CROPIX
BORBA ZA EUROPU

VIDEO/FOTO: NIŠTA OD HAJDUKOVE OLUJE NA POLJUDU Hit hrvatskog prvenstva zaustavio Bijele i zadržao 5. mjesto! Hajduk u finišu imao zicer za pobjedu

Hajduk i Gorica odigrali su u 22. kolu HNL-a na Poljudu utakmicu bez golova. To je treći put ove sezone da Bijeli nisu uspjeli svladati Velikogoričane. Uvjeti su na splitskome stadionu bili otežani zbog jake bure, a uoči susreta prijetila je čak i odgoda utakmice. Hajduk ostaje šesti na ljestvici s 31 bodom, a Gorica je na petome mjestu s bodom više.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. veljača 2019. 17:10

HAJDUK - GORICA 0:0

HAJDUK: Posavec - Juranović, Tudor, Ismajli, Lopez - Palaversa, Nejašmić, Kalik, Caktaš - Tahiraj, Jairo

GORICA: Kahlina - Muhammed, Čagalj, Jovičić, Čabraja - Lovrić, Suk, Marina, Miya, Dvorneković -Zwolinski

Pred oko 6500 gledatelja na Poljudu, utakmicu je sudio Marin Vidulin iz Kanfanara.

Ostaje Hajduk šesti i nakon Gorice. Remi su zaslužile obje momčadi, dapače, osim gužve pred vratima Kahline u finišu utakmice, bolje prilike imali su gosti. Ni u trećem pokušaju Hajduk nije ove sezone uspio pobijediti Goricu, ali što je još bitnije, subotnji dvoboj pokazao je da neće biti lagan uspon prema Europi ovog proljeća. Nakon dvije startne pobjede, usliijedila su dva remija i Hajduk je izgubio taj europski korak.

Oreščanin je izveo sastav bez ozljeđenog Bradarića, a bekovske pozicije zauzeli su Tudor i kapetan Juranović s tim da su se često rotirali na oba boka. Tudor je počeo lijevo, ali nakon 10 minuta već je igrao na svojoj uobičajenom proljetnoj poziciji, na desnom beku. U sredini je Kalik dobio mjesto "požutjelog" Hamze, pa je zajedno sa Palaversom i Nejašmićem kreirao trojac u veznom redu.

VIDEO: Jurica Radić

Ali, upravo se u sredini Hajduk najviše namučio sa Goricom koja je preko Suka i Marine kontrolirala "srce" terena zatvorivši okomite lopte prema Caktašu i Jairu, a potom iz organiziranoh kontri dolazila pred Posavca. U dva navrata je na startu dvoboja prošao Tahiraj po desnoj strani, ali njegovi prolazi nisu pronašli suigrača koji bi se ubacio pred vrata Gorice. Potom je Gorica sasvim neutralizirala hajdukovce i stvorila dvije obećavajuće prigode. U 16.minuti Palaversa je izgubio loptu u dvoboju sa Miyom na sredini terena, u brzoj tranziciji Lovrić je dubinskom asistencijom iza leđa obrana Bijelih pronašao Zwolinskog koji je izašao sam pred Posavca, ali vratar Bijelih u padu je zakačio loptu koja se potom odbila od Zwolinskog i lagano, kidajući živce navijačima Hajduka, odskakutala pored desne vratnice.

Screenshot

Brzonogi Miya u 33. je lukavo priredio šansu za Zwolinskog koji malo kasni na prizemni ubačaj na drugoj vratnici i Posavec ostaje bez posla.

U 37. minuti Posavec se poigrao kao Alisson Becker, driblao je na gol-liniji, ali uspio i uspio prevariti Miyu. Ne samo to, nego je još inicirao kontru iz koje se stvorila nejvaće prigoda Hajduka u prvom dijelu. Sa desne strane nabacio je aktivni Tudor, a Jairo spretno skrenuo loptu koja je prošle tik do desne vratnice. Izmamio je uzdahe navijača Hajduka. Centimetri su dijelili Bijele od pogotka.

Probudio se Hajduk u finišu prvog dijela, ubacio je Juranović u 39. minuti, a Caktaš glavom pucao sa osam metara, ali prelagano za čuvara mreže Gorice. U finišu prvog dijela pojačala je bura, pa se osjet hladnoće "debelo" spustio ispod "ništuice". Ali je jači vjetar u drugom dijelu bio saveznik Hajduku koji je napadao na južni gol, ispod semafora. Kalik je prvi zaprijetio u nastavku, pokušao je sa pozicije desnog krila iznenaditi Kahlinu, ali ostala je nula na semaforu.

Kao što je ostalo i nakon 61. minute kada je Gorica složila klasičnu kontru. Pobjegao Lovrić, sa centra igrališta je istrčao do kaznenog prostora i zatim tražio Miyu koji je zakasnio loptu pogurnuti u prazni, lijevi dio mreže. Oreščanin je osvježenje u bezidejnom napadu pokušao pronaći u liku Mađara Gyurcsa kojeg je uveo umjesto Tahiraja nakon sat vremena igre. Zatim je povukao Kalika i uveo 20-ogodišnjeg debitanta Emira Sahitija. Ali, nisu promjene donijele promjene. Strpljiva publika počela je 15-ak minuta prije kraja sa zvižducima.

VIDEO: Jurica Radić

Hajduk je izgledao kao da je ostao bez "goriva", Gorica je lakoćom držala remi, Kahlina je bio besposlen još od udarca Kalika sa početka drugog dijela i onad vatromet zbivanja u završnim minutama. U 84. minuti je udarac Ismajlija iz blizine pogodio je u leđa obrambenmog igrača Gorice, pa je Tudor u kontri morao spašavati prekršajem za "žutaka" nad Lovrićem.

Caktaš je u 89. glavom pucao pokraj desne vratnice, a Gyurcso u nadoknadi sa pet metara šutirao preko gola i to je bilo sve na hladnom Poljudu.

Rezultati by SofaScore

U prvoj utakmici subotnjeg programa nogometaši zaprešićkog Intera ostvarili su važnu pobjedu na gostovanju u Koprivnici, gdje su sa 1-0 (0-0) svladali Slaven Belupo, a strijelac pobjedničkog pogotka u 68. minuti bio je Rus Serder Serderov.

U nedjelju su na rasporedu dva posljednja dvoboja 22. kola Prve HNL. Od 15 sati u Puli će igrati Istra 1961 i Lokomotiva, a od 17.30 sati u derbiju kola Dinamo je domaćin Osijeku.

Nakon nepotpunog 22. kola Dinamo je vodeći sa 54 boda, ispred Rijeke sa 41, Osijeka sa 40 i Lolomotive sa 35. Gorica je peta sa 32 boda, a Hajduk šesti sa 31. Slaven Belupo i Inter imaju po 21 bod, a deveta Istra 1961 ih ima 16. Na začelju je Rudeš sa samo četiri boda.

HAJDUK - GORICA 0:0

HAJDUK: Posavec - Juranović, Tudor, Ismajli, Lopez - Palaversa, Nejašmić, Kalik, Caktaš - Tahiraj, Jairo

GORICA: Kahlina - Muhammed, Čagalj, Jovičić, Čabraja - Lovrić, Suk, Marina, Miya, Dvorneković -Zwolinski

------------------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90+1' - Taktička i posljednja zamjena kod Gorice. Izašao je Kristijan Lovrić, a zadnje minute susreta odigrat će Justin Mathieu.

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89' - Što je sada promašio Caktaš! Ismajli je lijepo ubacio u peterac, a Caktaš je s pet metara pucao glavom, izgledalo je kao da je lopta ušla u gol, ali prohujala je ipak pored vratnice! Kahlina je već bio savladan i ovo je bila najbolja prigoda Hajduka na utakmici!

85' - Kakva šansa za Hajduk! Pucao je Ismajli nakon kornera, opalio je s desetak metara, a od bloka se udarac odbija do Caktaša koji potpuno sam i neometan s pet metara nije uspio zahvatiti loptu pa je propala i ta šansa Bijelih.

84' - Posljednja zamjena kod Hajduka. U igri je Michele Šego umjesto Jaira.

83' - Druga zamjena kod Gorice. Izašao je Farouk Miya, a mijenja ga najbolji igrač ovogodišnje Kutije šibica - Martin Šroler.

79' - Prilika za Hajduk! Gyurcso se izborio za udarac na rubu šesnaesterca, no na kraju nije znao bi li pucao ili ubacio pa je lopta završila u gol-autu iako je, čini se, dirala nekog od igrača Gorice, ali sudac nije pokazao na ubačaj iz kuta.

68' - Mijenja i Sergej Jakirović. Ušao je Cherif Ndiaye umjesto Matije Dvornekovića.

68' - I druga izmjena u momčadi Hajduka. Ušao je Emir Sahiti, a izašao Anthony Kalik.

65' - Službeni spiker objavio je da je na Poljudu večeras 6 708 gledatelja.

64' - Prvu zamjenu radi Oreščanin. U igri je Gyurcso umjesto Tahiraja.

61' - Nevjerojatna šansa za Goricu! Miya je povukao kontru i dodao Lovriću koji je prošao 'pola terena', pričekao i zatim odlično ubacio na drugu vratnicu, a ondje je Miya za par centimetara bio prekratak na tom ubačaju!

59' - Dva uzastopna kornera izveo je Palaversa. Prvi put je poslao loptu nošenu vjetrom na prvu stativu, išlo je to u okvir vrata, ali Marina je uspio glavom izbaciti u novi korner. Drugi ubačaj primio je Nejašmić na drugoj stativi, ali na koncu nije uspio uputiti udarac.

55' - Opasno je na poljudskome stadionu, ali ne toliko na terenu koliko na tribinama. Orkanska bura je odlomila dio krova, a dijelovi vise i opasno prijete publici. Tri su ulaza na poljudskome stadionu zatvoreni za publiku radi sigurnosti.

52' - I opet prijete Bijeli! Ubacio je Palaversa s desne strane, pucao je Lopez glavom, ali nije pogodio okvir vrata.

50' - Prilika za hajdukovce! Jairo je lijepo proigrao Kalika koji je potegao iz prve s 13 metara iskosa, međutim obranio je to vratar gostiju.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Poljudu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Prvi dio završio je bez pogodaka iako su Bijeli prijetili od prve minute, sjajno su kombinirali i nastojali ugroziti vrata gostiju, no obrana Gorice ostala je nesavladana. Velikogoričani su prijetili preko Miye i Zwolinskog, a najbolju prigodu na utakmici imao je Jairo, ali njegov je udarac s desetak metara prohujao pored vratnice.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

45' - Prilika za Goricu! Miya se izborio za udarac pored Ismajlija i sjajno opalio, ali Posavec je još jednom na pravome mjestu i brani taj udarac!

37' - Sjajna šansa za Hajduk! Tudor je majstorski ubacio pred gol Gorice, a Jairo potpuno sam puca s desetak metara, no loše je reagirao i propustio dovesti Bijele u vodstvo!

33' - Odmah uzvraća i Gorica! Miya je poslao fantastičnu loptu u peterac, ali Zwolinski je za samo nekoliko centimetara bio prekratak na tom ubačaju!

32' - Kakva pogreška obrane Gorice! Jovičić je glavom neoprezno vratio loptu Kahlini, Tahiraj je dobro pratio tu akciju i zaletio se prema vrataru Gorice koji izvrsno reagira i izbija loptu izvan šesnaesterca, Kalik dolazi do tog odbijanca i šutira na prazna vrata s oko 25 metara, no promašio je tu izglednu prigodu!

27' - Sjajan Tudorov udarac! Opalio je branič Hajduka s oko 25 metara, ali i ta bomba odlazi pored vrata gostiju.

16' - Kakva šansa za Goricu! Lovrić je povukao jednu kontru i 'loptom s očima' pronašao Zwolinskog koji dolazi u situaciju 'jedan na jedan' s Posavcem, a u tom se duelu lopta 'biljarski' odbija od napadača Zwolinskog i prolazi samo nekoliko centimetara od vratnice!

Screenshot

13' - Odlično kombiniraju hajdukovci, Tahiraj se ušuljao u šesnaesterac i lijepo ubacio na drugu vratnicu, no ondje nije bilo nikoga tko bi to ispratio.

VIDEO: Jurica Radić

10' - Uoči utakmice stigla je iznenađujuća vijest, Inter je u Koprivnici svladao Slaven Belupo 1:0 i time se bodovno izjednačio s Farmaceutima na sedmome mjestu.

9' - Prigoda za Goricu! Nakon jednoga kornera najbolje se snašao Zwolinski, no i njegov je udarac završio iznad grede.

7' - Prilika za Hajduk! Jairo je lijepo prošao Jovičića po desnoj strani i pokušao iz mrtvoga kuta iznenaditi Kahlinu, ali taj je pokušaj završio iznad grede.

1' - Počela je utakmica na Poljudu!

------------------------------------------------------------------------

17.25: Igrači su istrčali na poljudski stadion. Glavni sudac utakmice je Marin Vidulin iz Kanfanara. Sve je spremno za početak!

17.20: Važna je ovo utakmica za Hajduk. U slučaju pobjede, Bijeli bi preskočili Goricu i izbili na peto mjesto, samo jednu poziciju od one koja vodi u Europu

16.50: Stigli su sastavi. Ipak nema kapetana Bradarića s kojim ne žele u Hajduku riskirati, ali na klupi je i Fomitschow. Dakle Oreščanin starta s dva nominalno desna beka u prvih 11 Juranovićem i Tudorom, bez klasičnog lijevog beka. Tudor bi trebao biti desno, a Juranović lijevo.

Kod Gorice nema promjena u prvih 11.

16.30: I dalje je jak vjetar na Poljudu, ali ništa što u Splitu izlazi iz okvira neuobičajenog. I igrači su izašli dobro odjeveni na teren, osjetiti travnjak, ali ni izbliza nije to jak vjetar kao sinoć i jutros. Pred susret na stadionu na Poljudu traju posljednje pripreme za normalno odigravanje susreta. Zbog jake bure dodatno se učvršćuju čak i klupe za pričuvne igrače.

16.10: Po informacijama iz Splita, vjetar je potpuno oslabio i utakmica između Hajduka i Gorice na Poljudu ć se igrati.

>>> NOVO: Vremenske prilike u Splitu su se osjetno popravile u odnosu na sinoć i jutros. Orkanska bura koja je tada napravila popriličnu štetu u gradu (i diljem Dalmacije) je u međuvremenu poprilično oslabila te je za očekivati kako ipak neće biti prepreka odigravanju prvenstvenog susreta Hajduka i Gorice, prenosi Slobodna Dalmacija.

Naravno, ako se vremenske prilike do kasnije poslijepodne ne pogoršaju kao što su se u proteklih dva-tri sata popravile. I dalje u gradu pod Marjanom puše bura, ali znatno manje jačine.

Odluka je, ponavljamo, na službenim osobama utakmice, točnije sucu susreta Marinu Vidulinu iz Kanfanara koji će konačni sud donijeti prije susreta.

- Moguća je odgoda. Ne mogu prejudicirati odluku, sve je u rukama suca. Po prognozama koje pratimo vjetar bi trebao donekle oslabiti do poslijepodneva, ali vidjet ćemo hoće li to biti dovoljno da se utakmica odigra – rekao je povjerenik natjecanja HT Prve HNL Josip Brezni okok podneva.

U Hajduku nemaju još nikakvih službenih informacija.

Za usporedbu, drugačije je kada je u pitanju primjerice odgoda zbog kiše i poplavljenog terena neadekvatnog za igru što se može konstatirati i nešto ranije, za razliku od bure koja u sat-dva vremena može oslabjeti, ali i osjetno pojačati.

Utakmica Hajduka i Gorice zakazana je danas na Poljudu s početkom u 17.30 sati. Sadašnje vremenske prilike ne bi trebale biti smetnja odigravanju susreta...

Sat i pol prije početka susreta organizira se sastanak službenih osoba s predstavnicima klubova. Odluka može biti donesena i kasnije pred početak utakmice.

Na pomoćnom igralištu stadiona na Poljudu od jakog vjetra polomljene su i ograde, klupe za pomoćne igrače nosi vjetar...

U slučaju odgode utakmica se mora odigrati idući dan.

- Sve je u rukama sudaca, oni će najbolje procijeniti na licu mjesta. Ako se ne bude moglo igrati danas, igrat će se sutra, pronaći će se neki odgovarajući termin – potvdio nam je Brezni.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 03:24