VLADO KOS/CROPIX Cropix
DERBI U GRADSKOM VRTU

VIDEO: Slavlje Dinama u Osijeku! Jakić se oprostio pogotkom, Livaković obranio penal, nesretni autogol...

Nenad Bjelica je u 52. nastupu doživio svoj prvi trenerski domaći poraz. Potpuno zasluženo...
Piše: Gradimir Đukarić, Sportske novostiObjavljeno: 29. kolovoz 2021. 21:04

OSIJEK - DINAMO 0:2 (Jakić 33', Lončar 65' a.g.)

Gradski vrt. Gledatelja: 3175. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) 6,5. Pomoćnici: Zobenica i Pajić. Četvrti sudac: Vidulin. VAR: Zebec. AVAR: Kezele. Delegat: Čanađija.

OSIJEK: Ivušić - Bralić (od 46. Fiolić), Škorić, Lončar - Bartolec (od 75. Jurčević), Žaper (od 46. Daku), Kleinheisler (od 75. Hiroš), Nejašmić, Miloš - Gržan (od 46. Pilj), Mierez. Trener: Nenad Bjelica.

DINAMO: Livaković - Ristovski, Šutalo, Franjić - Moharrami, Mišić, Ivanušec (od 80. Gojak), Oršić - Jakić (od 89. Špikić), Petković - Jurić (od 72. Andrić). Trener: Damir Krznar.

Žuti kartoni: Miloš (31 - prigovor), Šutalo (57 - prekršaj za kazneni udarac), Škorić (60 - naguravanje), Ristovski (60 - naguravanja), Tolić (70 - prigovor s klupe), trener vratara Osijeka Čavlina (79 - prigovor). Crveni kartoni: -. Igrač utakmice: Bartol Franjić.


Dinamo je zaliječio europske rane 2:0 trijumfom u Gradskom vrtu, koji su posljednji put osvojili prije skoro tri godine. Modri su se vratili pobjedama, a Osijek ostavili u brigama.

Bjelica je iznenadio s Gržanom kao partneru Mierezu u vrhu napada, pokušao je s njegovom brzinom steći prednost. S druge strane Krznar je među startere neočekivano uvrstio Kristijana Jakića iako je pred transferom. A ovaj se očito odlučio oprostiti sa stilom. Obje su momčadi krenule jako, tražile iskupljenje nakon posljednjih neuspjeha. Počelo je u visokom ritmu, činilo se kako je nekakva osnovna ideja igre Osijeka bila da prepusti posjed Dinamu i iz kontraudara traži svoju šansu. Međutim, gosti su vrlo brzo preuzeli sve konce igre.

Jako loše prvo poluvrijeme opet je bilo kobno po Osijek. Prvu veliku priliku, i to ne jednu već dvije u jednoj akciji, imao je Oršić. Njegov prvi udarac zaustavio je Škorić klizećim startom, a drugi udarac mu brani Ivušić. Nedugo potom Osijek je spasila vratnica nakon udarca Jakića, a na odbijenu loptu Jurić je slabo reagirao. Dinamo je nastavio s pritiskom, Osijek nije nikako uspijevao parirati u veznom redu, a i u završnici je nedostajalo igrača pa i nije bilo prijetnji po Livakovićeva vrata. Krznar je “skrpao” posljednju liniju, a Osijek to nije znao iskoristiti. Domaćini su se našli u podređenom položaju, nakon pola sata Dinamo je imao čak 76 posto posjeda i sedam udaraca.

Osijek je teško živio, povukao se u krilo Ivušiću, a što je izazvalo reakciju tribina. U jednom trenutku začuli su se i zvižduci kojih dugo, dugo nije bilo. Očekivali su navijači puno više od bijelo-plavih. Bilo je samo pitanje vremena kada će Dinamo kapitalizirati svoju nadmoć. Gol gostiju se jednostavno prije ili kasnije morao dogoditi. A dogodio se u 33. minuti, Franjić je povukao, izbacio Jurića na bok koji ubacuje u kazneni prostor gdje na loptu natrčava Jakić.

Pogledajte pogodak Jakića:

Tek po primljenom golu Osijek je pokušao nešto napraviti prema naprijed, iako zapravo pravu prijetnju po Livakovićev gol nije stvorio. Istovremeno, Jakić je na svom vjerojatnom oproštaju od modrog dresa bio baš raspoložen i bio jako blizu svoga drugog pogotka. Osijek je na poluvremenu gubio 1:0 i morao je još biti zadovoljan s tim rezultatom, jednom vratnica i u nekoliko navrata Ivušić spasili su domaćine većeg rezultatskog minusa. Derbi je u prvih 45 minuta bio derbi samo na papiru jer na travnjaku je postojala samo jedna momčad, Dinamo je bio apsolutno nadmoćan, a Osijek neočekivano nemoćan. Dugo vremena netko u Gradskom vrtu nije nadigrao bijelo-plave kao Dinamo u prvom dijelu.

Morao je Bjelica nešto mijenjati pod odmorom, a koliko je bio zadovoljan prikazanim od svoje momčadi pokazao je tako što je odmah u nastavku na travnjak poslao trojicu novih igrača. Promijenio je i formaciju, zaigrao s četvoricom u zadnjoj liniji. S tim korekcijama promijenila se energija momčadi, napokon se učinilo kako Osijek ima želju vratiti se u utakmicu, posjed se vratio u egal, ali malo je nedostajalo za hladan tuš.

Jakić je pronašao Jurića koji baš loše puca u odličnoj prilici. U 58. minuti Osijek je imao najbolju šansu za povratak u utakmicu, ali ni to nije iskoristio. Šutalo je u kaznenom prostoru udario Miereza, sudac Bebek je nakon sugestije VAR-a pogledao snimku i dosudio kazneni udarac. Najbolji strijelac Osijeka Ramon Mierez promašio je prethodna četiri jedanaesterca i nekako je logično bilo da on ne bude taj koji će pucati najstrožu kaznu. Loptu je uzeo Pilj, a epilog nije bio ništa bolji. Slabo je pucao veznjak Osijeka, Livaković mu je pročitao stranu, čak zamalo i uhvatio “živu loptu”.

Pogledajte obranu Livakovića:

Kazna za promašeni jedanaesterac je brzo stigla. U 65. minuti nogometaši Osijeka nakon ubačaja Oršića čekali su da lopta izađe izvan terena, ali ne i Franjić. Iskoristio je pad koncentracije domaće obrane, vratio je nekako natrag u kazneni prostor, a lopta je uz dosta sreće završila u mreži jer odbila se prvo od Lončara, a onda i od Ivušića.

Pogledajte autogol Lončara:

Taj pogodak “ubio” je Osijek, utišao tribine Gradskog vrta (barem onog dijela s navijačima Osijeku) i Dinamu je preostalo odraditi utakmicu do kraja. Stala je tako velika domaća serija Nenada Bjelice. Bio mu je ovo prvi domaći poraz u Prvoj HNL u 52. utakmici. Bio je to i drugi uzastopni prvenstveni poraz Osijeka. Stanka iz perspektive Gradskog vrta nije mogla doći u bolje vrijeme, posljednji je čas da Bijelo-plavi skupe redove.

-----------------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90' Škorić je pokušao nakon kornera, ali bio je neprecizan

90' Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade!

89' Špikić ulazi umjesto Jakića

81' Dinamo je umrtvio igru. Otkako su poveli s 0:2, na terenu baš i nema previše uzbuđenja.

80' Nova izmjena kod Dinama. Gojak mijenja Ivanušeca

75' Posljednje dvije izmjene kod Osijeka. Ulaze Hiroš i Jurčević, a izlaze Kleinheisler i Bartolec.

72' Mijenja Krznar. Andrić ulazi umjesto Jurića.

65' Dinamo povećava vodstvo! Oršić je ubacio iz slobodno udarca, lopta na lijevoj strani dolazi do Franjića koji šalje povratnu, pogađa Lončara, a on Ivušića kojem lopta od leđa ulazi u mrežu.

60' Sukobili su se Škorić i Ristovski, Bebek obojici pokazuje žuti karton

58' Brani Livaković! Pucao je Pilj što je mnoge iznenadilo jer obično je ovo zadatak za Miereza.

57' Jedanaesterac za Osijek! Bebek pokazuje da je Šutalo rukom udario Miereza te mu istovremeno pokazuje žuti karton.

56' Osijek traži najstrožu kaznu! VAR pregledava situaciju u šesnaestercu Dinama. Bebek provjerava duel Miereza i Šutala

53' Odličan napad Dinama! S nekoliko su poteza Modri u potpunosti izigrali obranu Osijeka. Raspoloženi Jakić gurnuo je do Jurića koji s 10-ak metara puca snažno, ali neprecizno

46' Počelo je drugo poluvrijeme! Bjelica je napravio čak tri izmjene. Pilj, Fiolić i Daku istrčavaju na teren, a u svlačionici su ostali Žaper, Bralić i Gržan.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA! Tribine su zvižducima jasno poručile što misle o igri Osijeka.

45' Nova velika prilika za Dinamo! Ponovno je u prvom planu bio Jakić, no ovoga puta njegov pokušaj u posljednji trenutak blokira Lončar. Bit će korner za Modre.

41' Konačno da je i Osijek priprijetio. Škorić je ubacio prema Lončaru, ovaj pucao glavom, ali njegov pokušaj otišao je daleko od gola.

33' GOOOL! Dinamo vodi u Gradskom vrtu! Bila je to sjajna i brza akcija Modrih. Franjić je gurnuo do Jurića, a on preciznim dodavanjem s lijeve strane na drugoj vratnici pronašao Jakića koji bez većih problema trese mrežu domaćina.

31' Prvi žuti karton na utakmici! Dobio ga je Miloš zbog prigovora.

image





VLADO KOS/CROPIX Cropix

30' Dinamo je definitivno preuzeo inicijativu. Modri napadaju, kontroliraju dvoboj i puno su opasniji od domaćina koji se iz minute u minutu muče s naletima Zagrepčana.

23' Dva je puta zaredom pokušao Oršić, no oba puta neprecizno.

18' Jakić pogađa vratnicu! Lopta se odbija do Jurića, ali njegov pokušaj odlazi pored gola!

14' Ivušić brani pokušaj Oršića! Dočekali smo prvu pravu priliku na utakmici. Dugo je Dinamo slagao ovaj napad, a onda je lopta došla do Oršića koji se našao na 12 metara od gola. Njegov prvi pokušaj završio je u bloku, no dobio je priliku za popravni, ali Ivušić je spreman

9' Oršić šalje jednu opasnu loptu u šesnaesterac, ali nitko od njegovih suigrača nije se našao na pravom mjestu.

6' Još uvijek bez pravih prilika, ali igrači Osijeka nešto su agresivniji i rastrčaniji. Igra se uglavnom odvija na polovici gostiju.

1' Već u prvoj minuti zaiskrilo je na travnjaku. Jakić i Kleinheisler razmijenili su nekoliko riječi, sudac Bebek odmah ih je upozorio.

1' Počela je utakmica u Gradskom vrtu!


- Bočkaj je ozlijeđen, pa će lijevog beka za domaće igrati inače desni bočni Miloš. Umjesto Bohara kreće Šime Gržan. To su (ne)očekivani potezi Bjelice uoči velikog derbija. Puno je više iznenađenja u sastavu Dinama. U prvih 11 je već 'otpisani' Kristijan Jakić, čiji je transfer ovih dana bio praktički gotova stvar. U početnoj su momčadi prvaka i mladi Šutalo (umjesto Theophilea), pa Deni Jurić u napadu...

Zbog čega je Krznar odlučio uvrstiti Jakića u prvih 11, zašto će on ipak otići i kakve su sve nove nevolje pogodile trenera Dinama - PROČITAJTE OVDJE!


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 13:32