GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
UZBUDLJIV KRAJ NA MAKSIMIRU

Video: To se ne radi ispred Petkovića! Dinamo je opet prvi nakon velikog gafa, Burtonu direktni crveni

Nogometaši Dinama s 1:0 su pobijedili Istru na Maksimiru i vratili vrh ljestvice ispred Osijeka
Piše: SN, Tomo NičotaObjavljeno: 18. travanj 2021. 18:24

DINAMO - ISTRA 1961 1:0 (Petković 41'-11m)

DINAMO: Livaković - Stojanović, Theophile-Catherine, Perić, Gvardiol (od 46. Čabraja) - Franjić, Mišić (od 80. Ademi) - Atiemwen (od 80. Burton), Majer (od 87. Jakić -), Oršić - Petković (od 64. Kastrati)

ISTRA 1961: Lučić - Tomašević, Galilea (od 80. Lončar), Bosančić (od 41. Joao Silva) - Navarro, Ivančić, Blagojević, Levitt (od 63. Hujber), Gržan - Hara, Bande (od 63. Vuk)

Žuti kartoni: Galilea (40 - prekršaj za kazneni udarac), trener Istre 1961 Jumić (66 - prigovor), Blagojević (69 - preoštar start), Stojanović (82 - naguravanje), Gržan (82 - naguravanje)

Crveni karton: Burton (86 - preoštar start)


Nije Dinamu bilo lako, zadnjih desetak minuta odigrao je i s igračem manje, ali uspio je pobijediti Istru (1:0) i na veliki derbi u Osijek dolazi su prednošću od dva boda. Kako se ono kaže, pamtit će Modri samo bodove i 300. Ademijev nastup, Istra jednu veliku grešku Bosančića i promašaj Vuka za izjednačenje, ostalo će se, što se sadržaja tiče, brzo zaboraviti.

Jednosmjerna utakmica u slijepoj ulici, to bi bio opis prvih 40 minuta maksimirskog sraza. Dinamo je imao loptu, sve se događalo na polovici Puljana, ali bez neke velike prilike, bez prave opasnosti za vratara Lučića.

Galilea za bijelu točku

Oršić je dvaput gađao preko gola, jednom je, nakon dobre akcije Petkovića, Majera i Atiemwena u kojoj je Majer mogao ranije naći bolje rješenje, loše pucao Stojanović. Istra nije bila nimalo opasna, tek jedan udarac Ivančića daleko pokraj Livakovićeva gola, zapravo, ništa.

- Strpljivo, strpljivo - bodrili su se međusobno Dinamovi igrači, svjesni da su se Puljani odlučili na čvrstu defenzivu i da ništa ne ide na ho-ruk, da će treba dosta truda za probijanje toga zida. I upravo kad se činilo da Istrina taktika nema previše rupa, veliki kiks Petra Bosančića. Vraćao je loptu prema Galilei, ali dao ju je u noge Petkoviću, koji je ‘jedan na jedan’ slomio Galileu, on ga faulirao. Čisti kazneni udarac, Petković je iskoristio taj poklon.

Najbolje dodavanje prvog poluvremena, kad nitko nije mogao probiti pulsku obranu, pomogao je Bosančić. Pri tom se dodavanju i ozlijedio, napustio igru. Ni inače Maksimir ne pamti po dobrome, nije tamo dosad imao uspjeha, ali ova će mu utakmica posebno ostati u lošoj memoriji. Tako je Dinamo poveo ni iz čega, malo su Modri tim golom odahnuli, odagnali moguću nervozu.

Slična priča i u nastavku, opet bez previše velikih prilika, Dinamo nije znao što učiniti kad bi došao pred Lučića, Istrina obrana bila je sigurna, Dinamovi igrači neprecizni, kad su i pucali prema golu. Međutim, kako je susret odmicao, Puljani su postajali sve hrabriji, dočekali su oko 80. minute dvije svoje prilike za izjednačenje. Prvo je prošao Hujber po lijevoj strani, ali uspio je samo dodati Livakoviću. A onda je zicer imao Matej Vuk. Odličan ubačaj s desne strane, Vuk je bio na petercu sam, svi su već loptu vidjeli u golu, ali Vuk je glavom pucao samo u Livakovića.

Odjednom je postalo živo u Maksimiru, morali su se Modri bojati za pobjedu, uveo je trener Krznar i kapetana Ademija. Eto, na taj je način upisao svoju 300. utakmicu u Dinamovu dresu! Nije ni on očekivao, ali bila je sila, nije smio Dinamo dopustiti neki zalutali metak u završnici. A onda novi šok za Modre. Burton je za jedan start kod aut-linije dobio žuti karton, ali VAR soba pozvala je Pajača da pogleda snimku i on je promijenio odluku - direktan crveni! Dvojbeno, ali, Dinamo je u završnicu ušao s igračem manje. I uz dosta nervore, nisu Modri očekivali da će nakon prvog dijela i vodstva još toliko znoja proliti da konačno i osvoje ta tri boda. Na kraju su vrlo čvrsto stisnuli šake, uzviknuli “Toooo”, kao dokaz koliko im ta pobjeda znači.


PRIJENOS UŽIVO

90+5' - Kraj na Maksimiru. Dinamo je pobijedio 1:0 i vratio vrh ispred Osijeka. Presudio je gol Petkovića iz jedanaesterca, a Modri su kraj dočekali s igračem manje nakon isključenja Burtona.

90+3' - Nova dobra šansa Dinama, u kazneni prostor Oršić je dobio vrlo dobru loptu, ali nije se uspio otresti suparnika.

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade. Odmah u prvoj Kastrati je sjajno povukao kontru, ali loše je dodao prema Oršiću i lopta je presječena.

84' - Burton je požutio svega četiri minute nakon ulaska u igru. Opomenut je zbog grubog starta nad Blagojevićem. Nakon intervencije VAR-a i pregleda snimke Pajač je Burtonu pokazao izravan crveni karton zbog starta s dvije noge.

80' - Velika prilika za Istru, njihova najbolja na utakmici. Pucao je Vuk glavom s pet metara, ali Livaković spašava Modre. Nakon te šanse odmah se Krznar odlučio na izmjene, izlaze Mišić i Atiemwen, a ulaze Burton i kapetan Ademi.

76' - Novi udarac iz kuta za Dinamo nakon udarca Atiemwena. U nastavku akcije Puljani su se obranili.

72' - Lijepa akcija Dinama, Majer je uposlio Oršića, a ovaj pokušao uposliti Atiemwena, ali Istra je presjekla loptu i obranila se.

70' - Slobodni udarac Dinama, pucao je Lovro Majer, ali lopta odlazi preko gola.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

67' - Skočila je sada klupa Dinama tražeći jedanaesterac nakon pada Atiemwena, ali Pajač se nije oglasio.

64' - Kod Dinama je u igru ušao Kastrati umjesto Petkovića.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

63' - Hujber i Vuk ušli su u igru za Istrijane, a izašli Bande i Levitt.

62' - Pravovremena intervencija Livakovića ispred Hare. Istrin napadač ostao je korak kratak na lopti.

59' - Prekršaj Theophilea nad Navarrom, bit će to slobodni udarac za Istru u dobroj poziciji. Pajač je u ovim trenucima pokazao žuti karton nekome s Dinamove klupe.

57' - Dobra pozicija i prilika za Oršića. Dočekao je loptu na rubu peterca, pucao glavom, ali je udarac blokiran.

53' - U drugom je poluvremenu Dinamo nastavio s ofenzivom. Zasad nema pravih prilika.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Umjesto Gvardiola kod Dinama je u igru ušao Čabraja.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

45' - Završeno je prvo poluvrijeme u Maksimiru. Dinamo na odmor zasluženo odlazi s prednošću 1:0.

41' - GOOOL! Petković je sam izveo najstrožu kaznu i sigurno zabio prizemnim udarcem.

39' - Jedanaesterac za Dinamo nakon faula Galilee na Petkoviću. Prethodila mu je velika pogreška u dodavanju Bosančića koji je povratnu loptu poslao praktički u noge Dinamovom napadaču. Odmah nakon pogreške Bosančić je napustio igru i zamijenio ga je Silva.

37' - Prvo poluvrijeme ulazi u samu završnicu. Igra se praktički od prve minute na jedna vrata, ona Istrina, ali Modri zasad ne uspijevaju probiti njihov obrambeni blok. Vjerojatno najbolju priliku dosad propustio je u 9. minuti Stojanović.

29' - Slab pokušaj loba Atiemwena, Lučić nije imao ni najmanjeg problema zaustaviti ga.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

28' - Prvi pokušaj Istre na utakmici. Bande je proigrao Ivančića, ovaj pokušao iz trka iz teške situacije, ali lopta odlazi daleko od vratiju.

26' - U prvih 25 minuta utakmice Dinamov vratar Dominik Livaković nije imao posla. Nakon jednog pada Atiemwena u kaznenom prostoru Istre Modri traže prekršaj Galilee, ali sudac Pajač se nije oglasio.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

22' - Dalekometni pokušaj Oršića, ali lopta odlazi visoko preko gola. Dinamo prijeti od samoga starta, ali prave prilike zasad su izostale.

21' - Faul na Lovri Majeru. Ivančić je s leđa oborio Dinamovog veznjaka, ali nema kartona.

15' - Slobodni udarac za Dinamo u vrlo dobroj poziciji. Izborio ga je Petković. Pucao je Oršić, ali lopta odlazi malo preko vratiju.

9' - Novi pokušaj Modrih nakon akcije Majer-Atiemwen-Stojanović. Pucao je desni bek Dinama, ali nije najbolje uspio zahvatiti loptu.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

6' - Sada je nakon lijepe kombinatorike dinamovaca vratima Istre zaprijetio Mišić dalekometnim udarcem, ali vratar Lučić je na mjestu.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

3' - Lijepa akcija Dinama na početku. Povukao je Petković, uposlio Majera, ali Istra se uspjela obraniti. Nakon kornera je Perić pucao glavom, ali nije bilo prave opasnosti za Lučića.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

3' - Mala svečanost održana je uoči utakmice. Dino Perić nedavno je, protiv Lokomotive, upisao 100. nastup u Dinamovom dresu, u Villarrealu 101., protiv Istre još jedan više i bila je to prilika da mu klub čestita na jubileju. Predsjednica Uprave Vlatka Peras uručila mu je, kako je to običaj u Maksimiru, uokvireni dres s brojem 100.

1' - Počela je utakmica na Maksimiru nakon koje će se Dinamo pokušati vratiti na vrh ljestvice ispred Osijeka.

18.20 - Poznati su sastavi za okršaj Dinama i Istre 1961. Za zvijezde poput Petkovića, Oršića i Majera nema odmora nakon Villarreala i krenut će od prve minute. Nesreća za Danijela Jumića prije samog početka utakmice. Zagrijavali su se Puljani na sjevernoj strani travnjaka, normalno kao i prije svake utakmice. Nismo vidjeli što se točno dogodilo, ali odjednom je na terenu bilo vozilo za ukazivanje pomoći, suigrači su pomogli Gedeonu Guzini da se popne na vozilo koje ga je tužnog, razočaranog i s bolnom grimasom na lice odvelo u svlačionicu. Umjesto njega u startnoj postavi tako se našao Hassane Bande

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 06:42