa za Lokomotivu! Cipetić centrira, Kulenović skače visoko i pokušava glavom, ali udarac je bio slab i lako ga hvata Zlomislić.

81' - NIŠTA OD POGOTKA! Najbolji strijelac HNL-a s bijele je točke zatresao gredu! Čvrsto je posred vrata gađao Drmić, odbilo se to daleko u teren... ostaje 2:0 za Rijeku!

80' - JEDANAESTERAC ZA RIJEKU! Dugo je trajala VAR provjera, čini se da je Cokaj u jednoj gužvi u svome kaznenom prostoru igrao rukom i sudac Bel procijenio je da je to situacija za najstrožu kaznu!

74' - I treća promjena kod Lokosa. Ulazi austrijski veznjak Raul Alexander Florucz, izlazi Marko Dabro.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

73' - Dabro ponovno šutira, prolazi i taj silovit udarac malo pored gola, hvata se za glavu prvi strijelac Lokosa... Usput je Smolčić dobio žuti karton zbog faula na Kulenoviću.

70' - Kačavenda s leđa ruši Gnezdu Čerina, ulazi u sučevu bilježnicu i neće moći igrati u sljedećem kolu u gostima kod Istre.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

68' - I odmah prvu šansu ima Hoxha! Nakon sjajnog centaršuta silovito tuče glavom, međutim Zlomislić je večeras nesavladiv...

67' - Dvostruku promjenu radi Čabraja. Ulaze Hoxha i Kulenović umjesto Ibrahima Aliyua i Silvija Goričana. Dvostruka zamjena i kod Riječana. Umjesto Abassa i Murića u igri su Haris Vučkić i Matej Vuk.

64' - GOOOL! Strašan pogodak Josipa Drmića! Čerin je proigrao napadača Rijeke koji je lijepim, izrađenim udarcem svladao nemoćnog Nevistića... ponovljena snimka pokazuje da se pritom od De Haasa odbila lopta i promijenila putanju. Rijeka vodi 2:0!

61' - Kačavenda prijeti na drugoj strani, odlazi i to preko grede...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

58' - Dvije čudesne obrane Ivana Nevistića! Abass je prvi tukao, a od bloka se odbilo do Drmića... Napadač Rijeke je iz okreta dobro šutirao, a Nevistić fantastično u padu skinuo rukom! Na odbijanac je naletio Čerin i s pet metara nije uspio poentirati, novu fantastičnu obranu upisao je vratar Lokosa! Čerin je pritom bio u zaleđu, no nije toga bio svjestan u tim trenucima, možemo stoga pričati o dvjema Nevistićevim obranama.

51' - Gnezda Čerin je drugi Rijekin igrač sa žutim kartonom zbog udaranja đonom Mersinaja.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

48' - Čiste Riječani s gol-linije!!! Kačavenda je bio najviši u skoku i dobro gađao glavom, a Lindon Selahi čisti to sa same gol-linije... nova uzbuđenja u nastavku!

46' - Vraćamo se u Kranjčevićevu. Treneri su na teren poslali iste postave.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Lokosi su žestoko otvorili susret, pokušavali iz svih pozicija, a u tim je trenucima mrežu spašavao Zlomislić. Kasnije se otvorilo Rijeci i u nekoliko je navrata Nevistić dobro intervenirao. Na semaforu je stajalo 0:0 sve do posljednjih sekundi poluvremena kada je iz slobodnjaka majstorski poentirao Robert Murić.

45'+1' - GOOOL! Cokaj je napravio prekršaj na Ampemu, pokazat će se - vrlo skup i nepotreban. Robert Murić je 'messijevski' izveo taj slobodnjak, gađao prvu vratnicu i spektakularno pogodio! Rijeka vodi 1:0...

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

41' - Prvi žuti karton dobio je Issah Abass zbog nesportskog udaranja po nogama Branimira Cipetića.

39' - Sijevnula je kontra Lokosa, Kačavenda je izdržao nalete riječkih braniča i pronašao Miličevića čiji centaršut ne koristi Aliyu na pravi način i šutira preko grede! A imao je alternativa koliko je htio, trebalo je kvalitetnije izreagirati...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

34' - Dabrooo!!! Miličević je sjajno centrirao, a prvi napadač Lokosa glavom gađa malo pored gola! Ispružio se Zlomislić na vratima i pitanje je bi li to obranio da je udarac išao u okvir...

31' - Rovovska bitka odvija se na sredini terena... Većih prigoda nema, no žestoki tempo s početka utakmice kao da nije oslabio. Cipetićev projektil sada je prohujao iznad riječih vrata, ali i Riječani stvaraju značajan broj šansi. Zasad je, može se reći, utakmica vrlo uzbudljiva.

24' - I opet prijete Riječani! Ampem probija desni bok i šalje sjajnu povratnu za Abassa koji šutira iz okreta - malo preko gola!

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

19' - Novi Murićev pokušaj iz slobodnog udarca, opet je bilo opasno, na kraju nakon Krešićeve spore reakcije Nevistić dolazi do lopte. Sada su se Riječani snašli i pokazuju zube.

16' - Dobra šansa Rijeke! Murić je izveo slobodnjak koji je izborio Drmić, ciljao je suprotnu vratnicu i nastala je prava pomutnja pred golom Lokomotive, a Nevistić je uz pomoć obrane uspio nekako neutralizirati pokušaj Riječana...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

10' - Drmić je izbio sam pred Nevistića, bila je to prava stopostotna šansa, ali prvi napadač Rijeke šalje loptu visoko na tribine... srećom po njega, netom prije označeno je zaleđe.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

8' - Dobar pokušaj Dabre! Bio je to neki poluvolej, nije loše izgledalo, ali vratar Rijeke i ovoga je puta koncentriran.

6' - Traje pritisak Lokosa, krenuli su oštro od prve minute. Kačavenda je prošao Velkovskog, a Makedonac je prisiljen rušiti ga s leđa.

1' - Već u prvoj minuti Goričan je slomio Krešićev otpor, probio lijevi bok i zaprijetio iz mrtvoga kuta, no Zlomislić je dobro zatvorio prvu vratnicu.

1' - Počela je utakmica u Kranjčevićevoj. Glavni je sudac 33-godišnji Dario Bel iz Osijeka.


16.30 - Poznati su sastavi za okršaj Lokomotive i Rijeke.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 09:36