GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix
POGLEDAJTE POGOTKE

VIDEO: Viceprvak Hrvatske je - na dnu! Fenomenalna Istra nadigrala Lokomotivu u derbiju začelja

Prvi od dva međusobna sraza u tri dana dobila je Istra prepustila dno ljestvice Lokomotivi.
Piše: Robert Matteoni/Sportske novostiObjavljeno: 10. ožujak 2021. 16:03

ISTRA 1961 - LOKOMOTIVA 3:1 (Ivančić 18', 53, Vuk 40' / Hadžić 28')

Pula - Stadion Aldo Drosina. Bez publike. Sudac Duje Strukan (Split). Pomoćnici: Pepur i Vidović. Četvrti sudac: Linić. Var: Bebek. AVAR: Kezele. Delegat: Podnar.

ISTRA 1961: Lučić, Šutalo, Galilea (od 46' Joao Silva), Bosančić, Navarro, Blagojević, Ivančić, Gržan, Bande, Hara (od 89' Guzina), Vuk (od 78' Lončar). Trener Danijel Jumić.

LOKOMOTIVA: Santini, Cipetić (od 46' Maleš), Papadopoulos, Lešković, Marković (od 72' Chajla), Marić, Čokaj (od 76' Šimić), Petrak (od 46' Aliyu), Marin, Pivarić, Hadžić. Trener Jerko Leko.

Žuti kartoni: Čokaj (37' preoštra igra), Pivarić (42' p.i.), Galilea (45' p.i.), Blagojević (56' nesportsko ponašanje), Papadopoulos (56' nesportsko ponašanja), Maleš (68' p.i.), Santini (90' prigovor)

U zaostalom susretu i važnom dvoboju začelja Istra 1961 je potpuno zasluženo svladala Lokomotivu. U drugoj utakmici zaredom Puljani su postigli tri pogotka, što se nije dogodilo od 2017.godine i dvostrukog ogleda (prvenstvo-kup) sa vinkovačkom Cibalijom. Ovom pobjedom Istra se priključila Lokomotivi sa 20 bodova, odnosno blizu je i Varaždinu i Slaven Belupom, što sada vraća realne šanse da bi se moglo dohvatiti ostanak u ligi….

Ugodno vrijeme za igru, dobar teren i veliki ulog u borbi za ostanak. Pogotovo za Istru 1961. Domaći trener Jumić ponovio je dobitničku formulu iz drugog dijela sa Šibenikom i poslao na travnjak momčad u 343 postavi, sa Gržanom u srednjem redu, a Vukom ispred njega. U red tri stopera ordinirao je Galilea, a ključni igrač protiv Šibenika Ivančić bio je drugi pivot uz Blagojevića. Jerko Leko je momčad izveo u 4231, iako se ona u obrani povlačila u brojniji defenzivni blok. Očita je bila namjera Leke da zgusne redove i onda iz kontranapada ugrozi Lučića. No, u prvom dijelu je Lokomotiva najopasnija bila sa dugim dijagonalama na drugu stativu, gdje su u više navrata Puljani slabo pokrili skok i dobili pogodak izjednačenja. Šteta za Puljane jer su u prvih 20tak minuta dominirali utakmicu, postigli izvanredno pripremljen zgoditak i propustili nekoliko odličnih šansi za 2:0. Sva sreća za Zeleno Žute da je u smiraj prvog dijela iz jedne naoko bezopasne situacije i peha za Cipetića, od kojeg se lopta odbila Vuku, pao gol za 2:1.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix

Odlazak na odmor djelovao je kao dobar predah Puljanima, koji su opet sa par obrambenih kikseva ušli u nervozu. U poluvremenu je Jerko Leko odlučio promijeniti dva igrača. Uveo je ofenzivnijeg Aliyua i iskusnog veznjaka Maleša, izvukao je Cipetića i Petraka. Jumić je bio prisiljen na izmjenu zbog ozljede Galilee, kojeg je zamijenio portugalski stoper Joao Silva. Težina utakmice očito je više sputavala domaćine, što je bilo očekivano zbog tri boda prednosti koje ima Lokomotiva na tablici…

Ulaskom Maleša su gosti podigli težište igre, ujedno i razinu agresivnosti. No, iz jedne „pozadinske“ akcije, koju je inicirao izvrsni Šutalo, Ivančić je prošao pola terena i uz pomoć odbijanca iz drugog šuta pogodio gol. Scenariji iz drugog dijela sa Šibenikom su se u 54.minuti ponovili. Vodstvo 3:1 bilo je važna prednost za Puljane, ali upravo iskustvo sa Šibenčanima, kad se dobio drugi gol i onda spašavalo u muci pobjedu, tjerao je na veliki oprez. Lokomotiva je posljednjih petnaestak minuta pritiskala. Nekoliko opasnih centaršuta nije realizirano, a Pivarićev odličan udarac iz slobodnjaka Lučić je odbio u korner.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix

U 87' minuti gosti su tražili kazneni udarac zbog Lončareve ruke, VAR nije potvrdio takav stav. Do kraja je Gržan imao jedan na jedan sa Santiniem, ali golman gostiju izišao je pobjednikom. Bodovi su pak ostali u Puli…


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Pobjeda Istre, veliko i zasluženo slavlje Žutih nakon kojeg Lokomotiva preuzima dno ljestvice.

90+4' Žuti za Santinija zbog prigovora nakon jednog prekršaja za Istru iz kojeg su domaći imali i slobodni udarac iz vrlo dobre pozicije. Blagojević je to pucao, Santini obranio.

90+1' U prvoj od četiri minute sudačke nadoknade Gržan je izletio sam ispred Santinija nakon sjajnog dodavanja Guzine u prostor, ali u zadarskom dvoboju pobjedu je odnio čuvar mreže gostiju.

89' Umjesto Hare ulazi Guzina za zadnjih par minuta.

87' Potrajat će ovo pregledavanje, nije isključeno da će Strukan to i sam otići pogledati... Međutim, od jedanaesterca za Lokomotivu nema ništa.

86' Sjajan udarac Pivarića iz slobodnjaka obranio je Lučić i odbio loptu u korner. Nakon njega je Hadžić probao glavom, ali Lučić to hvata. Nije bilo igranja rukom koje su tražili gosti. No, VAR se uključuje...

84' Od trećeg Istrinog pogotka zaista nismo vidjeli previše toga, kao da se samo čeka posljednji zvižduk suca Strukana.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix

80' Marić ubacuje, Hadžić tuče glavom, no nema s time nikakvih problema Lučić. Deset je minuta do konca dvoboja u Puli. Sastat će se ove dvije momčadi opet već u subotu, ali tada u Kranjčevićevoj.

78' Evo i promjene kod domaćih. Sada će Matej Vuk van, a u igru će Stefan Lončar.

76' Umjesto Enisa Cokaja, gostujući trener Leko uvodi mladog Roka Šimića.

75' Jednu je loptu u prostor sada Gržan poslao za Vuka, ali bilo je to čak i za njega prebrzo.

72' Još jedna promjena u momčadi Lokomotive. Umjesto Markovića u igru ulazi Chajia.

71' Kontrolira sada Istra loptu, posjed je na njenoj strani, ali još se ima podosta vremena za igrati na Drosini.

67' Žuti za Maleša nakon opasnog starta nad Slavkom Blagojevićem, kapetanom Istre.

64' Sudar glavama Aliyua i Da Silve na sredini igrališta, a onda i prekršaj nad Ivančićem u napadu kojeg je napravio Pivarić. Bivši Vatreni već odavno ima žuti karton.

60' Pokušava sada Maleš iz daljine, odlazi to pored gola. Sve će pokušati napraviti gosti ne bi li izbjegli poraz.

56' Žuti karton za Papadopoulosa i Blagojevića. Bit će dosta nervoze u drugom dijelu, ali - to smo znali.

53' GOOOOL! Još jednom Antonio Ivančić. Treći puta danas zabija Istra, drugi puta on. Šutalo mu je dodao u prostor, ovaj u trku do kaznenog prostora, a onda fliper, pa pogodak.

52' Period u kojem je igra dosta ispresjeckana raznim sitnim prekršajima koji uzrokuju prekid igre.

49' Traže igrači Istre drugi žuti za Pivarića zbog prekršaja nad Navarrom, neće to dati sudac Strukan već će samo zamoliti Navarra da se ustane.

48' Lokomotiva je sada prešla u sustav s trojicom u posljednjoj liniji. Vidjet ćemo hoće li joj to donijeti neki rezultatski iskorak.

46' Počinje drugo poluvrijeme u koje će Lokosi ući s dvojicom novih lica. U igri su Ibrahim Aliyu i Mate Maleš koji upisuje svoj povratnički nastup u HNL-u, a u svlačionici su ostali Petrak i Cipetić. Mijenja i Istra, Joao Da Silva ulazi umjesto Galilee.

POLUVRIJEME: Vrlo dobrih 45 minuta na Drosini zaključeno je vodstvom Istre od 2:1.

45+3' Uh, da nije sada promašio loptu Hadžić nakon sjajno izrađene akcije preko Papadopoulosa i Cipetića, bilo bi vrlo opasno.

45' Žuti karton za Galileu zbog preoštrog starta nad Marinom. Igrat će se još dvije minute sudačke nadoknade.

42' Žuti karton zaradio je Josip Pivarić koji je laktom, pred Istrinim šesnaestercem udario Navarra.

40' GOOOL! Još jednom Istra! Matej Vuk zabija nakon 10 utakmica bez pogotka. Krasna akcija Žutih. Cipetić je izgubio loptu, Harina asistencija za Vuka koji lako vara Santinija.

38' Kakva obrana Santinija! Šutalo je pucao iz neposredne blizine njegova gola nakon slobodnog udarca i prethodno prebačene lopte u peterac, ali sjajno se snašao vratar Lokomotive.

37' Prvi žuti karton danas, Enis Cokaj je nezgodno startao na strijelca za domaće, Antonija Ivančića.

32' U pravom je trenutku zagrebački sastav izjednačio te na taj način pokazao svoju ubojitost. Sada još jedan Cipetićev ubačaj s desne strane ne pronalazi nikoga od plavih u kaznenom prostoru.

28' GOOOOL! Hadžić će je zabio za 1:1. Marković je ubacio, Marić je to prenio s druge stative, a Hadžić je nadskočio Galileu i zabio za poravnanje. Bila je to prva konkretnija prilika za goste.

26' Razigrana je domaća momčad, naročito dvojac Bande - Hara između kojeg se već stvorila izuzetna kemija.

22' Nije bilo zaleđa, VAR je to gledao, pregledao... Istra je dakle u vodstvu, ima i premoć u posjedu lopte.

image
SCREENSHOT HNTV

20' GOOOOL! Pogodak je priznat. Nema zaleđa! Istra vodi 1:0. Ali, još od 18. minute, zapravo.

18' Gol, ali poništen! Izveden je korner nakon kojeg je povratno dodavanje Bandea za Vuka značio - zaleđe. Barem je tako to dosudila sudačka ekipa na terenu. Gledat će se to sve u VAR-sobi, Istra čeka... Ivančić je inače, zabio, ali - čekamo.

17' Novi prolazak Hare, ovoga puta na lijevoj strani, puštali su ga gostujući braniči sve dok se pred njim nije ukazao Lešković i loptu odbio u korner.

15' Prva prilika za Istru! Bande je primio, Hara prošao po desnoj strani, ubacio u sredinu gdje se Vuk nije snašao pa je nakon štopanja lopte promašio vrata.

11' Dobio je Hara loptu u prostor, Santini je izletio daleko izvan okvira svog prostora i zatvorio kut Japancu. Prvo uzbuđenje danas.

9' Prekršaj je sada napravio Slavko Blagojević, a onda je kapetan Istre počeo protestirati ka sucu Strukanu zbog te odluke. Nakon kraćeg razgovora, pomirli su se i razriješili nesuglasice.

7' Vrijeme u Puli je sunčano, vrlo ugodno. Dakle, ne bi bilo loše da padne neki gol dok je još toplo, kasnije će biti mnogo teže. Ipak, ovo je još jedna od onih utakmica visokih uloga.

4' Prvi pokušaj Lokomotive završio je samo u bloku pulskih stopera, odmah je s druge strane Papadopoulos spriječio Vuka u bijegu... Bit će tu puno kontakta, možda i pregršt kartona. Rivalstvo Istre i Lokomotive traje praktički otkako su se prvi puta susreli.

2' Istra će jurnuti od samog početka, to je sasvim jasno. Nemaju Žuti što kalkulirati, za par dana se već igra "redovno" kolo u Zagrebu.

17.00 Utakmica u Puli je počela.

16.40 Ovo je odabir Jerka Leke.

16.30 Evo početnog sastava Istre.

16.00 Stigli su sastavi za današnji dvoboj na Drosini.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 05:26