SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
TRILER TRAJAO 101 MINUTU

VIDEO: VAR cirkus na Rujevici! Rijeka spriječila novu HNL senzaciju, poništena dva penala i čak dva gola!

Rijeka je ipak iščupala bod protiv sjajnog Šibenika i to u drami sudačke nadoknade
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. veljača 2021. 16:33

Na Rujevici smo gledali show Šibenika, koji je u pet minuta zabio dva gola i do jedanaeste minute sudačke nadoknade držao vodstvo, show sudaca koji su putem VAR tehnologije provjeravali sve što treba i ne treba, valjda i ima li glavni arbitar Ivan Vučković kartone u džepu, a pritom nisu priznali pogodak Rijeke zbog navodnog zaleđa optuživši Kulenovića da je utjecao na igru iz nedopuštene pozicije iako ni na što nije utjecao, ali još jednom nismo vidjeli show Rijeke koja ne može naći sebe.

U obrani je smušena, treći put nakon Varaždina i Gorice poklonila je suparniku vodstvo 2:0, pa se grčila i čupala, ovaj put barem osvojivši bod.

Nakon ovakve utakmice svi žale, vjerojatno i psuju. Gosti jer mogli su nakon Lokomotive i Dinama baciti na leđa i Rijeku, imali su je rezultatski u šaci, a pogodak za 2:2 dobili su duboko u sudačkoj nadoknadi kad se više gledalo na ekran, nego što se igrao nogomet, nakon što je VAR provjeravao šestu situaciju na utakmici pred golom Šibenika i prvi put sudac je presudio u koristi Rijeke. Ljuti i neraspoloženi su domaćini jer ništa im ne ide kako žele, a s malo više koncentracije mogli su doći do pobjede.

Dobro neće spavati ni suci, jer kad se utakmica pretvori u kino, to ih neće dovesti do visoke ocjene.

Šibenik je ohrabren pobjedama nad Lokomotivom i Dinamom odlučno i odvažno izašao na teren Rujevice, Sahiti i Jurić su ponovo zabijali, a Rijeka je još jednom bila konfuzna, te sama aranžirala gol iz kojeg je Šibenik poveo. Uz to, dok su Narančasti bili učinkoviti i rezolutni, momčad Simona Rožmana razbacivala se s prilika.

Rijeka je imala prvu pravu šansu, preko Menala u petoj minuti. Ušao je u kazneni prostor na Labrovića, ali pucao je u istrčalog golmana. Šibenik je u pet minuta priredio dar-mar kojemu je detonator bio Domagoj Pavičić uz asistenciju Nine Galovića. Njegova poklonjena lopta, nakon što mu je Galović nije najtočnije dodao, inicirala je akciju u kojoj je Edin Sahiti poput kobre kaznio loše reakcije Riječana i matirao Nevistića došavši sam pred njega. U 32. minuti Jurić je pogodio iz blizine na pas Raka. Rijeka se vratila u igru zato što je Pavičić brzo smanjio na lijepo proigravanje Menala petom. Do kraja prvog dijela ganjaja je poravnanje...

U drugom dijelu pritisak domaćina i kontre gostiju, ali bez prave izvedbe, no Rijeka je dodavala gas, za Šibenik je u pojedinim trenucima bilo kritično, međutim, ništa se više nije dogodilo od jedne vratnice Murića u 69. minuti. U 75. minuti Čerin je pucao kraj gola, da bi finiš bio vatren i u znaku sudaca.

Dakle, u prvom poluvremenu je Vučković opozvao dva kaznena udaraca koja je svirao za Rijeku na Menalu. Prvi zbog zaleđa, a drugi zato što ga je VAR upozorio da ni Schildenfeld, ni Bulat nisu napravili prekršaj, što je Vučković i sam konstatirao nakon što je pogledao na ekran. U završnici ogleda, nakon silnih napora, Yateke je zabio, ali gol nije priznat odlukom VAR-a. Kulenović je bio u zaleđu. Kako? Na ubačaj Tomečaka išli su Andrijašević i Bilić, igrać Šibenika je igrao loptom u skoku naprijed, a Yateke zabio. Kulenović je bio tamo. Htio je doći do lopte, ali nije išla na njega, pa nije ni mogao.

Potom je Vučković gledao još tri sporne situacije pred golom, da bi za treću kazao - jedanaestarac. I Andrijašević ga je pretvorio u 2:2. Možda su na kraju sve odluke sudaca točne, osim tog spornog zaleđa, ali kad preotmu igračima glavnu ulogu na utakmici, to nije dobro.

Kako god bilo, Šibenik je potvdio da se može boriti i za više pozicije, a Rijeka ima ozbiljnih problema.

--------------------------------------------------------------------------

RIJEKA - ŠIBENIK 2:2 (Pavičić '35, Andrijašević '90+10; Sahiti '27, Jurić '32)

RIJEKA Stadion Rujevica. Bez gledatelja. Sudac: Ivan Vučković (Zagreb) 5,5. Pomoćnici: Crnčić i Mihalj. Četvrti sudac. Martinčić. VAR: Gabrilo. AVAR: Modrić. Delegat. Roša.

RIJEKA: Nevistić 6 - Arsenić 5,5, Galović 5,5, Smolčić 5,5 - Tomečak 6, Čerin 6, Lončar 5,5 (od 83. Yateke -), Štefulj 5 (od 46. Murić 6) - Pavičić 6 (od 63. Mudražija 6), Menalo 5,5 (od 64. Kulenović 5) - Andrijašević 6.

Trener: Simon Rožman 6.

ŠIBENIK: Labrović 6 - Pandža 6, Schildenfeld 6, Bilić 6 - Pajić 5,5, Alimi 5,5, Bulat 6 (od 90. Todorovski -), Kvesić 5,5 - Rak 6 (od 64. Ćurić 5), Jurić 6,5, Sahiti 6,5 (od 76. De Frias -).

Trener: Krunoslav Rendulić 6,5.

Strijelci: 0:1 - Sahiti (27), 0:2 - Jurić (32), 1:2 - Pavičić (34), 2.2 - Andrijašević (90-11m).

Žuti kartoni: Arsenić (48 - igranje rukom), Galović (88 - preoštar start), Todorovski (90 - preoštar start).

------------------------------------------------------------------------------------

Kraj utakmice - Poništena dva gola i dva penala uz još četiri regularna gola! Sjajan susret i dokaz da Rendulićeva momčad je odlično uigrana i bit će opasna za svakog u nastavku HNL-a. Rijeka se spasila doslovno u zadnjim sekundama...

90+11' - Gooool! Izjednačila je Rijeka, Andrijašević zabija!

90+10' - Penal? Povlaćenje za dres!? Provjerava se još jedna situacija! I evo ga, penal za Rijeku!

90+4' - Penal? Gleda se nova situacija na Rujevici! Gleda se ruka, ali i potencijalni prekršaj unutar 16 metara. Dvije snimke se provjeravaju. Ništa od ovoga!

90' - Goooool!? Opet Rijeka okreće protiv Šibenika (zadnji put su gubili 1:0 na Rujevici do 85. minute) i opet isti igrač - Yateke! Zaleđe? Provjera gola, ipak! Ipak poništen gol zbog zaleđa!

79' - Murić pokušava s 20 metara! Namjestio se na lijevu nogu, tukao je iskosa, ali skinuo je to Nediljko Labrović bez većih problema.

72' - Čerin pokušava s ruba šesnaesterca i lopta odlazi malo pored lijeve vratnice. Traje veliki pritisak domaće momčadi...

68' - Murić je pogodio desnu vratnicu! Opsada Rijeke traje u nastavku, ali nema gola.

60' - Pokušao je Murić iz slobodnog udarca nekih 20 metara od vratiju po sredini, ali njegov pokušaj otišao je daleko iznad okvira vratiju.

53' - Gol Šibenika? Ipak zaleđe! Čini se da je Bulat ipak bio malo prebrz, opravdano podignuta zastavica.

51' - Lončar pokušava (dobra povratna Andrijaševića) s ruba šesnaesterca malo iskosa, ali lopta odlazi dva metra od okvira gola.

48' - Nova prilika za Šibenik. Slobodni udarac za Bulata nekih 20-ak metara od gola... Pogodio je živi zid, prvi ubačaj iz kuta u drugom dijelu za goste.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj 1. poluvremena - Odličnih 45 minuta na Rujevici! Rijeka je imala više loptu, više je prijetila, "imala" je i dva penala, no oba su poništena kasnije. Šibenik je zabio dva gola, ali je imao i vratnicu! Genijalnih 45 minuta, vidjet ćemo što ćemo gledati u nastavku

45' - Penal za Rijeku!? Ovoga puta čini se nema dvojbi!? Kontakt Menalo - Bulat i velika prilika za poravnanje. Hoće li se i ovo provjeravati? Ide Ivan Vučković provjeriti ovu situaciju... Ništa od penala niti ovaj put! Igra se dalje...

35' - Gooool! Rijeka smanjuje! Sjajan gol Domagoja Pavičića! Luka Menalo sjajno mu je ostavio loptu na nekih 20-ak metara od vratiju, a ovaj je genijalno opalio i zabio.

32' - Gooool! Već je 0:2 na Rujevici! Ovoga puta Jurić se upisuje! Sjajno je po lijevoj strani probio Josip Kvesić, proigrao je Marka Bulata koji se sjurio u 16 metara, krasno je gurnuo u sredinu, a loptu u pet metara na prazan gol posprema Deni Jurić.

27' - Gooool! Opet Sahiti! Zabija i treću utakmicu u nizu! Poduđeni igrač Hajduka uistinu je u fantastičnoj formi! Albanski napadač sjurio se u šesnaesterac Rijeke, pokušao je proigrati Jurića, lopta mu se opet odbila u noge i s lakoćom zabija!

21' - Kakva šansa za Šibenik! Bulat trese okvir gola! Kapetan Šibenika potegnuo je s nekih 30 metara i pogodio vratnicu! Nevjerojatno koliko sreće za domaću momčad, Nevistić je već bio svladan...

11' - Glavni sudac pokazuje penal, a linijski zaleđe?! Dvojbena jedna situacija, čini se da će VAR morati odlučivati... Ipak ništa od penala, čini se da je zaleđe bilo za - dlaku.

5' - Kakva šansa za Rijeku! Menalo je pobjegao obrani, izbio sam ispred Labrovića, koji odlično brani i otklanja veliku šansu za domaću momčad!

4' - Prvi pokušaj na utakmici i to od strane Šibenika koji su stigli u Rijeku s dvije uzastopne gostujuće pobjede u nizu (Lokomotiva, Dinamo). Rak je skočio sjajno, ali glavom ovaj pokušaj odlazi dosta desno od okvira gola.

1' - Počela je utakmica.


Najava: pišu Tomo Ničota i Davor Trutin

Da su Riječani nakon pobjede u Maksimiru, osim s Istrom, osvojili i tri boda još barem protiv Varaždina, onda ovaj poraz protiv Gorice u nedjelju i ne bi bio tako bolan. Jer, matematički, ako bi osvojila šest bodova i u dvije zaostale utakmice, Rijeka bi bila uz bok Dinamu i Osijeku. Ovako, Riječani sad više nemaju pravo na kiks ako žele držati korak za vodećim dvojcem.

Premda, ima još puno do kraja prvenstva, nisu Osijek i Dinamo neuhvatljivi, međutim, pobjeda protiv Šibenika na Rujevici ipak je imperativ.

- Uvijek je nova pobjeda najbolji lijek za poraz. Tako razmišljamo. Čeka nas teška utakmica, Šibenik je jako dobro krenuo u prvenstvo, ima dvije uzastopne pobjede, iskusnu i organiziranu momčad - razmišlja Simon Rožman, koji bez obzira na poraz od Gorice vidi u svojoj momčadi puno dobrih stvari.

- Kad smo analizirali utakmice, mislim da smo u dosta segmenata bili jako dobri, samo trebamo to ponoviti. Realizacija je bila ta koja mora biti na višoj razini, pogotovo kod centaršuta. Ima još tu mana, ali jako sam optimističan. Zato je dobro što je odmah nova utakmica pa se sve može ispraviti, a pobjeda bi nam bila dobar poticaj za daljnje utakmice.

Što može Rožman reći o Šibeniku? Šest komada zabili su u nekoliko dana Lokomotivi i Dinamu, odlično igraju u gostima i tu bi Rijeka mogla imati problema. Svakako, Šibenčane će ozbiljno shvatiti na Rujevici.

- Organizirani su, posloženi, imaju dobre prekide i tranziciju, puno dobrih stvari, naprijed su sa Sahitijem i Jurićem jako opasni, dok u zadnjoj liniji imaju iskustvo. Ali, mi najviše razmišljamo o sebi, kako probijati momčadi koje dođu zatvoreno na Rujevicu, koje se brane, a da s druge strane ne dopustimo kontranapade. To su sve stvari koje želimo izvježbati, automatizirati. Nedostaje nam pozicija na terenu i pokoja bolja odluka, ali sve je to proces. Sad nas zanimaju bodovi i tako se moramo ponašati na svakoj utakmici.

Kakav je zdravstveni karton, ima li nakon Gorice novih ranjenih i umornih?

- Igramo samo uz regeneraciju, nije sve idealno, no takav je raspored. Vidjet ćemo do utakmice, ali igrat će oni koji su najbolje spremni i koji mogu najviše dati u ovom trenutku - rekao je riječki trener prije dvoboja sa Šibenikom.

Spomenimo da je Rijeka zadnji put na Rujevici u HNL-utakmici pobijedila još 8. studenoga protiv Lokomotive, golom Murića s bijele točke (1:0). Nakon toga remiji s Osijekom (1:1), Dinamom (2:2) i sad poraz od Gorice. Dakle, Rijeka je protiv klubova s vrha od mogućih devet uzela samo dva boda. No, zato se petorka ispod (Slaven, Lokomotiva, Šibenik, Istra, Varaždin) nije izvukla, sve njih Rijeka je svladala u prvom dijelu prvenstva. Sad opet ispočetka, kreće ciklus sa Šibenik, uz riječku nadu da će se vratiti domaćim pobjedama.

Rendulić: Kalkulacije nikome nisu donijele dobro, ali morat ću mijenjati

Svoju povratničku HNL-priču Šibenčani su otvorili na Rujevici. Sredinom kolovoza, netom što je Rijeka na Šubićevcu osvojila Rabuzinovo Sunce, Narančasti su došli na megdan friškim osvajačima Kupa. Iako su ispraćeni s nikakvim nadama, prežaljeni već nakon prelaska Šibenskog mosta, Rendulićeva je momčad odigrala odličnu utakmicu. Do 85. su imali prednost, ali onda su Yateke i Murić iz slobodnjaka u nadoknadi ipak ostavili bodove na Rujevici.

Šibenik je kao novi član elitnog razreda već na HNL-premijeri pokazao da nije slučajni prolaznik u tom društvu, što su potvrdili i u kasnijim izdanjima. Sada dolaze na Rujevicu u posve suprotnom ozračju, Rijeka je, doduše, i dalje favorit, ali ne tako uvjerljiv. Pobjede nad Lokomotivom i posebice ona maksimirska sigurno su u taboru Rožmanove momčadi pojačali budnost, a poraz od Gorice njihovu borbenu spremnost vjerojatno je podigao na najvišu razinu. Ne zaboravimo ni jesenski poraz momaka s Kvarnera na travnjaku Šubićevca (2:0)...

- Da, u početku nitko nije vjerovao u nas, mislilo se da gdje god dođemo nećemo ništa napraviti. Međutim, mi smo tijekom sezone demantirali te nevjerne Tome, pokazali smo svoju kvalitetu i snagu - kaže Mario Ćurić, odlični veznjak Šibenika.

Može li njegova momčad ponoviti Maksimir i kreirati novo veliko iznenađenje, s jasnim pobjedničkim gardom pitamo Kaštelanina.

- Istina , tako ćemo se postaviti i na Rujevici. Zna - mo da nas čeka teško gostovanje. Rijeka je jedna od najboljih ekipa u Prvoj HNL. No, mi vjerujemo u svoju kvalitetu. Samo trebamo biti maksimalno fokusirani do prve do zadnje minute, onako kao što smo bili na Maksimiru u subotu. Rijeka igra dosta napadački i gaji visoki presing. Ako to izdržimo i uspijemo razigrati, siguran sam da ćemo imati svoje prigode - dodaje Ćurić, koji će danas sigurno voditi veliku bitku s pokretljivim, okomitim riječkim veznjacima.

Trener Krunoslav Rendulić morat će vjerojatno miksati pobjednički sastav. Ozljede, prijetnja kartona, sudjelovat će u odluci o početnih 11 na travnjaku Rujevice...

- I dalje stojim pri svojoj tezi da kalkulacije nikome nisu donijele ništa dobroga. Ali, zaista imamo veliki broj kartona, nakupilo se i dosta umora, posebice kod igrača iz napada, koji vrlo dobro igraju u oba smjera i dosta se troše. Dakle, vrlo vjerojatno ću u Rijeci nešto morati mijenjati. No, to ne znači da odustajemo od naše navade da u svakoj utakmici idemo po pobjedu premda je Rijeka jako kvalitetan suparnik, puno bolji od onoga što sugerira poraz od Gorice na Rujevici u zadnjem kolu. Riječani su se silno napromašivali u toj utakmici - istaknuo je Šibenikov trener Rendulić. Kako stoje stvari, Šibenik će istrčati na Rujevici bez riječkog “krvnika” sa Šubićevca, ubojitog Princea Ampema, a moguća je još jedna ili maksimalno dvije promjene u veznoj, te obrambenoj liniji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 21:00