Goran Mehkek / CROPIX CROPIX
NEMA VIŠE REPOVA

VIDEO TEHNOLOGIJA POKAZALA SE KAO - PUN POGODAK 'Hrvatski VAR je među najboljima u Europi, a naši suci su bolji od Španjolaca, Francuza, Talijana...'

BRUNO MARIĆ Glavni instruktor za primjenu videotehnologije u hrvatskom nogometu oduševljen
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. veljača 2020. 17:43

And the Oscar goes to... VAR! Hrvatski VAR definitivni je pobjednik dosadašnjeg dijela nastavka HNL-a. U mnogo situacija bio je presudan faktor u donošenju pravilnih odluka koje su spriječile sudačke repove, možemo kazati i skandale.

Ne želimo niti pomisliti kakav bi bio izgled hrvatske nogometne scene da nije bilo VAR-a u ova tri kola nastavka prvenstva. Bilo bi jao i pomagaj...

- Sve ono što smo poručivali za vrijeme edukacije, te način na koju smo je proveli, u ova tri kola nastavka prvenstva nam daje potvrdu da smo suce izvanredno pripremili. Možda će zvučati presmiono i neskromno, ali pokazalo se da su naši suci kad je VAR u pitanju bolji od Španjolaca, Francuza, Talijana... Određene novine mogu lakše prihvatiti, lakše se prilagoditi - kaže nam u uvodu Bruno Marić, glavni instruktor za VAR u Hrvata.

Bivši višestruko nagrađivani hrvatski sudac kaže još nešto...

- Naš hrvatski VAR funkcionira sjajno, sigurno je među najboljima u Europi. Dosadašnje involviranje VAR-a u hrvatski nogomet nije izazvalo niti jedan prijepor. Kad bacimo pogled u retrovizor, da u ova tri kola nastavka prvenstva nismo imali VAR, vjerujem da bi bilo dosta problema.

Kazat će da tehnologija osim ispravljanja propusta sudaca ima još mnogo benefita...

- Ako izuzmemo sve te jedanaesterce ili poništene jedanaesterce, poništen pogodak zbog igranja rukom, imamo još mnogo drugih stvari koje pokazuju dobrobit koju je donio VAR. Ima mnogo manje simuliranja, igrači respektiraju tehnologiju, suci u pozitivnom smislu ležernije pristupaju utakmicama jer znaju da imaju drugu šansu, dosuđivanje ili poništenje kaznenih udaraca ne donosi nikakav stres zato što imaju egzaktan dokaz da su bili u pravu. Uvođenjem VAR tehnologije u hrvatski nogomet, klubovi koji će sutra igrati u Europi imaju određen privilegij da saznaju kako sve to funkcionira. Kako radi VAR Dinamo se nažalost uvjerio na utakmici sa Šahtarom koja ga je stajala nastavka natjecanja u Europi.

Zagreb, 080120.
Prostorije Komisije nogometnih sudaca. Akademija HNS-a.
Zavrsna edukacija o koristenju VAR sustava na kojem je predstavljena filozofija, pravila i principi.
Na fotografiji: Bruno Maric.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Bruno Marić

Ipak, kazat će da niti jedna tehnologija nije savršena. To je potkrijepiti jednim događajem koji se uopće nije vidio, niti spominjao.

- Evo vam jednog primjera s utakmice Osijek - Dinamo koji je pokazao nesavršenost VAR-a. Da sudac nije pogriješio, te da se povlačenje Ademija dogodilo unutar šesnaesterca, Dinamo ne bi na koncu imao niti - slobodni udarac! A kamoli jedanaesterac. Tom povlačenju je prethodilo kažnjivo igranje rukom igrača Dinama u napadu! Da je bio jedanaesterac za Dinamo, bio bi poništen, a Osijek bi izveo slobodni udarac iz svog kaznenog prostora. Ovako, s obzirom na to da je sudac pogriješio jer nije vidio da je Ademi povlačen izvan kaznenog prostora, Dinamo je imao šansu iz slobodnog udarca postići pogodak. VAR tu nije mogao reagirati jer je povlačenje dogodilo izvan šesnaesterca... Radi se o nekim sitnicama VAR-a koje se upoznaju njegovom primjenom.

Međutim, u posljednjem kolu VAR je briljirao.

- VAR je spriječio postizanje pogotka Rijeke u zadnjoj minuti, jedanaesterac za Dinamo u Osijeku, dosudio je jedanaesterac za Hajduk u Koprivnici. Sve to ljudsko oko nije moglo vidjeti, ali VAR je mogao. Zaista, u sve te situacije se ne može kriviti suca utakmice, jer su sve tri bile maksimalno komplicirane i sučevom oku nevidljive. Zamislite da je Zebec dosudio nepostojeći jedanaesterac za Dinamo, možda bi se utakmica onda odigrala drukčije, možda bi na kraju pobijedio Dinamo. Zamislite da je priznat pogodak Rijeci, vjerojatno bi pobijedila. Zamislite da nije suđen jedanaesterac za Hajduk? Jest Splićani su izgubili ovako i onako, ali sigurno bi kazali da su oštećeni i da bi možda bilo drukčije da je taj jedanaesterac suđen... Pa, mi smo samo u prošlom kolu isplatili sav novac uložen u VAR!

Bruno Marić je zaključio:

- Vidite, najvažnije jest da se više ne vuku “repovi”. Više se na naslovnicama novina nikad neće vidjeti naslovi tipa “Marić dosudio nepostojeći kazneni udarac!” Ili “nije sudio jedanaesterac za Hajduk”... VAR je zaista veliki pobjednik.

PET NAJBOLJIH INTERVENCIJA VAR-A

1. Varaždin - Hajduk

Prva odluka bila je kod prvog jedanaesterca za Hajduk, kada je sudac Pejin nakon konzultacija s VAR sucem Igorom Pajačem pogledao snimku i vidio da je Denis Glavina rukom blokirao udarac Hamze Barryja. Da nije bilo VAR-a, ne bi bilo ništa od jedanaesterca, no kad je Pejin pogledao snimku, sve je bilo jasno. Glavinina ruka bila je u nedopuštenom položaju, uz to je išao prema lopti, a ne od nje i Pejin je pokazao na bijelu točku.

2. Varaždin - Hajduk

Nepunih 15 minuta nakon toga vidjeli smo i drugo korištenje video tehnologije, ovaj put Bijelima je poništen pogodak. Nakon što je Eduok zatresao mrežu, Pejin je isprva pokazao na centar, ali je odmah stupio u vezu s kolegama iz VAR sobe, koji su mu nakon pozornog pregledavanja snimke javili da gol treba poništiti jer je Eduok u začetku akcije bio u zaleđu.

3. Varaždin - Hajduk

U 72. minuti Stipe Vučur i Denis Stolnik bili su u skoku. I ovaj put bi sve prošlo bez jedanaesterca da nije bilo VAR-a, ali je igra zaustavljena, Pejin je otišao pogledati snimku. Nije sve bilo tako kristalno jasno kao kod prvog jedanaesterca, ali Stolnik je ipak dirao loptu rukom i Pejin je još jednom dosudio najstrožu kaznu za nogometaše Hajduka.

4. Osijek - Dinamo

Mihael Žaper povukao je Arijana Ademija, ovaj je pao otprilike tri metra unutar šesnaesterca, a sudac Zebec je pokazao na jedanaesterac za Dinamo. Međutim, na intervenciju iz VAR sobe, poništio je svoju odluku te dosudio slobodan udarac za Dinamo jer se povlačenje dogodilo izvan šesnaesterca.

5. Rijeka - Gorica

Štefulj je opet precizno ubacio, Čolak je sam na drugoj vratnici i lako zabija za veliko slavlje svoje momčadi! Sudac Jović pokazao je na centar, no iz VAR sobe su mu javili kako rade provjeru zbog mogućeg igranja rukom. Nakon VAR provjere i gledanja ekrana, potvrđeno je kako je napadač Rijeke ipak igrao rukom pri poentiranju i pogodak je - poništen. Time je i konačan rezultat na utakmici Gorice i Rijeke ostao 0:0.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 23:59