Ivan Bebek
 VLADO KOS/CROPIX Cropix
DOBAR POSAO NAJBOLJEG SUCA

Video: ‘Sviraj penal i riješena stvar!‘ Vikali su mu Bjelica, Kalinić.., on odbio čak i sugestiju VAR-a

Ivan Bebek je u derbiju demonstirao iskustvo i sigurnost, koliko god bilo hajke i optužbi na suce
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. veljača 2021. 18:12

Ivan Bebek isključio je braniča Hajduka, jednom je na poziv Marin Vidulina gledao VAR, obavio je nekoliko prijateljskih razgovora s Nenadom Bjelicom, Lovrom Kalinićem i tko zna sve s kim, da se čovjek pita nije li za vrijeme utakmice stigao dogovoriti i kakve investicije u slavonsku poljoprivredu ili dalmatinski turizam, ali najbitnije od svega - vrlo dobro je sudio utakmicu.


Nihadu Mujakiću je ispravno dao drugi žuti karton zato što je igrač Bijelih povukao rukom Petra Bočkaj koji ga je cimnuo i gurnuo loptu kraj njega. Te svoje nevolje može zahvaliti Darku Nejašmiću koji ga je gurnuo u "kašetu brokava", kako bi kazali u Splitu. Od te 51. minuti Bebek je imao gotovo rutinski posao jer gosti nisu ozbiljno bili u domaćem kaznenom prostoru, a niti pred golom Kalinića nije bilo spornih situacija.


Bebek je demonstirao iskustvo i sigurnost, koliko god bilo hajke i optužbi na suce, i makar dolazile sa samog vrha HNS-a gdje se bije bitka klubova za prevlast koja bi mogla zasad završiti neodlučeno, cijelu je utakmicu bio svoj, koncentriran i držao konce susreta. Možda nije trebao baš toliko "divaniti" sa svima, ali to je njegov stil.


U prvom dijelu dvoboja pozornost su izazvale tri situacije. U 11. minuti dao je žuti karton Simiću koji je izgubio loptu od Miereza i oborio ga. No, kako je Vušković bio u sprintu sa strane, Bebek je i nakon što je pogledao VAR bio siguran da Mierez nije u čistoj šansi za gol i ostao kod žutog kartona, nije ga revidirao u crveni. Sasvim razumljivo jer Mierez bi se za stopostonu priliku još morao pomučiti.


U 14. minuti hajdukovci su se nadali kaznenom udaracu nakon pada Umuta u skoku, u duelu, no to u nijednom sportu ne bi bio prekršaj za najstrožu kaznu. Svakako niti u nogometu.


U finišu prvog dijela savjetovao je Kaliniću i Vuškovića da ne guraju Miereza prije kornera, na što je Bjelica dobacio: "Sviraj penal i riješio si stvar". I svi se nasmijaše. Naravno da je pravo i dobra praksa suca prije izvođenja kornera upozoriti igrače da će kazneni udarac doista i biti ako to ponove nakon što lopta bude izvedena.


Iza Bebekove arbitraže, kao ni VAR-a Vidulina neće ostati repovi, iako ga možda Vidulin nije ni trebao zvati da pogleda taj start Simića na Mierezu.

Povjerenik za suce Ivan Novak najavio je da će u ponedjeljak odrediti suce derbija Dinamo - Osijek. Bebek je prvi favorit, osim ga ne odluči poštedjeti da ne sudi dvaput Bijelo-plavima zaredom. Pritom je još u ponedjeljak VAR na ogledu Slaven Belupo - Gorica.

Međutim, Novak ima uzak izbor, osim Bebeka na raspolaganju mu Marin Vidulin iz Kanfanara i Duje Strukan iz Splita, od sudaca koji su u prvom planu. Ostali iz elite su ili iz Zagreba, ili Osječko-baranjske županije, ili suspendirani. Druga je varijanta da posegne za nekim "iz sjene". Opcija bi u tom slučaju mogao biti i Dario Kulušić, nećak sudačkog šefa Ante Kulušić.

Zanimljivo, zar ne?


Povjerenik Ivan Novak kazao nam je za SN:


- Bebek nije imao pogrešaka koje su utjecale na konačan rezultat. Sve teške odluke poput isključenja su ispravne, u duhu pravila nogometne igre. Htjeli bismo da na svakoj utakmici imamo ovakvo suđenje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 13:48