Ivan Dolček zabio je prvi gol za Hajduk
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX
HAJDUK STOPOSTOTAN

VIDEO: SLAVLJE TORCIDE, SPLIĆANI DO UVJERLJIVOG TRIJUMFA Ovoljetno pojačanje Hajduka prvi probio domaće, u svom debiju dokrajčio ih novi centarfor

Varaždinci su nakon dugogodišnje stanke opet imali priliku gledati prvoligaški nogomet, a u goste je došao stari znanac i nekadašnji veliki rival - splitski Hajduk. Bijeli su bili bolji s 3:0, a mrežu su tresli Ivan Dolček, Mijo Caktaš i Samuel Eduok.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. srpanj 2019. 22:27

VARAŽDIN - HAJDUK 0:3 (Dolček 49', Caktaš 55' p., Eduok 86')

VARAŽDIN: Nevistić - Miličević, Senić, Stolnik, D. Perković (od 67. Glavica) - Đurasek, Jertec (od 82. Lisakovič) - Turčin, Posavec (od 67. Vuk), Kolarić - Benko

HAJDUK: Posavec - Čolina, Simić, Ismajli, Juranović - Hamza, Nejašmić - Dolček (od 87. Kalik), Caktaš (od 89. Teklić), Jradi (od 56. Eduok) - Jairo

VARAŽDIN Stadion Varteksa. Gledatelja 5.132. Sudac: Fran Jović (Zagreb)

Hajduk nije morao impresionirati u Varaždinu za sigurnu pobjedu, samo nekoliko puta dodati gas i potvrditi razliku u klasi. Stopostotan start u dvije utakmice pod vodstvom Damira Burića Bijelima će odlično doći za kakva-takvu stabilizaciju i ohrabrenje nakon stresnog uvoda u sezonu. Splićani su dobili na autoritetu i sposobnost da protekom utakmice dignu tempo i ovaj put to iskoriste, no njihova igra zahtijeva još mnogo rada. Kvalitetnijim pasom mogli su napraviti niz prilika… Ivan Dolček i Eduok zabili su prvi prvoligaški pogodak u hrvatskom prvenstvu, ali iako je Dolček bio jedan od važnijih aktera dvoboja, pamtit će Varaždin najviše po konkretnom učinku i konačnom rezultatu.

Varaždin se nije radovao protiv Hajduka, ali HNL je donio bitnu veliku pobjedu. Povratak Prve lige u grad i kraj koji znaju što je nogomet, vole ga i žive, jedna je od najboljih vijesti godine u trenutku kad i dalje u elitnom rangu imamo klubove čije su tribine puste. Današnji je Varaždin više kao vozač početnik koji se tek privikava na zahtjevne dionice puta nego as i natjecatelj, kamoli rutiner za volanom kakav je bio više od desetljeća i pol.

Sedam godina "na kruhu i vodi“, borbe za preživljavanje i probijanja nižim ligama tražit će saniranje posljedica još neko vrijeme, no vrlo dobro popunjene tribine s 5132 gledatelja, i na kraju kišovitog dana koje je mnoge odvratio od stadiona, još jednom odgovaraju na najvažnije pitanje - u Varaždinu se isplati ulagati u nogomet! On stvara kvalitetu za reprezentacije, atmosferu za diku HNL-u, nije hir nego centar koji će sigurno hrvatski nogomet, stane li na čvrste noge, činiti boljim. Iako ovaj put publika s tribina nije silazila puna dojmova zbog kvalitetne igre, što ide na račun obje ekipe, Varaždinci imaju zbog čega biti ponosni. Malo se tko vrati iz ponora…

Varaždin je dao koliko danas može, nekoliko puta ispleli su Varaždinci sitan vez koji je ljuljao Hajdukovu obranu, no udarci Kolarića i Đuraseka nisu pronašli željenu metu, a ritam prvoligaške utakmice trošio ih je preko mjere na koju su navikli. Gol Ivana Dolčeka na ulazu u drugo poluvrijeme, u 49. minuti dodatno im je isisao energiju s kojom su ušli protiv favorita Hajduka. Pogodak Caktaša s bijele točke već je u 55. minuti eutanazirao dvoboj jer domaćin nije imao moći za povratak. Varaždin se držao kompaktno dok je bilo snage, kad je procurilo bilo je samo pitanje koliko će puta Hajduk izvesti akciju do kraja. Rezultat 3:0 je visok, ali nije nerealan s aspekta trenutačnih mogućnosti ekipa. Premda za domaćine zvuči neugodno. No, oni i onako šanse traže prije svega u ogledima s klubovima koji će se boriti da izbjegnu samo začelje.

Prije toga, kroz cijelo prvo poluvrijeme, Hajduk je složio tek jednu akciju koju je zaključio Čolina lošim udarcem i došao do šuta Hamze koji je prohujao daleko iznad gola. Što im je Varaždin više dopuštao bivali su bolji...

Kiša koja je natopila teren i čak dovela u pitanje odigravanje utakmice, otežala je uvjete na terenu, kao što je i otjerala ponekog roditelja s djecom sa stadiona jer sat vremena prije susreta Zapad je bio rasprodan, a i dalje je curilo iz oblaka, pa se malo kome išlo na Istok, no ovaj 28. srpnja 2019. povijesni je datum za varaždinski nogomet. Koji će i Hajduk rado pamtiti.

Trener Hajduka Damir Burić ukazao je na činjenicu da, unatoč visokoj pobjedi, još ima mnogo prostora za napredak:

"U vrlo interesantnoj utakmici i iznad svega korektnoj, dobro smo krenuli, ali je onda Varaždin uspostavio ravnotežu i s tim dijelom utakmice ne mogu biti zadovoljan. Nakon što smo napravili određene korekcije, u drugom dijelu smo svoju puno bolju izvedbu konkretizirali učinkovitost napadača. Ipak, treba objektivno reći da je pobjeda malo previsoka, a za nas je u ovom momentu najbitnije osvajanje novih bodova. Mislim da ćemo i dalje se dizati, a Varaždinu želim puno sreće u nastavku."

Trener Varaždinaca Borimir Perković dodao je:

"Čestitke pobjedniku, čija je pobjeda čista i zaslužena. Međutim, mi nismo zaslužili tako visokih 0:3. U prvom poluvremenu jako sam zadovoljan našom igrom u fazi obrane i prema naprijed. Nažalost, početkom nastavka dogodilo nam se da primimo u razmaku šest minuta dva pogotka. Nismo odustajali, ali više nismo imali snage da rezultat barem malo preokrenemo na našu stranu."

VARAŽDIN - HAJDUK 0:3 (Dolček 49', Caktaš 55' p., Eduok 86')

VARAŽDIN: Nevistić - Miličević, Senić, Stolnik, D. Perković - Đurasek, Jertec - Turčin, Posavec, Kolarić - Benko

HAJDUK: Posavec - Čolina, Simić, Ismajli, Juranović - Hamza, Nejašmić - Dolček, Caktaš, Jradi - Jairo

----------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+1' - Odličan udarac Leonarda Vuka s više od 20 metara! I ovoga puta sjajno je reagirao Josip Posavec!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

89' - Posljednja promjena u sastavu Hajduka, ušao je Teklić umjesto Caktaša.

87' - Promjena u sastavu Hajduka, ušao je Kalik umjesto Jaira.

86' - GOOOL! Hajduk vodi 3:0, Samuel Eduok zabio je u debiju. Oteo je loptu na centru, sjurio se prema vratima i pogodio suprotni kut.

82' - Posljednja zamjena kod Varaždinaca. Izašao je Dario Jertec, u igri je donedavni igrač Rudeša Vitali Lisakovich.

82' - Šansa za domaće! Vuk je pucao izvana, bio je to dobar udarac, ali je Simić ušao u blok i promijenio smjer lopte, izgledalo je da će putanja prevariti Posavca, ali vratar Hajduka još je jednom pokazao zašto trenutno kotira kao jedan od najboljih hrvatskih golmana.

76' - 'Požutio' je sada i Hamza zbog prekršaja na Đuraseku.

- Na stadionu je prema službenim podacima 5 132 gledatelja.

67' - Dvostruka zamjena u momčadi Varaždina. Izaći će Perković i Posavec, a priliku dobivaju Dejan Glavica i Leonard Vuk.

62' - Prilika za Varaždin! Pucao je Kolarić, međutim nije to išlo u okvir...

56' - Prvu promjenu radi Damir Burić. Izašao je Jradi, a debitirat će 25-godišnji nigerijski napadač Samuel Eduok.

55' - GOOOL! Siguran realizator je Caktaš iako je Nevistić pročitao njegov udarac, međutim lopta mu je prošla ispod ruke. Hajduk vodi 2:0!

54' - JEDANAESTERAC ZA HAJDUK! Jairo je pao u duelu s Jertecom i sudac Jović odmah je pokazao na bijelu točku!

49' - GOOOL! Jradi je prošao cijelom obranom domaćih i zatim sjajno uposlio Dolčeka, a njegov udarac iskosa nije uspio ukrotiti Nevistić... Hajduk vodi 1:0!

47' - Žuti karton dobio je Stefan Simić zbog povlačenja za dres Leona Benka.

46' - Odmah prilika za Bijele! Opalio je Caktaš silovito iskosa, no Stolnik se našao u pravo vrijeme i blokirao taj pokušaj.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Varaždinu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Hajdukovci su krenuli agresivno, vidjelo se da traže rani pogodak, međutim vrlo su brzo Varaždinci konsolidirali svoje redove i nekoliko puta ozbiljno zaprijetili. U prvome dijelu nismo vidjeli golove... ipak, možemo biti zadovoljni prikazanim, obje su momčadi igrale vrlo aktivno i postavile intenzivan tempo. Pogodak visi u zraku i u nastavku možemo očekivati još i više uzbuđenja.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

42' - Kakva je ovo šansa bila za Varaždince... Posavec je izveo mini-slalom i naslagao nekoliko hajdukovaca, zatim je poslao sjajnu povratnu za Đuraseka, a njegov šut odlazi pored vrata.

Varazdin, 280719.
Gradski stadion.
Nogometna utakmica 2. kola 1. HNL izmedju klubova NK Varazdin i HNK Hajduk Split.
Na fotografiji: De Macedo.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

36' - Opasan udarac Matije Kolarića! Opalio je s dvadesetak metara, bio je to nezgodan šut po skliskom terenu, odskočilo je taman ispred Posavca koji je to obranio više tijelom nego rukama... Odmah je uzvratio Hamza na drugoj strani! Stvorili su hajdukovci polukontru, lopta je došla do Hajdukova veznjaka koji je šutirao silovito, ali samo preko grede.

27' - Zanimljivu utakmicu gledamo u Varaždinu, izmjenjuju se šanse i na jednoj i na drugoj strani. Sada je Benko pucao s dvadesetak metara, međutim nije bilo snage u tom šutu i Posavec to lako hvata.

26' - Šansa za Bijele! Lijepo su kombinirali hajdukovci i izbacili cijelu obranu Varaždinaca, na kraju se Dolček ubacio iz drugog plana i pucao iskosa, ali se Nevistić nije dao iznenaditi.

Varazdin, 280719.
Gradski stadion.
Nogometna utakmica 2. kola 1. HNL izmedju klubova NK Varazdin i HNK Hajduk Split.
Na fotografiji: David Colina.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

20' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Dario Jertec zbog grubog starta na Dariju Nejašmiću.

18' - Još jedna šansa za domaće! Đurasek je ostao sam na vrhu šesnaesterca i odmah opalio, bio je to dobar šut, ali je lopta prošla tik uz vratnicu!

17' - Napokon uzvraćaju i Varaždinci! Turčin je bio u sjajnoj situaciji, no nije uspio zapucati kako treba. U nastavku akcije zagužvalo se u šesnaestercu Bijelih, a na kraju uz puno muke uspijevaju Splićani izbaciti loptu u aut.

Varazdin, 280719.
Gradski stadion.
Nogometna utakmica 2. kola 1. HNL izmedju klubova NK Varazdin i HNK Hajduk Split. 
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

13' - Prilika za Hajduk! Caktaš je nadmudrio Kolarića i ubacio pred vrata domaćih gdje je čekao Jairo, ali Perković je uspio ispred Brazilca izbaciti loptu u korner.

5' - Hajdukovci su odmah napali visoko i pritisnuli Varaždince tražeći rani pogodak. U jednoj je situaciji nakon kornera Simić inzistirao na tome da je netko od domaćih igrao rukom, no sudac Jović samo je odmahnuo i pokazao da se igra nastavlja.

1' - Počela je utakmica u Varaždinu! Prije početka utakmice Mijo Caktaš primio je Žutu majicu Sportskih novosti koja se dodjeljuje najboljem igraču u protekloj sezoni.

----------------------------------------------

19.55: Igrači su istrčali na travnjak gradskog stadiona u Varaždinu. Glavni sudac je Fran Jović iz Zagreba. Kiša je dobro natopila teren, ali suci su zajedno s kapetanima procijenili da su uvjeti zadovoljavajući te da neće biti odgode susreta. Prvoligaški se nogomet nakon sedam i pol godina vratio u Varaždin i sve je spremno za početak! Prema procjenama na stadionu je oko 5 000 gledatelja.

19.30: Hajdukovci će danas premijerno nastupiti u dresu boje lavande!

19.00: Objavljeni su službeni sastavi. Trener Hajduka Damir Burić dao je priliku Davidu Čolini od prve minute umjesto Adama Gyurcsa koji neće biti niti na klupi.

U sastavu Varaždina nema iznenađenja, trener Borimir Perković izvest će trenutno najjaču moguću postavu.

18.30: Odigravanje utakmice je pod upitnikom zbog otežanih vremenskih uvjeta, veći dio terena natopila je velika količina kiše. Sudac Fran Jović izašao je na travnjak te je zajedno s kapetanima obiju momčadi zaključio da će se utakmica pokušati odigrati.

Na Facebook stranici HNK Hajduk osvanulo je priopćenje:

"Nakon pregledavanja travnjaka od strane glavnog suca i kapetana obje momčadi odlučeno je da će se pokušati započeti s utakmicom u dogovoreno vrijeme - 20:00 sati."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 21:46