IGOR BIŠĆAN

Vjerojatni KRAJ karijere: Bišćanov put od 'zločestog' do 'dobrog' dečka i natrag

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 21. ožujak 2012. 18:50

Ako je to kraj karijere, a u ovom trenutku izgleda da jest, sigurno nije kraj koji je želio i očekivao. Tko bi mogao i misliti da će mu jedan običan trening u jedna običan ponedjeljak biti zadnji u karijeri? Baš sad kad je već i on povjerovao da bi se mogao konačno vratiti. No, u Dinamu će teško doći do ikakvog mirenja, a ne vjerujemo da je Bišćan tip koji će se vucarati po nekim 'klubićima’ samo zato da bi još malo mogao igrati. Sve se više čini da je gotovo.

Šokirao je naciju

Karijera koja bi se mogla sažeti pod egidu 'od zločestog do dobrog dečka i nazad’. Šokirao je naciju onim odlaskom iz kampa u Čatežu, to je prvi detalj, nakon tada rekordnog transfera u Liverpool, koji ga je obilježio. I uvijek ga se gledalo kroz taj i dan danas neobjašnjiv incident. Postao je 'bad guy’, persona non grata u reprezentaciji, u hrvatskom nogometu. Godinama je bio zatvoren u sebi, bez doticaja s javnošću, takav 'otuđen’ osvojio je i Ligu prvaka. Potom se polako počeo 'vraćati’, govoriti za medije, bio je malo dostupniji.

Dok nije jedan dan rekao da mu se više ne igra nogomet pa šest mjeseci nije niti jednom udario loptu. Već je odavno otišao iz Liverpoola, pa i iz Panathinaikosa, a kad je opet odlučio igrati nogomet vratio se u Dinamo. Oženio se, postao otac, činilo se da je sazrio za kapetansku ulogu u Maksimiru. Ozlijedio se i pristao ne dobijati niti kunu od ugovora dok ne igra, potez koji se od 'zločestog dečka’ nitko nikad ne bi nadao. I onda je naletio na jednog taksista, 'pljus’ i negativna se reputacija opet vratila.

Tada se činilo da bi to mogao biti kraj karijere, opet se povukao u sebe, opet se otuđio, njegove su partije bile sve lošije i lošije. Ali, još se jednom vratio. Odigrao vrlo dobru polusezonu pod Vahom, ozlijedio se, međutim nije odustajao. Trenirao je, radio 'kao životinja’, dok du ga mnogi već otpisali, on je poručio kako još nije dao sve od sebe, kako još želi igrati. Oduševio je svojom voljom i željom sve u klubu, dobio novi dvogodišnji ugovor, opet postao 'dobar dečko’, potpuno prominjenjena karaktera. I onda je ovako otišao, nakon svađe s trenerom. Dovoljno da opet zaradi etiketu 'zločestoga’ i kao takav ode iz nogometa? Očito, drugačije ne može završiti.

Neki su u kafićima...

Inače, zadnji svoj intervju kao Dinamov kapetan Bišćan je dao upravo SN prošloga tjedna, uoči derbija s Hajdukom. O nastavku svoje karijere rekao je sljedeće:

- Imam ugovor do ljeta 2013., želim ga odraditi do kraja. Bude li zdravlja, igrat ću još jednu sezonu. Što me tjera da i dalje igram? Neki vole sjediti u kafiću i pušiti, ja uživam trenirati i raditi svaki dan - kazao je Bišćan ni ne sluteći da broji zadnje dane u Maksimiru, možda i u karijeri.

Igračka karijera



1997–2000 Dinamo Zagreb 67 (11)

1997–1998 → Samobor (posudba) 12 (1)

2000–2005 Liverpool 72 (2)

2005–2007 Panathinaikos 36 (3)

2007– Dinamo Zagreb 55 (1

Reprezentativna karijera

1999-2001 Hrvatska 17 (1)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 22:38