Screenshot
BOMBA ZA PAMĆENJE

VIDEO: 'SUIGRAČU SU BILI IZNENAĐENI, A JA NISAM ZNAO KAKO PROSLAVITI POGODAK' Njegov seniorski prvijenac bio je najspektakularniji gol HNL kola

GORICA Nigerijski desni bek Musa Muhammed protiv Istre 1961 postigao je spektakularni seniorski prvijenac
Piše: Toni RoićObjavljeno: 13. svibanj 2019. 18:34

Najspektakularniji pogodak 33. kola bez dvojbe je postigao 22-godišnji nigerijski desni bek Gorice Musa Muhammed Shehu. Njegova bomba desnicom s gotovo 30 metara “u 90” za 4:1 protiv Istre, može se usporediti s nedavnim golom belgijskog stopera Vincenta Kompanyja, kojim je Manchester City trijumfom protiv Leicestera trasirao put k naslovu engleskog prvaka, a za Nigerijca je to bio prvi gol u seniorskoj karijeri!

Praktični vjernik

Zazvučat će pomalo čudno za igrača, koji je ljeta 2015. došao u turski Basakšehir, a potom igrao za sarajevski Željezničar, bugarski Lokomotiv iz Plovdiva i od prošlog ljeta za Goricu, te ukupno do petka upisao 66 službenih nastupa, ali zaista je čekao više od četiri godine na najpoželjniji trenutak nogometne igre. Preciznije, čekao je od 18. ožujka 2015. i polufinala prvenstva Afrike reprezentacija U-20, kada je zabio u polufinalu protiv Gane, ali to se broji kao juniorska karijera.

- Kada sam vidio da lopta ide prema meni, osjetio sam da je to taj trenutak! Namjestio sam se, pogledao prema vratima i iz sve snage opalio baš u kako se kaže “u 90”. Ušlo je i tada sam se našao u situaciji da su suigrači bili iznenađeni, a ja nisam znao kako proslaviti pogodak. Poslije utakmice sam trčao doma pogledati snimku, ali daleko najvažnije je da je ovaj moj prvi seniorski gol došao u utakmici u kojoj smo pobijedili i nastavili utrku za Europskom ligom - pojašnjava nigerijski desni bek kojeg u svlačionici zovu “vječno nasmijan”, a iako nosi prezime proroka Muhameda i sam je islamske vjeroispovijesti, na dresu mu ipak piše Musa M. i svi ga u klubu zovu po imenu.

- Praktični sam vjernik, a kako je baš u tijeku za nas sveti mjesec ramazan, ništa ne jedem od 3 ujutro do 20 sati navečer, odnosno dok ne zađe sunce. Poslije toga jedem što hoću, meso, ribu, tjesteninu, kruh. Jako mi se sviđa hrvatska kuhinja, a dok postim stalno pijem čaj. Čak i ako sam gladan, ne smeta mi to u treninzima i na utakmicama - otkriva Musa, koji posljednjih nekoliko dvoboja nije bio u početnom sastavu, a protiv Istre je ušao na početku drugog poluvremena i bio jedan od ključnih ljudi preokreta od 0:1 do 4:1.

- Trener je glavni i nema problema ako ponekad i ostanem na klupi. Svi smo mi tu zbog momčadi i zajedničkog uspjeha, a pomoći se može i kada igraš dvije minute, a kamoli ne 10, 20 ili više. Borbeni duh je ono što me vodi, a takav pristup svih nas je i donio sve pobjede i bodove s kojima lovimo Europu - kaže Nigerijac.

Malo je nedostajalo

Zbog tri žuta kartona neće u srijedu konkurirati za utakmicu s Dinamom, ali ima maksimalno povjerenje u suigrače.

- Najvažnije je vjerovati u sebe i uspjeh i nagrada će doći. Znamo da moramo do kraja pobijediti Dinamo, Osijek i Lokomotivu da bismo bili četvrti, ali mi smo spremni ginuti do zadnje sekunde. Prvi je na redu Dinamo, tri puta smo bili blizu, tri puta izgubili s golom razlike, znači da nam je malo nedostajalo. Ovaj put sam siguran da će Gorica odigrati najbolje dosad.

No, tko će zaustaviti Atiemwena, bivšeg suigrača, koji se bojao upravo svog sunarodnjaka?

- Prošli put je ispalo nezgodno da sam ga ozlijedio, ali nije bilo namjerno. U srijedu će ga zaustaviti svi ostali, njega i Dinamo - odlučan je Musa Muhammed.

Prvak svijeta s Nigerijom 2013.

U mlađim kategorijama Musa Muhammed bio je velika zvijezda nigerijskog nogometa, kapetan u svim uzrastima, a najveći uspjeh mu je naslov prvaka svijeta 2013. s reprezentacijom U-17 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U finalu 8. studenog u Abu Dhabiju Nigerija je svladala Meksiko 3:0, a on je u postigao posljednji gol iz slobodnog udarca (napadač Kelechi Iheanacho je bio prvo ime Nigerije).

Dogodilo se to u 83. minuti, a u istoj je u subotu bio strijelac protiv Puljana. Na tom prvenstvu bio je triput strijelac, a još efikasniji bio je ožujka 2015. kada je na prvenstvu Afrike U-20 reprezentacija Nigerija također bila pobjednik. U pet utakmica dao je četiri gola, ali nije zabio u finalu i trijumfu protiv Senegala 1:0.

Ima Muhammed i tri nastupa za seniorsku reprezentaciju za koju je debitirao 27. svibnja 2016. u prijateljskoj utakmici protiv Malija (1:0), četiri dana kasnije igrao je protiv Luksemburga (1:3) i rujna te godine u kvalifikacijama za Kup nacija u dvoboju s Tanzanijom (1:0). (

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 22:54