RONALD GORSIC/CROPIX
TEŽAK PORAZ LOKOSA

VIDEO: Šest golova na Maksimiru! Majer prvo ime večeri, zabio je dvaput i asistirao Dinamovom povratniku

Nova sezona na Maksimiru počela je golijadom, Modri su rutinski slavili protiv oslabljenih Lokosa
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 16. kolovoz 2020. 19:04

DINAMO - LOKOMOTIVA 6:0 (Majer 6', Majer 27', Gavranović 50', Oršić 78', Ivanušec 79', Andrić 89')
DINAMO: Livaković - Stojanović (od 56. Milić), Theophile, D‎ilaver, Leovac - Burton, Gojak, Majer (od 79. Andrić) - Kastrati (od 63. Ivanušec), Gavranović (od 63. Kulenović), Oršić (od 78. Menalo)


LOKOMOTIVA: Hendija - Gluhaković (od 54. Hujber), Osmanković, Kolinger, Marković - Sammir (od 54. Kallaku), Halilović (od 54. Vojković), Petrak, Đira - Ćuže (od 75. Zdunić), Tuci (od 67. Šimić)


UTAKMICA KOJA OHRABRUJE MODRE, A PLAŠI LOKOSE

Dinamo je odigrao odličnu utakmicu u kojoj je mogao zabiti i više od šest pogodaka. Posebno je dojmljiv bio Lovro Majer koji je napokon pokazao zašto slovi za jednog od najvećih hrvatskih talenata. Zabijao je, asistirao, proigravao... Vidjet ćemo kakav će biti u nastavku sezone, jer ovo je ipak bila 'mekana' utakmica, a to igračima poput Majera jako odgovara. Kako god, Dinamo se napunio samopouzdanjem te uoči europskih utakmica može imati mir u svlačionici.

Lokomotiva ne izgleda dobro, što i ne čudi, jer momčad je drastično oslabljena odlaskom nekolicine ključnih igrača, kao i koronavirusom koji je ušao u svlačionicu. To realno nije momčad koja bi se mogla suprotstaviti bečkom Rapidu. No, do te utakmice ima još deset dana i treba vjerovati da će trener Tomić i suradnici ipak podići razinu igre svojih igrača. iako je jasno da to ne može biti na razini koju smo gledali u prošloj sezoni.

89' - 6:0 Andrić ⚽
Dinamo ne staje nego traži još golova. Andrić se dobro snašao u 16-ercu gostiju te je iz okreta s nekih 10-tak metara zabio za 6:0.

79' - 5:0 Ivanušec ⚽
Nova kontra Dinama, Anmdrić je dodao loptu Ivanušecu koji iz prve s nekih 14 metara zabija za 5:0.

78 - 4:0 Oršić ⚽
Kontra Dinama, Leovac je dao Oršiću točnu povratnu loptu, a Oršić je preciznim udarcem pospremio loptu pod gredu.

75' - I Zdunić donio priliku

Bruno Zdunić (19) još je jedna velika nada Lokosa, napadač koji igra za U-19 reprezentaciju Hrvatske.

73' - Sherif Kallaku također ima promociju

Lokomotiva je prije nekoliko dana u svoje redove dovela i Sherifa Kallakua (22), albanskog igrača koji je prošle sezone igrajući za Teutu zabio 14 golova u prvenstvu. Lokosi imaju odlična iskustva s albanskim igračima, vidjet ćemo što će im donijeti Kallaku koji je u igru ušao u 54. minuti umjesto Sammira.

70' - Debitira i Stefan Milić
Red je da predstavimo i još jednog debitanta. Dinamo je ovoga ljeta doveo i crnogorskog stopera Stefana Milića (20), koji je stigao iz Podgorice. Dinamo ga je platio 500 tisuća eura, slovi za jednog od najperspektivnijih stopera u Crnoj Gori, ali za sada ima nastupe samo u U-17 reprezentaciji naših južnih susjeda.

67' - Roko Šimić debitira za Lokomotivu
Roko Šimić sin je Darija Šimića i kažu da je iznimno talentiran - napadač! Ima tek 17 godina, ali kako Lokomotiva nema baš puno igrača na raspolaganju, trener Tomić mu je dao šansu.

63' - Lokosi su u panici
Dinamo lakoćom stvara prilike i stalno je u kaznenom prostoru gostiju. Gosti se teško brane i mogli bi pretrpjeti težak poraz, osjeća se lagana panika u momčadi.

59' - Majer umalo zabio i treći gol
Dobro igra Dinamo, a Lovro Majer je posebno raspoložen. Još jednu odličnu akciju Majer nije okrunio nakon što ga je Kastrati pronašao pred samim vratima. Majerov udarac blokirao je Kolinger.

55' - Kastrati pogodio vratnicu
Oršić je s desne strane odlično ubacio, Kastrati je uklizao na drugoj vratnici, ali se lopti na putu prema mreži ispriječila vratnica.

50' - 3:0 Gavranović ⚽
Majer je ponovno na sceni, asistirao je Gavranoviću koji je zabio za 3:0. Bila je to lijepa akcija u kojoj su Majer i Gavranović odlično izmijenili duple pasove.

47' - Gojak sjajno pucao, Hendija sjajno obranio
Prva prilika u nastavku za Modre. Gojak je odlično pucao, gađao je suprotne 'rašlje', ali je Hendija sjajnom obranom spriječio pogodak.

POLUVRIJEME
Dinamo je očekivano odradio posao u prvih 45 minuta. Raspoloženi Lovro Majer pokazao je da se itekako misli boriti za svoje mjesto u momčadi, da ga nije poljuljao dolazak Marka Tolića iz Lokomotive. Majer je osim dva gola imao i nekoliko dobrih poteza, te puno trke i truda. Lokomotiva u ovom trenutku nije u stanju ozbiljno parirati aktualnom prvaku.

40' - Bitno usporen ritam

Dinamo ima dva gola prednosti te njegovi igrači gledaju kako da bez veće potrošnje energije privedu poluvrijeme kraju. Lokosi pak nemaju snage napasti domaće igrače pa u zadnjih nekoliko minuta gledamo bitno usporen ritam utakmice.

32' - Dinamo igra dobro, ali Lokosi su jako mekani
Dinamo je odigrao pola sata na dobroj razini, s puno napada, brzih dodavanja i trke. Međutim, činjenica je da Lokomotiva igra dosta mekano, te da njezini igrači ostavljaju dosta prostora na terenu. naravno da to domaćim igračima odgovara. Posebno Oršiću, koji je jako raspoložen za igru.

30' - Sammir u dobroj šansi preko gola
Primio je Sammir loptu na rubu kaznenog prostora, fintom prevario Dilavera, a onda iz dobre pozicije gađao preko gola Livakovića.

27' - 2:0 Majer ⚽
Robert Burton ipak je pronašao dubinsko dodavanje s kojim je izbacio dosta igrača Lokomotive iz igre. Oršić je potom loptu dodao Gojaku, ovaj povratnu do Majera koji efektno pogađa za 2:0.

25' - Burton je nestrpljiv u igri
Debi Roberta Burtona za sada nije impresivan. Mladi veznjak kao da je nestrpljiv pa stalno traži dodavanje koje će izgledati sjajno umjesto da teži jednostavnim rješenjima. Zbog nekoliko takvih pogrešaka Dinamo je izgubio ritam igre koji je imao na otvaranju utakmice.

17' - Ćuže imao odličnu šansu, Livaković obranio
Ipak se Lokomotiva polako diže. Đira je dao odličnu dubinsku loptu Ćužeu, ovaj se sjurio prema Livakoviću koji se odlično postavio te obranio tu priliku gostiju.

16' - Dinamo se malo primirio
Nakon vrlo snažnog otvaranja Dinamo je malo usporio ritam, iako i dalje ima daleko veći posjed lopte. Lokomotiva nema igrače s kojima bi mogla parirati Modrima.

6' - 1:0 Majer ⚽
Ubacio je s desne strane Oršić, a Majer je pred golom bio najviši u skoku te je glavom zabio za 1:0. Oslabljeni Lokosi ne mogu parirati domaćima.

4' - Majer prijetio iz slobodnjaka
Dinamo je za sada daleko bolji, Majer je izveo slobodan udarac, gađao je pod gredu, ali je Hendija bio na mjestu. Dinamovi napadi se nižu kao na traci.

2' - Odmah zaprijetio Leovac
U prvom napadu Dinamo je ušao u kazneni prostor gostiju, Leovac je na kraju pucao, ali ravno u Hendiju, koji na vratima Lokomotive mijenja Grbića koji čeka potpis za Atletico Madrid.

1' - Đira i Ćuže debitiraju protiv svojih
Lokosi su jako oslabljeni, ali u svojim redovima imaju dva dojučerašnja igrača Dinama. Đira i Ćuže tako večeras debitiraju protiv svojih donedavnih suigrača.

Stigli su sastavi. Zoran Mamić već je u prvom kolu dao priliku dvojcu u koji na Maksimiru polažu velike nade. U prvih 11 je Robert Burton, bivši kapetan U-23 momčadi Arsenala te pojačanje s Kajzerice - Lirim Kastrati.

Situacija u Lokomotivi je daleko od idealne. Četiri igrača imaju koronavirus, a trojica su prešla u Dinamo - Tolić, Jakić i Kastrati. Od prve minute danas tako starta i Sammir.

Bio je to doista 'crni petak' na Kajzerici... Rezultati testiranja na COVID-19 pokazali su da su trojica nogometaša Lokomotive bili pozitivni, pa su tako sad u samoizolaciji zbog zaraze koronavirusom čak petorica igrača. Četvorica jer su na testiranju bili pozitivni (jedan od nedjelje, trojica od petka), a jedan živi s pozitivnim suigračem, pa je i njemu određena dvotjedna samoizolacija.


COVID-19 je, eto, na Kajzerici u naletu poput Bayerna protiv Barcelone! Nakon prvotnog šoka, u Lokomotivi pokušavaju koliko-toliko normalno funkcionirati. U subotu predvečer momčad je trenirala i priprema se za nedjeljnu utakmicu protiv Dinama na prvenstvenom startu. Iako se nagađalo da bi dvoboj u Maksimiru mogao biti odgođen, ipak će se igrati, a Lokosi će se prvaku sučeliti osjetno desetkovani. Ne samo zbog virusa, nego i zbog prijelaznog roka, u kojem su prodali čak petoricu igrača, ključnih nogometaša koji su doveli klub s Kajzerice do drugoga mjesta u prvenstvu i nastupa u finalu Hrvatskog kupa...


- Šokirali su nas rezultati testova u petak i to nam je strahovito poremetilo planove. Uzdrmani smo i potreseni, ali to je, nažalost, naša stvarnost, s kojom ćemo morati naučiti živjeti. I ne samo mi, nego svi klubovi u Prvoj HNL. Vidjet ćemo kako će se situacija s tim virusom razvijati, u svakom slučaju nije dobro. Epidemiolozi najavljuju da će najesen biti još više slučajeva zaraze i doista su teška vremena pred nama - rekao nam je trener Lokosa Goran Tomić i potom nastavio:


- Možda je i bolje da nije odgođena utakmica s Dinamom, jer gledajući iz perspektive cjelokupnog natjecanja, budu li se utakmice odgađale zbog pojave pojedinačnih slučajeva zaraze, onda prvenstvo sigurno neće biti ni završeno, jer neće biti termina za odigravanje. Odgode nisu rješenje...


U kakvom ćete sastavu i u kakvom ćete stanju doći u Maksimir? Bez pola ste momčadi, petorice igrača, ostali u prijelaznom roku, a koronavirus pogurnuo je u samoizolaciju još petoricu...


- Da, nismo baš u ugodnoj situaciji, gotovo svi igrači koji su ostvarili prošlosezonski uspjeh ili više nisu s nama, ili su zaraženi. Ali, na neke stvari, poput te zaraze, nikako ne možemo utjecati, to je svakako viša sila. Pokušat ću iz ovoga kadra kojeg imam u svlačionici pronaći najbolji sastav, pa ćemo vidjeti kako će to izgledati na travnjaku. Nikad mi se nešto slično u trenerskoj karijeri nije dogodilo, ma ni približno ovome. Ovo je nevjerojatno, ne brine me toliko HNL, jer u prvenstvu se uvijek može nešto nadoknaditi. Ali, šokantna je spoznaja da nas za deset dana čeka povijesna utakmica za ovaj klub, okršaj s Rapidom u kvalifikacijama za Ligu prvaka, prvi put u povijesti klub igra u tom natjecanju. I željeli smo se predstaviti u najboljem izdanju. A ovako, to nećemo moći...

Pa što onda možemo očekivati protiv Rapida?

- Naša je realnost da su nam izgledi za prolaz svedeni na minimum. To je objektivno trenutačno stanje. Ali, nema predaje, štoviše! Igrači koje imam sigurno će dati sve od sebe, pa ćemo vidjeti što će se dogoditi. Nažalost, iz ove situacije ne možemo pobjeći, protiv nas su okolnosti na koje ne možemo utjecati - rekao je Tomić, koji je prvoj momčadi priključio i četvoricu juniora, to su Oreč, Aliyu, Zdunić i Šimić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 21:38