RONALD GORSIC/CROPIX
BIT ĆE VESELO

Više od utakmice: Dinamo dvije godine ne zna za pobjedu u Osijeku, može li Mamić vratiti stare navike?

Bjeličin Osijek u sedam utakmica nema poraza, na računu su šest pobjeda i remi...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. studeni 2020. 17:49

Tri utakmice zaredom Dinamo nije slavio u Gradskom vrtu, samo jednom dosad u HNL-u dogodilo se da Modri četiri puta u nizu nisu odnijeli puni ulov iz Osijeka. Ali i tada su, između 2004. i 2006. godine, to bila tri remija i pobjeda Osijeka, sad u zadnje tri Osječani imaju dvije pobjede i remi.

Nenad Bjelica u četiri je utakmice protiv “svojih” Osječana u Osijeku samo jednom slavio, dvaput izgubio i jednom remizirao, ta zadnja pobjeda datira iz studenoga 2018. kad je Dinamo golovima Olma i Gavranovića slavio 0:2.

Načeta kruna

No, utakmica koja je najviše ostala u sjećanju svakako je ona zadnja, proljetna, zadnja Bjeličina u rodnom gradu na Dinamovoj klupi. Primijetilo se tada da neke stvari u Dinamu ne štimaju kako su štimale, na neki način, bila je to utakmica u kojoj je načeta Bjeličina “kruna”.

image
dfgh ghkjhjk
SN

Ipak, tko bi rekao da će 279 dana kasnije Bjelica u Gradskom vrtu biti na suprotnoj strani, kao najljući Dinamov rival. Dakle, Osijek je slavio 1:0, golom Mirka Marića s bijele točke, a Dinamo je utakmicu završio s dva igrača manje, isključeni su Petar Stojanović i Emir Dilaver. Nakon susreta Nenad Bjelica je u tunelu napao, verbalno, suca Marija Zebeca, iako po nekim svjedočanstvima nije bilo daleko niti od fizičkog kontakta. Tada još nismo znali za pojam “socijalna distanca”. Idući dan Bjelica se ispričao, ali kaznu nije mogao izbjeći.

- Možda moja osobna frustracija što momčad ne igra onako kako bih ja želio. Mi ne igramo ove četiri utakmice, iako smo slavili, kako smo igrali jesenas. Očit je pad energije i kod momčad i kod mene - rekao je dan kasnije Bjelica, dajući i time naslutiti da u Maksimiru više nisu idealni odnosi i uvjeti.

Dok je čekao punomoćnost kazne, Bjelica je poslije te utakmice ipak uspio podići momčad, slavili su Modri protiv Intera (3:2), Rijeke (4:0) te u derbiju u Splitu (0:2), ali pandemija i lockdown ubrzali su, po već poznatom redu događaja, Bjeličin kraj u Maksimiru. Prošlo je, dakle, puno dana, još više toga se promijenilo u nogometu i svakodnevnom životu, promijenio se, naravno, i Dinamo.

Na klupi će biti Zoran Mamić, a na terenu momčad bez barem pet, možda i šest igrača koji su tada bili starteri. Nema sigurno Dilavera, koji je tada igrao lijevog beka, More, Gojaka, Kadziora i Perića, koji se baš na toj utakmici, da cijeli Dinamov veljački “crni izlet” u Gradski vrt bude zaokružen, teško ozlijedio.

Sad ga opet neće biti zbog ozljede. Vidjet ćemo hoće li startati Petković kao i tada ili će ipak sad u prvih 11 biti Gavranović. Ulog je veći Naravno, uza sve tenzije koje je tih osječkih 0:1 izazvalo u Maksimiru, ipak taj gubitak bodova nije imao dublje posljedice. Dinamova je prednost bila ogromna, Hajduk je i dalje zaostajao 12, a Osijek čak 15 bodova. Ovaj će subotnji derbi biti ipak i bodovno važniji, ulog je veći, rivalitet zbog svega što smo vidjeli u tih 279 dana još izraženiji. Bit će to posebna utakmica, bit će to - više od utakmice.

A za Dinamo i prilika da se vrati pobjedama u Gradskom vrtu, dvije godine “posta”, to dugo nije bio slučaj. Dinamo je sad u pozitivnom nizu, u šest utakmica primio je tek jedan gol (Lokomotiva), ima tek jedan poraz u sezoni, i to od Ferencvarosa. Bjeličin Osijek, pak, u sedam utakmica nema poraza, na računu su šest pobjeda i remi. Bit će u subotu “veselo”.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 21:39