Screenshot: HNK Rijeka
SVE JE VIŠE UPITNIKA

VIŠE JE IGRAO ZA REPREZENTACIJU NEGO ZA RIJEKU!? Najavljivan je kao veliko pojačanje, kao lider na travnjaku i izvan njega, ali i dalje sjedi na klupi

RIJEKA Makedonski reprezentativac nakon sedam mjeseci od dolaska na Rujevicu i zdravstvenih nedaća u konkurenciji za sastav, ali ‘prikovan’ za klupu
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 20. veljača 2019. 21:45

Igor Bišćan posljednjih tjedana doista ima nezahvalan zadatak kod slaganja momčadi. Za razliku od Matjaža Keka koji se u završnici prijelaznog roka uglavnom “tresao” da ne ostane bez nekog igrača uoči iduće utakmice, aktualnom treneru Bijelih glavna je preokupacija da mu se netko ne ozlijedi.

I u svim tim zdravstvenim nedaćama koje su slučajno ili s nekim razlogom zahvatile Riječane, pomalo ispod radara je prošao povratak u konkurenciju za momčad središnjeg braniča Darka Velkovskog.

Najavljivan kao lider

Makedonski reprezentativac bio je na klupi Rijeke na posljednje tri utakmice protiv Gorice, Intera i Hajduka, ali nije se pojavio ni u jednoj kombinaciji trenera Bišćana kao starter ili zamjena. Kada je prije godinu dana potpisao za Rijeku, nakon što je njegov ugovor s Vardarom ušao u zadnjih šest mjeseci, najavljivan je kao veliko pojačanje, figura koja će biti lider na travnjaku i izvan njega, čak i u trenucima nekih slabijih rezultata kakvih je bilo prošle jeseni odgovorni na Rujevici bi zavapili “eh da je Velkovski spreman”...

Priča je tu već poznata, nakon što je potpisao za Rijeku njegov tadašnji klub prebacio ga je u drugu momčad do isteka ugovora, a kada je na početku ove sezone počeo trenirati s Bijelima, već na prvom treningu je prijavio rupturu mišića. Službeno objašnjenje je glasilo da se ozljeda dogodila jer je prejako trenirao dok se spremao za prvu prozivku u riječkom dresu. Nakon što je ozljedu sanirao pa i debitirao u kup-utakmici protiv Križevaca kada je odigrao 34 minute, Velkovskom je ponovo stradao mišić i uslijedila je nova stanka.

Matija Djanjesic / CROPIX
Darko Velkovski

Jalovost u duelima

Ipak, pripreme Rijeke u Portugalu dočekao je spreman, igrao sve tri utakmice, a sada je u konkurenciji za momčad, ali ne igra čak ni kada fali osam igrača iz uže rotacije za prvu momčadi, odnosno nakon što u pripremi utakmice viroza pohara riječku momčad pa Pavičić igra bez treninga, a Gorgon s povišenom temperaturom. Naravno, nije Velkovski prirodna zamjena za Gorgona, riječ je o igraču kojeg je Rijeka dovela kao središnjeg braniča, ali koji je prije nekoliko godina u Rabotničkom i Vardaru često igrao i u veznom redu pa zašto ne bi mogao ponovo?

Gledajući riječku jalovost u duelima na sredini terena, sjetili smo se utakmice Dinama i Vardara iz sezone 2016/17. kada je Velkovski igrao na poziciji zadnjeg veznog, znači ono što su protiv Hajduka igrali Pavičić i Lončar, pritom i ostavio odličan dojam koji je pojačao s dva postignuta pogotka. U trenucima kada je u riječkoj momčadi zbog ozljeda upaljen alarm, kada Igor Bišćan svakim treningom mora prekrajati momčad, nejasno je zašto mu, barem dio utakmice, ne može pomoći igrač koji je na Rujevicu došao sa statusom pojačanja.

- Dvije su stvari sigurne, a to da je Darko sigurno iznimno kvalitetan igrač i to da sigurno ne može odmah biti na razini na kojoj je bio prije ozljeda. A ono što nitko ne može znati jest koliko će mu trebati da uđe u optimalnu formu i puni natjecateljski ritam. Bitno je da je napokon zdrav, a ostalo ćemo vidjeti i dozirati u hodu - govorio je Bišćan za priprema Rijeke u Albufeiri otkada je prošlo već gotovo mjesec dana, ali Velkovski je i dalje u “zamrzivaču”.

Do kada? Vjerojatno dok Bišćan ne procijeni da njegova forma i sprema zadovoljavaju ono što traži od svojih igrača, ali nakon sedam mjeseci od dolaska u Rijeku, odnosno 45 dana ovih zadnjih priprema sve je više upitnika hoće li uopće pokazati da je pojačanje kakvim ga se najavljivalo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 16:39