Matija Djanjesic / CROPIX CROPIX
BEZ PRVOG STRIJELCA LIGE

VIDEO: RIJEKA TEŠKO DO POBJEDE PROTIV OSIJEKA Vatreni u samoj završnici nakon brutalnog prekršaja zaradio direktan crveni karton

Rijeka je na Rujevici u sklopu 23. kola HNL-a u izravnoj borbi za treće mjesto svladala momčad Osijeka s 1:0, a pogodak odluke postigao je kapetan Alexander Gorgon u 11. minuti. Riječani su sada treći s 41 bodom, dok su Osječani pali na četvrto mjesto s tri boda manje.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 22. veljača 2020. 17:10

RIJEKA - OSIJEK 1:0 (Gorgon 11')

RIJEKA (3-5-2): Pandur - Capan (od 81. Galović), Velkovski, Smolčić - Raspopović (od 72. Pavičić), Halilović, Lepinjica, S. Lončar, Štefulj - Andrijašević (od 59. Pires), Gorgon

Trener: Simon Rožman

OSIJEK (4-2-3-1): Ivušić - Silva, Škorić, Majstorović, Talys - Žaper, Kleinheisler - Grezda (od 76. Lopa), Ndockyt, Pilj (od 46. Jugović) - Mance (od 46. Špoljarić)

Trener: Ivica Kulešević

RIJEKA Stadion Rujevica. Gledatelja 5.204. Sudac: Duje Strukan (Split)

Rijeka se pretplatila na 1:0 ovog proljeća, momčad Simona Rožmana treću uzastopnu domaću utakmicu ostvarila je minimalnu pobjedu, četvrtu utakmicu zaredom ostavila mrežu netaknutom i pobijedila Osijek koji im je izravni suparnik u borbi za drugo mjesto. Rijeka je odigrala još jednu pragmatičnu utakmicu, bez puno ljepote, ali ostvarila je ono što je željela i protiv kvalitetnog suparnika uzela puni plijen.

Pronašli su Bijeli dobitnu formulu, nakon poraza u Kranjčevićevoj nanizali pozitivne rezultate i nastavili dizati formu svojih igrača. Uz Darka Velkovskog koji profesorski upravlja zadnjom linijom, trener Simon Rožman dobio je i Alexandera Gorgona koji je prekinuo golgeterski post od gotovo tri mjeseca, odigrao kapetansku utakmicu i istinski vodio momčad do pobjede.

Simon Rožman i Ivica Kulešević u pripremi utakmice bavili su se razmišljanjem kako nadomjestiti najbolje strijelce Antonija Mirka Čolaka i Mirka Marića, pa su bez dvojice igrača koji rade razliku velike nade polagali u agresiju. Tako je i počelo, dva čvrsta starta kapetana Gorgona i Škorića sudac je nagradio žutim kartonima i smirio utakmicu koja je počela u naelektriziranoj atmosferi. Očekivano, ulog je bio velik, Rijeka i Osijek konkurenti su na prvenstvenoj ljestvici, ali međusobne utakmice posljednjih su godina postale i stvar prestiža za jedne i druge navijače, praktički najznačajnija utakmica za obje momčadi nakon derbija s Dinamom i Hajdukom.

Trener Bijelih još je jednom potvrdio da ne mijenja momčad koja pobjeđuje, figure je zavrtio tek zbog kartona pa su priliku dobili Gorgon i Capan, ali u već standardnoj formaciji (3-5-2) koja Riječanima daje čvrstinu bloka, ali i puno samopouzdanja nakon posljednjih dobrih rezultata. Kulešević, s druge strane, slabu točku Rijeke tražio je na lijevoj strani kod Smolčića i Štefulja, njima je suprotstavio Grezdu, a Raspopoviću i Capanu upornog Pilja, s Ndockytom i Manceom u sredini tražio put kraj Velkovskog i Lepinjice. Ipak, u uskim prostorima u prvom dijelu bolje su se snašli Riječani, dozvolili Osijeku po jednu priliku iz prekida (Škorić) i s distance (Ndockyt), a s druge strane tražili prilike kroz kontinuirani napad. Iz takvih su došle i dvije najbolje situacije, jednu je Gorgon znalačkom reakcijom pretvorio u pogodak za 1:0 (prvi pogodak kapetana Rijeke nakon 84 dana), u drugoj Raspopovićev završni pas prema kapetanu Bijelih nije bio precizan.

Kulešević je reagirao odmah na poluvremenu, tražio reakciju svoje momčadi ulascima Jugovića i Špoljarića, ali unatoč težištu igre povremeno prebačenom na polovicu Rijeke domaća obrana kontrolirala je zonu ispred Pandura. Tek je Ndockyt iz jednog kontranapada pokušao iznenaditi vratara Rijeke, s druge strane je Štefulj imao jedan dobar prodor, dok je sve ostalo bila šahovska partija u kojoj su Bijeli imali pogodak prednosti i s čvrstim blokom čekali potez gostiju.

I nisu ga dočekali, jer Kulešević nije uspio pronaći raspoloženu figuru koja će napraviti problem Bijelima koji već četvrtu utakmicu zaredom nisu suparniku dozvolili ozbiljnu priliku za pogodak.

Na kraju je još i Mile Škorić 'pocrvenio' zbog prekršaja na Domagoju Pavičiću i propustit će derbi idućeg vikenda protiv Hajduka u Gradskome vrtu.

RIJEKA - OSIJEK 1:0 (Gorgon 11')

RIJEKA (3-5-2): Pandur - Velkovski, Capan, Smolčić - Raspopović, Halilović, Lepinjica, Lončar, Štefulj - Andrijašević, Gorgon

OSIJEK (4-4-2): Ivušić - Škorić, Majstorović, Talys - Silva, Kleinheisler, Žaper, Pilj - Grezda, Ndockyt, Mance

--------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89' - CRVENI KARTON ZA OSIJEK! Pavičić je pobjegao obrani Osječana, a Mile Škorić je visoko podignutom nogom u glavu pogodio riječkog veznjaka te mu je glavni sudac ekspresno pokazao izravni crveni karton!

80' - Još jedan debitant u momčadi Rijeke. Ušao je 27-godišnji veznjak Nino Galović umjesto Luke Capana.

76' - Posljednja zamjena kod Osječana. Ulazi Dmytro Lopa umjesto Erosa Grezde.

- Na Rujevici je večeras 5.204 gledatelja.

72' - Ozlijedio se Raspopović i morat će iz igre, nakon dugo vremena ulazi Domagoj Pavičić.

58' - Prva promjena kod Riječana. Izlazi Franko Andrijašević uz ovacije s riječkih tribina, debitirat će 24-godišnji brazilski napadač Felipe Pires.

46' - Kreće drugo poluvrijeme na Rujevici. Dvostruku promjenu napravio je Ivica Kulešević. U svlačionici su ostali Mance i Pilj, priliku su dobili Josip Špoljarić i Vedran Jugović.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Riječani su na Rujevici dominantni i konkretniji od prve minute, a bolju su igru okrunili pogotkom već u 11. minuti kada je mrežu zatresao kapetan Alexander Gorgon. Do kraja prvoga dijela mogli su i povećati vodstvo, no osječka je obrana na čelu s Milom Škorićem uspješno odolijevala naletima Andrijaševića, Halilovića i Gorgona. Osjeti se izostanak najboljeg strijelca Bijelih Antonija Mirka Čolaka i prvog strijelca lige Mirka Marića.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

40' - I dalje se odvija rovovska bitka na Rujevici. Puno je prekršaja i sitnih individualnih okršaja, bez većih prigoda na obje strane.

26' - Prilika za Rijeku! Andrijašević je silovito opalio s vrha šesnaesterca, ali ravno u Ivušića...

11' - GOOOL! Raspopović je centrirao s desnoga boka, Andrijašević kratko glavom prenio do Gorgona, a kapetan Riječana glavom iz teške pozicije pogodio u prvom udarcu u okvir gola na utakmici... Rijeka vodi 1:0!

1' - Počela je utakmica na Rujevici. Glavni sudac je Duje Strukan iz Splita.

--------------------------------

16.30: Objavljeni su službeni sastavi. Trener Riječana Simon Rožman umjesto kartoniranih Čolaka i Escovala odlučio je u vatru gurnuti Luku Capana i Alexandera Gorgona. Zanimljivo je da su na klupi tek pristigli napadači Pires i Sterling Yateke. Njima društvo čine još dva stranca, nigerijski vratar David i Španjolac Iglesias. Među pričuvama je i Nino Galović.

Slična je situacija i kod Osijeka. Najbolji strijelac lige Mirko Marić zaradio je žuti karton u derbiju s Dinamom te će utakmicu pratiti s tribine, a umjesto njega u početni će sastav Merveil Ndockyt.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 21:43