Screenshot: HNTV
'TREĆE POLUVRIJEME'

VIDEO: SITUACIJA KOJA JE SKORO SVIMA PROMAKLA! HRVATSKI PRVAK OŠTEĆEN U ZAGREBU Rijeci nije dosuđen očiti penal: Pogledajte što se točno dogodilo

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. svibanj 2018. 22:26

U najnovijem izdanju HNTV-ove emisije 'Treće poluvrijeme' analiziran je rad sudaca u utakmica 33. kola Prve HNL.

Utakmice je analizirao Tomislav Šetka, sudački instruktor pri HNS-u.

Prva na tapeti bila je utakmica Lokomotive i Rijeke iz Kranjčevićeve koju je domaćin dobio s 1:0. Šetka smatra da je Rijeka oštećena u situaciji iz 40. minute kada nakon duela Datkovića i Acostyja sudac Duje Strukan nije pokazao na bijelu točku nakon igranja rukom igrača Lokomotive u vlastitom kaznenom prostoru.

"Na seminaru sudaca koji smo imali zimus date su jasne smjernice oko ovakih situacija. Date su jasne smjernice da bi u ovakvim situacijama presudan kriterij trebao biti proširivanje obujma tijela i sprječavanje protoka lopte prema suigraču. Ako ćemo se držati takvog kriterija i naputaka, sudac je trebao označiti kazneni udarac. Sudac ovdje nije bio u dobroj poziciji i pomoćnik mu je trebao sugerirati da se radi o kažnjivom igranju rukom", rekao je Šetka.

Upitan je onda je li Datković trebao dobiti žuti karton, koji bi mu u tom slučaju bio drugi, odnosno isključujući.

"Samo igranje rukom nije bilo za žuti karton. Trebala bi to biti obećavajuća situacija da se igrač opomene".

Onda se prešlo na utakmicu između Slaven Belupa i Dinama u Koprivnici (2:2) koju je sudio Ivan Bebek.

Prva situacija koju se analiziralo bila je ona kod prvog gola Slaven Belupa kojeg je zabio Ivanovski u 14. minuti. Šetka smatra da je Ivanovski kod primanja lopte bio na rubu zaleđa, ali da sudac nije pogriješio što se nije oglasio.

"Bila je ovo sasvim prihvatljiva odluka pomoćnog suca. Radilo se o centimetrima. Pomoćni suci imaju naputak da ako nisu sigurni, da daju prednost napadaču", objasnio je Šetka.

Odluku suca o dodjeljivanju žutog kartona Doumbiji u drugoj minuti sudačke nadoknade HNS-ov instruktor smatra ispravnom. Prema njegovom mišljenju nije bilo jedanaesterca za Dinamo, te je sudac donio dobru odluku.

"Igrač Dinama je prenaglasio kontakt. A u tom slučaju, ako sudac procijenio da je kontakt prenaglašen u želji da iznudi kazneni udarac, treba biti sankcioniran žutim kartonom zbog simuliranja".

Standings provided by Sofascore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 09:26