DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
UZBUDLJIVO U ZAGREBU

Video: Viceprvak pobjegao s dna! Pogledajte krasnu kombinaciju dvojice bivših Vatrenih za bodove spasa

Lokomotiva je pogotkom pet minuta prije kraja došla do supervažnih bodova u borbi za ostanak.
Piše: Predrag Jurišić/Sportske novostiObjavljeno: 30. travanj 2021. 16:56

LOKOMOTIVA - ŠIBENIK 1:0 (Lešković 85')

ZAGREB – Nogometni stadion Zagreb. Bez gledatelja. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac). Pomoćnici: Rođak Karšić, Kečkiš. Četvrti sudac: Cestarić. VAR: Bel. AVAR: Šarić. Delegat: Juretić.

LOKOMOTIVA: Santini – Marić, Papadopoulos, Lešković, Čeliković – Petrak (od 62. Cokaj), Maleš (od 62. Cipetić) – Kačavenda, Chajia (od 73. Marin), Pivarić – Šimić. Trener: Samir Toplak.

ŠIBENIK: Rogić – Pajić, Batarelo, Schildenfeld, Kvesić (od 62. Mina) – Ćurić (od 73. Rak), Alimi – S. Sahiti (od 73. Masangu) Laća (od 58. Torres), E. Sahiti (od 58. Martin) – Jurić. Trener: Sergi Escobar.

ŽUTI KARTONI: Alimi (20., preoštar prekršaj), Jurić (78., nesportsko ponašanje), Masangu (83., preoštar prekršaj).

Prvim ovosezonskim pogotkom Marka Leškovića, nogometaši Lokomotive ostvarili su veliku 1:0 pobjedu protiv Šibenika i tako, barem privremeno, pobjegli s dna ljestvice i zasjeli na osmo mjesto, „fenjer” više ne stanuje na Kajzerici! Utakmica se bližila kraju i pet minuta prije kraja Lešković je maestralno reagirao nakon Pivarićeva udarca iz kuta i zatresao je mrežu gostiju, za bodove kojima je Lokomotiva još kako promijenila situaciju na ljestvici. Golemo je bilo slavlje Lokosa, mučili su se cijelu utakmicu i na kraju su zasluženo dohvatili pobjedu nakon 90 nervoznih i rastrganih minuta, u kojima je i Šibenik imao dvije velike prilike, ali vratar Santini odličnim je obranama sačuvao svoju mrežu.

Malo smo dobrog nogometa vidjeli u prvih 45 minuta dvoboja u Kranjčevićevoj. Je li važnost utakmice sputala nogometaše Lokomotive, ili je, pak, riječ o objektivnoj limitiranosti momčadi koja se grčevito bori za ostanak? Uglavnom, pred vratima Šibenika samo je dva puta zaiskrilo, prvi put nakon kad je Čeliković u 8. minuti poslao loptu pokraj vrata sa 16 metara, drugi put nakon pola sata igre, kad je Šimić loše zahvatio loptu i volejem iz okreta tukao nebu pod oblake...

Trener Lokosa, Samir Toplak, odlučio je vratiti ispred vratnica čuvara mreže Santinija i iskusni je vratar to trenersko povjerenje opravdao sjajnom obranom „zicera” Juriću u 13. minuti. Probili su gosti defenzivni blok domaćina, Jurić je izbio sam ispred Santinija, no vratar Lokosa izvrsnom je reakcijom sačuvao svoju mrežu. Bila je to ujedno i najveća prilika u prvih 45 minuta, iako treba spomenuti da su Šibenčani u još dva navrata zagrijali Santinija, no većih problema domaći vratar nije imao.

Previše je pogrešaka bilo u igri Lokosa, neki su igrači bili daleko ispod svoje razine, pa je posve jasno da je Šibenik lako zaustavljao sve pokušaje domaćina već u začetku. Nije bilo točnih dodavanja, niti pojedinačnih pokušaja proboja, nedostajala je odlučnost, sve što su pokušavali, Lokosi su radili sporo, presporo i u nekakvom grču. Nije bilo igrača u veznom redu koji bi pogurnuo loptu prema naprijed, prema odsječenom napadaču Šimiću...

U 49. minuti opravdano je poništen pogodak šibenskog napadača Jurića zbog zaleđa, a dvije minute kasnije, nakon udarca glavom Alimija sa šest metara, vratar Santini još je jednom izvrsnom obranom spasio Lokomotivu. Veliku su priliku imali Lokosi u 55. minuti, ali Kačavenda je udarcem glavom sa sedam metara, nakon ubacivanja Čelikovića, pogodio u leđa suigrača Petraka (!?) i lopta je otišla pokraj vrata.

Lijepo je udarcem glavom sa desetak metara, poslije dodavanja Chajie, u 68. minuti Šimić pokušao iznenaditi Rogića, ali lopta je odsjela na gornjem dijelu mreže. Lokomotiva je zaigrala odlučnije i agresivnije, krenula je po taj toliko potrebni pogodak i jasno je da je u tim svojim napadima ostavljala dosta prostora iza leđa. Pa su tako gosti odigrali lijep protunapad u 70. minuti, Jurić je uposlio Torresa, koji je iz čiste pozicije, sa sedam metara iskosa, tukao pokraj vrata. I kazna za taj promašaj stigla je pet minuta prije kraja...


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je u Kranjčevićevoj, Lokomotiva slavi pobjedu od 1:0.

90' Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade.

88' I dalje Lokomotiva prijeti, svidio se mladi Kačavenda koji je sada ubacio, malo previsoko za Marina.

87' Četiri nastupa ima Marko Lešković za hrvatsku reprezentaciju... A Pivarić kao asistent? Svjetsko srebro i 26 nastupa... Ex-Vatreni su na sceni još jednom.

85' GOOOOOL! Vodi Lokomotiva! Pivarić je ubacio iz kornera, Lešković je uputio neobranjiv udarac i svladao Rogića za vodstvo Lokosa!

84' Žuti za Masangua, još jedan kod Šibenčana s javnom opomenom.

82' Novi ubačaj prema Šimiću, odbila se lopta do Cokaja koji tuče snažno iz daljine, no lopta od bloka završava u Rogićevim rukama.

78' Žuti karton za nesuđenog strijelca Denija Jurića zbog prigovora... Sudio je Pejin jedan prekršaj s Lokomotivu, a ovo je koštalo Jurića i suspenzije pa neće igrati u sljedećem kolu protiv Istre.

76' Za vjerovati je da nas očekuje burnih posljednjih petnaestak minuta. Lokomotiva je kroz prethodne minute stvarala prilike, gosti su se povukli. čekaju kontru.

73' Nova dvostruka promjena kod Šibenika. Umjesto Čurića ulazi Niko Rak, a umjesto Suada Sahitija unutra je Masangu. Mijenja i Toplak, ulazi Marin umjesto Chajie.

70' Još bolja šansa za Šibenik! Jurić prolazi po desnoj strani, bio je to sjajan prodor i odlična lopta na Torresa koji pogađa samo u malu mrežicu s vanjske strane.

68' Uh, kakva prilika za Šimića! Ubačaj Chajije s poludistance, od Šimićeve glave to odlazi zamalo preko Rogićeva gola...

64' Ražestilo se, dosta prekršaja ima, a sada Pivarić dolazi izvesti slobodan udarac uz desnu aut-liniju.

61' Još uvijek se čeka na prvu trenersku reakciju Samira Toplaka. Na ulasku u posljednjih pola sata Lokomotiva će nedvojbeno htjeti podignuti ritam...

I, taman kad smo to pisali, evo duple domaće izmjene. Doduše, prvo gostujuća. Mina umjesto Kvesića... A onda Cokaj umjesto Petraka te Cipetić umjesto Maleša.

58' Dvije promjene kod Šibenika. Umjesto Emira Sahitija ulazi Alvaro Martin, a umjesto Lače u igri je Torres.

56' Krasan ubačaj Čelikovića na Kačavendu, lopta je prošla zamalo pored desne Rogićeve vratnice. Najbolja prilika za Lokomotivu na utakmici.

54' Santini je sad izašao skoro do centra, opet ispred Jurića nakon dobre lopte, ali onda je fantastično pročitao igru i daleko izbacio loptu iz opasne zone.

51' Još jedna dobra situacija za Šibenik nakon kornera. Alimi puca glavom s vrha peterca, ali sjajnom reakcijom Santini spašava Lokomotivu još jednom.

50' NEMA GOLA! Dugo se to pregledavalo u VAR-sobi, na koncu je postalo jasno da je Jurić bio ispred Papadopoulosa kod poslane mu lopte.

49' Gol, ali pregledava se! Vodi Šibenik u Kranjčevićevoj. Kazna je stigla iz brze tranzicije, ovoga puta precizan je Deni Jurić. Lob-udarcem matirao je Santinija.

48' Opet Lokomotiva kreće agresivno, tražeći prostor i situaciju za kakvu opasnost, možda i pogodak.

46' Počinje nastavak utakmice, nema promjena u odnosu na početne sastave.

POLUVRIJEME: Nakon jedne minute nadoknade vremena, ide se na odmor.

43' Udarac Suada Sahitija nakon još jednog šibenskog kornera ide visoko preko Santinijeva gola.

40' Idemo prema završnici prvog dijela. Ovo su minute u kojima Šibenik prijeti, no ne čine gosti to dovoljno brzo pa se Lokosi stignu vratiti i blokirati pokušaje, kao što je to sad prilikom udarca Emira Sahitija učinio Maleš.

37' Mirisalo je ovo na dobru priliku za goste, Jurić je poslao loptu na lijevo za Laću koji je stigao u neposrednu blizinu gola, na koncu je pomoćna sutkinja Sanja Rođak-Karšić ipak podignula zastavicu zbog zaleđa.

34' Udarac Emira Sahitija s lijeve strane završava ravno u Santinijevim rukama. Za statistiku...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

32' Sudar glavama u jednom zračnom duelu Jurića i Papadopoulosa. Grčki reprezentativac nešto je lošije prošao u toj situaciji pa su liječnici opet kratko na terenu.

30' Prijeti Lokomotiva preko Šimića iz okreta, no mladi napadač nije uspio dobro zahvatiti loptu iz okreta, nakon dobrog dodavanja Čelikovića. Za to vrijeme, sudac Pejin upozorava šibensku klupu na smirivanje nakon određenih prigovora.

28' Nema pogodaka, igra se dosta oprezno u Kranjčevićevoj. Ispred domaćih je, dakako, veliki ulog.

25' Opet Santini spašava Lokomotivu nakon jedne naoko bezopasne akcije gostiju. Nisu se mogli dogovoriti obrambeni igrači domaćih tko će krenuti na jednu loptu pa je Santini morao uklizivati ispred Jurića.

23' Zanimljive, ali i blago komične opservacije mogu se čuti sa šibenske klupe, s obzirom na to da su TV-mikrofoni vrlo blizu... "Evo Jurića, samo ga pogodi u glavu". pričali su Šibenčani za vrijeme njihovog ubacivanja rukom sa strane...

20' Nakon prvog šibenskog kornera, evo i prvog žutog kartona na dvoboju. Lokomotiva je krenula u kontru, a Chajiu ruši Alimi te tako ulazi u bilježnicu suca Pejina.

17' Ostao je Jurić sada ležati blizu centra nakon duela s Čelikovićem, na terenu je liječnička ekipa koja sada pomaže Juriću. U kakvoj je samo prilici za pogodak bio prije par minuta...

15' Bez većih problema mogao je Jurić iskoristiti kiks obrane Lokomotive, bilo je ovo pravo upozorenje za Toplakovu momčad.

13' Sjajna obrana Santinija! Iskoristio je domaći sastav jednu pogrešku zadnje linije, izbio je Jurić sam pred Santinija, ali ovaj mu je skratio kut i obranio pokušaj.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

11' Nastoje i jedni i drugi kroz kombinatoriku zaprijetiti, ali još uvijek nema pravih, izglednih prilika.

8' Evo i prvog udarca, pokušao je Čeliković s nekih 18-19 metara iz sredine, ali nije bio precizan. Jasne su instrukcije sa šibenske klupe: "Ne spavajmo, ne spavajmo! - čuje se...

7' Sjajan prolazak Kačavende po desnoj strani, naredao je trojicu Šibenčana pred ulaskom u kazneni prostor, a onda se Batarelo dobro snašao pored Šimića i otklonio opasnost.

5' Žustri i gosti, sad je Lešković pred svojim kaznenim prostorom pretrpio prekršaj Denija Jurića. Utakmicu sudi Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca, mogao bi danas imati dosta posla...

3' ZG-momčad krenula je odlučno u ovaj susret, pred njom je jasan cilj pobjede s kojom bi postali nešto mirniji. Očekujemo otvoreni dvoboj, tako je krenulo.

18.00 Utakmica je počela!

17.40 Šibenik bi današnjim slavljem prebrodio sve brige oko ostanka u ligi, što je bio i glavni cilj uoči početka povratničke sezone u HNL.

17.20 Evo Lokomotivinog sastava za večeras. Mogu li pobjedom pobjeći s dna ljestvice?

17.00 Stigli su sastavi za večerašnji dvoboj u Kranjčevićevoj. U odnosu na najave, Samir Toplak je u prvi sastav uvrstio Čelikovića umjesto Antonija Marina, dok će kod Šibenčana umjesto Alvara Martina startati Ivan Laća.


Najava utakmice // pišu: Predrag Jurišić i Davor Trutin

Netko je duhovito primijetio da je prva momčad Lokomotive prodana (Grbić, Karačić, Kolinger, Kovačić, Jakić, Kastrati, Tolić, Uzuni), druga je ozlijeđena (Tuci, Mersinaj, Hadžić, Đira, Aliyu), a trener Samir Toplak s trećom se postavom grčevito bori za ostanak u Prvoj HNL! Nimalo ne podcjenjujući sastav kluba s Kajzerice koji pokušava pobjeći s dna ljestvice, nije teško na osnovi spomenutih imena zaključiti da u svakoj šali ima pola istine.

U ionako teškoj situaciji, Lokosi su u Velikoj Gorici ostali bez napadača Irfana Hadžića, doživio je tešku ozljedu križnih ligamenata koljena i morat će na operaciju. Ova ozljeda zahtijeva barem polugodišnji oporavak, a budući da Hadžiću ugovor istječe ovoga ljeta, utakmica s Goricom bila mu je, po svemu sudeći, posljednja u dresu Lokosa. Nimalo ugodna vijest uoči još jednog dvoboja koji Lokomotivi nosi imperativ pobjede, u domaćinstvu Šibeniku (petak, Kranjčevićeva, 18 sati) zagrebačka momčad nema pravo na pogrešan korak...

- Svjesni smo važnosti dvoboja, nadam se da su se moji igrači već pomalo navikli na taj pritisak koji će nas pratiti do zadnjeg kola. Slična je situacija kao uoči dvoboja s Varaždinom, tada je momčad sjajno reagirala i pobjedom smo se vratili u život. A svladamo li Šibenik, tada ćemo definitivno doći u poziciju u kojoj nećemo imati ništa manje izglede za ostanak od Varaždina i Istre - kaže Toplak.

Pobjedom biste, barem privremeno, pobjegli s dna, preskočili biste na ljestvici i Varaždince i Puljane?

- Da, bude li tako, bio bi to naš golemi korak u borbi za prvoligaški život. Velika bi stvar bila nakon dugo vremena pobjeći s tog posljednjeg mjesta i dohvatiti osmu poziciju! Bilo bi to iznimno važno u psihološkom smislu, koliko bi nas možebitna pobjeda podigla, toliko bi negativno utjecala na Varaždin i Istru i stvorila bi im veliki pritisak.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

Povratak Santinija

No, neće biti lako sa Šibenikom, koji je prije tri mjeseca protutnjao Kranjčevićevom, pobijedivši čak 4:0?

- Šibenik je rasterećen, vrlo je neugodan, momčad je to koja ima “glavu i rep”, igra brzo i okomito, svaku priliku koristi za protunapade. Imaju igrače koji svakome mogu napraviti kaos otvori li im se prostor. Moramo stoga biti vrlo oprezni i ne smijemo bezglavo juriti u potrazi za bodovima.

Otpao je ozlijeđeni Hadžić, Bonansea je isključen u Velikoj Gorici, u vrhu ste napada ostali na 17-godišnjem Roku Šimiću...
- To je još jedan veliki problem, “tanki” smo u napadačkom dijelu. Ali, nema kukanja, momčadski moramo biti jaki, svi ćemo se braniti, svi ćemo napadati i pokušati doći u pozicije iz kojih se postižu zgodici. Nemamo drugog izbora. Budemo li agresivni kao s Varaždinom, pola će posla biti obavljeno - rekao je Toplak, dodavši na kraju:

- Na vrata se vraća Santini. Prije nekoliko kola Hendija je zasluženo dobio šansu, ali baš je i nije iskoristio. Stoga se vraća Santini, nadam se da ga je “hlađenje” razbudilo i da je svjestan kako nam u ovoj teškoj situaciji treba vratar koji će nam nešto i donijeti - pojasnio je strateg Lokosa svoju odluku o promjeni čuvara mreže.

Escobar jasno poručio: Cilj je i matematički osigurati ostanak

Pobjedom nad Belupom Šibenčani su napravili golem korak prema luci spasa. Pet kola prije kraja u dobroj su poziciji, a eventualnim slavljem u Kranjčevićevoj i teorija i matematika bi bili na njihovoj strani.
- Idemo u Zagreb pokušati i matematički osigurati ostanak, uzeti bod ili sva tri. Znamo tko je Lokomotiva u hrvatskom nogometu i u kakvoj je situaciji sada, tako da moramo odigrati najbolje što možemo želimo li staviti nove bodove na ploču - ističe trener Sergi Escobar.
Na njegovom tragu je i razmišljanje Martina Pajića.
- Cilj uoči sezone bio je osigurati ostanak, a pet kola prije kraja u dobroj smo situaciji, pobjedom nad Lokomotivom bismo i matematički osigurali ostanak. Idemo stoga u Zagreb sa željom da što prije to riješimo i budemo mirne glave u zadnjih nekoliko kola - kaže Pajić, ali poziva na oprez:
- Njima je svaka utakmica biti ili biti i sigurno nas vide kao šansu za osvajanje bodova spasa. Neće biti lagana utakmica, ići će sto posto, ali ne vidim razloga zašto i mi ne bismo dali sve od sebe. U tom slučaju možemo se nadati pozitivnom rezultatu i osiguranju ostanka. Dobrim igrama dobili smo na samopouzdanju. Cijela momčad, ne samo zadnja linija, igra jako dobro obranu, zajedno se branimo, zajedno napadamo. Osjećamo se super, mislim da se to vidi na terenu - zaključio je Pajić.
Kažimo kako će Šibenik u Zagrebu biti prilično oslabljen, zbog ozljeda neće biti kapetana Bulata, Princea Ampema, Mese, Pandže, a načet je i Kvesić.
- Kao što sam kazao, protiv Belupa smo izgledali odlično i osim ovih prisilnih neće biti promjena. Suad Sahiti? On je protiv Belupa izašao zbog ozljede, ali je jučer normalno trenirao, što je dobra vijest jer sam jako zadovoljan s njim, dao je jednu novu dimenziju našoj igri - dodao je Escobar.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 08:54