Josip Mitrović je bivši igrač Rijeke, a sada nosi dres Gorice
 SRĐAN VRANCIC/CROPIX
HRABRA NAJAVA UOČI RIJEKE

Vraća se i teško ozlijeđeni as Gorice: ‘Došlo je vrijeme za rušenje nekog iz velike četvorke!‘

Josip Mitrović danas je u velikogoričkom dresu, a svojedobno je bio u Rijeci...
Piše: Toni RoićObjavljeno: 24. rujan 2021. 18:05

Gorica je u prvoj četvrtini prvenstva, prvi put otkako je prvoligaš, upisala sva četiri poraza protiv četiri najveća hrvatska kluba, ali statistika je često varljiva kategorija i ne oslikava pravo stanje stvari. Velikogoričani su igrom bili ravnopravni u svim tim utakmicama i samo nedostatak sreće i koncentracije, uskratio ih je za bolje rezultate.

No, nema u velikogoričkom klubu kukanja i plakanja, već je samo narastao motiv za revanšom. Prva na redu je Rijeka, koja u turopoljsku prijestolnicu stiže u nedjelju u 17 sati, a u velikogoričkom dresu bit će i jedan njezin bivši član. To je 21-godišnji Josip Mitrović, Đakovčanin, koji je preko vinkovačke Cibalije kao 15-godišnjak došao u Rijeku.

- Igrao sam na turniru mlađih kategorija Mravunac-Fegeli u Vinkovcima i zapazili su me skauti Rijeke. Zahvaljujući svom agentu Ivanu Bošnjaku, već u studenom smo riješili prelazak u Rijeku gdje sam došao početkom 2016. Kroz godine sam napredovao do prve momčadi koju je tada vodio Matjaž Kek - otkriva Mitrović, koji je jedini seniorski nastup za Rijeku zabilježio 26. rujna 2018. u kup-utakmici u Križevcima.

Puno ozljeda

Bilo je 9:0, a odigrao je posljednjih 16 minuta, da bi Rijeka te sezone i osvojila Kup, pa mu se to računa kao trofej u karijeri.

- Najveći razlog moje male minutaže u Rijeci bile su ozljede, točnije peta metatarzalna kost desne noge. Prvi put sam je slomio u listopadu 2017. i još dvaput sam imao problema s tim. Ljeta 2019. otišao sam na posudbu u zaprešićki Inter, koji je tada bio prvoligaš i to je bio odličan potez jer sam se afirmirao u seniorima. Rijeka me ipak nije vratila, ali zato je Gorica inzistirala na mom dolasku, pa sam potpisao ugovor do 2024.

Kako bi se generalno mogli ocijeniti nastupi za Goricu u prošloj i ovoj sezoni?

- Mogu reći da sam zadovoljan, iako mi je prošle sezone nedostajalo kontinuiteta i više sam bio na klupi. U novoj sezoni sam uglavnom standardan prvotimac, a želio bih popraviti statistiku. Mislim da kao i klub nisam imao sreće da koja lopta uđe u gol, ali nastavljamo naporno raditi. Mnogo mi znači povjerenje trenera Krunoslava Rendulića, kad je nešto slabije, on me ohrabri i želim mu to vratiti na najbolji način u sljedećim utakmicama. Smatram da nema veće motivacije za rad od one kada ti trener vjeruje, kad osjetiš njegovu podršku na treninzima i utakmicama.

Desni bek

U prošlom kolu u Osijeku Mitrović je debitirao kao desni bek, te se u neočekivanoj ulozi vrlo dobro snašao. Podsjetilo je to na njegovog imenjaka Josipa Juranovića, koji je u Dubravi počeo kao ofenzivni vezni, a sada je igrač Celtica iz Glasgowa i standardni desni bek reprezentacije Hrvatske.

- Ovo u Osijeku je bilo silom prilika jer su ozlijeđeni bili Muhammed i Doka, ali osim ponekog krivog pozicioniranja dobro sam odradio zadatke. Ipak, moja prava pozicija je krilo iako sam ove sezone često i polušpica, desetka kako se zna reći, te sam i time zadovoljan. Kada spominjemo Juranovića, zaslužuje sve pohvale za napravljeno u karijeri, ali ja bih ipak volio ostati bliže suparničkim vratima, golovi i asistencije su ono što me privlači - otkriva Mitrović, a uzor bi mu mogao biti i njegov agent Ivan Bošnjak, koji je u svoje vrijeme kao napadač i polušpica igrao “atomski” nogomet.

Ipak, Goricu u nedjelju opet čekaju velike pretumbacije u sastavu jer niz igrača je ozlijeđeno i kartonirano, tako da se još ne zna tko će u koju ulogu protiv Riječana?

- Da, baš je neobična situacija, pogotovo na mjestima stopera jer nema Jovičića, Krizmanića i Steenvoordena. Nadamo se da će barem Marjanović biti spreman, a za drugo mjesto već će trener nešto smisliti. I Doka se oporavio, pa bih ja opet trebao u napad.

Ove sezone izgubili ste od Rijeke, Hajduka, Dinama i Osijeka, a triput ste pritom i gostovali. Je li se moglo bolje?

- Protiv Osijeka i Rijeke definitivno smo morali uzeti nešto više, protiv Hajduka je presudila Livajina kvaliteta, dok protiv Dinama nismo imali kontrolu utakmice, ali opet taj nesretni autogol Doke i nije se morao dogoditi. No, mi smo uvjereni da ćemo već u drugoj četvrtini prvenstva mnogo toga nadoknaditi i protiv najboljih.

Dakle, već u nedjelju Rijeci se spremaju teški trenuci u Velikoj Gorici, premda su gosti vodeći klub lige?

- Mi igramo doma i bez obzira na ove probleme oko izostanaka, želimo se pokazati u najboljem izdanju. Rijeka nas je samo jednom pobijedila u Velikoj Gorici, onih 4:3 u prošloj utakmici, pa je i tradicija na našoj strani. Nema razloga za bilo kakav strah, mi imamo itekako što za reći u ovoj utakmici i veliki je motiv za revanš, baš pamtimo i prvu utakmicu ove sezone na Rujevici, bili smo bolji, a izgubili.

Cilj je Europa

Kakva je općenito atmosfera u svlačionici Gorice, vjerujete li svi skupa da možete pokvariti planove velikoj četvorci?

- Mi smo i uoči sezone rekli da je cilj Europa i ne odustajemo od toga. Na nevjerojatan način u prošlom prvenstvu nismo završili kao treći, ali nema odustajanja. Imamo kvalitetu, imamo dobrog trenera, uigrani smo i svi u svlačionici dišemo kao jedan. Ne bojimo se nikoga, svim klubovima u ligi možemo parirati, idemo na Top 4, može i treće mjesto, zašto ne, bitno je da smo na 100 posto u svakoj utakmici, a okrenut će se sreća i na našu stranu - optimist je Josip Mitrović, koji je i reprezentativac Hrvatske U-21, nedavno je protiv Finske ušao u završnici utakmice, a prva dva gola u sezoni za Goricu zabio je protiv Nehaja u Kupu.

Joey Suk napokon je počeo trenirati s loptom

U moru pehova s kartonima i ozljedama, konačno i jedna dobra vijest u Gorici, a tiče se Joeya Suka, nizozemskog veznjaka, koji je u ožujku imao težak lom noge na utakmici s Dinamom u Maksimiru.


Operacija i oporavak prošli su jako dobro, a nakon treninga u teretani i trčanja Suk je ovoga tjedna počeo trenirati s loptom. Zasad samo lagano i bez prevelike promjene pravca, ali sve ide po planu. Procjena je da bi u studenom 32-godišnji Nizozemac mogao odigrati i povratničku utakmicu, dok ga se potpuno spremnim očekuje na početku zimskih priprema u siječnju. Bit će to njegova velika pobjeda, koju svi s nestrpljenjem očekujemo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 02:48