Foto: Goran Mehkek / CROPIX
STIŽU LJEPŠI DANI NA MAKSIMIRU

VRAĆAJU SE DVA KLJUČNA IGRAČA DINAMA, BJELICA OBJAŠNJAVA ZAŠTO MU TREBA I 'NAJBRŽI KLINAC' LIGE 'On je jedan od najboljih na toj poziciji u HNL-u!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. veljača 2020. 08:59

Najvažnija maksimirska vijest glasi: Arijan Ademi i Iyayi Atiemwen bit će u konkurenciji za nedjeljnu derbi utakmicu s Osijekom! To nam je jučer kazao trener Modrih Nenad Bjelica. Dakle, kapetan se vraća, to je svakako sjajna informacija koje je odaslana iz plavih dvora.

- Ademi je u dobrom stanju, odradio je skupa s Atiemwenom dosta intenzivan trening. Zaista su obojica blizu ulasku u kadar - kazao nam je Bjelica.

Bez rizika

Ima još dobrih vijesti...

- Luka Ivanušec ide na magnetsku rezonancu, ali dosta dobro sve izgleda, s obzirom na to da se ozlijedio prije tjedan dana. U nedjelju ujutro već je bio na treningu s momčadi. Nismo htjeli ništa riskirati, ali ima nade da i on bude u konkurenciji za Osijek. Naravno, nakon pretraga treba vidjeti kako slika izgleda.

Na ogledu s Goricom zaigrao je i Sandro Kulenović koji je zimske pripreme proveo u individualnim treninzima.

- Kulenović je unio određenu živost, bio je opasan. Baš me pozitivno iznenadio s obzirom na na to koliko dugo nije igrao. Lagano se kompletiramo, još nam ostaje Antonio Marin koji mora još malo pričekati. Nadamo se da će i on uskoro biti na raspolaganju.

Kad se radi o ozljedi Nikole More, njemu je igrač Gorice kramponima stisnuo koljeno. Koža je bila raskrvavljena, ali ništa nije puklo. Ništa nije otečeno, odradio je terapiju, sve dobro izgleda, on bi danas već trebao biti na treningu. Kad je u pitanju Amer Gojak, radi se o najblažoj distorziji gležnja, također je vrlo izvjesno da će se danas već pojaviti ne treningu. Dakle, iako je nakon utakmice s Goricom izgledalo da je Dinamo “bolnica na kraju grada”, to očito nije tako. Jedini pravi problem je tako ostao Mario Gavranović koji je ozlijedio aduktor, obnovio je ozljedu koju je imao jesenas.

Zagreb, 090220.
Stadion Maksimir.
Utakmica 21. kola HT Prve lige, GNK Dinamo - HNK Gorica. 
Na fotografiji: Nenad Bjelica. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX CROPIX

- A da, vjerojatno će morati imati stanku do tri tjedna. Kad se napravi kontrola, vidjet će se stanje ozljede. Uvijek se mora pričekati jedan dan da se vidi stanje ozljede, ne može se prvi dan odmah raditi kontrola.

Do ogleda s Osijekom trebali bi ozdraviti Mislav Oršić i Petar Stojanović.

- Stojanović je već bio dobar i prije utakmice s Goricom, ali nismo željeli ništa riskirati. Međutim, moram pohvaliti Moharramija. Protiv Gorice je odigrao vrlo kvalitetnu utakmicu, pokazao je da mu je posudba u Lokomotivi jako koristila.

Ćuže još iščekuje

To su, eto, najzanimljivije zdravstvene vijesti iz Maksimira. S trenerom Modrih smo onda popričali i nekim drugim aktualnim temama. Recimo, hoće li Mario Ćuže ostati u Dinamu ili će na koncu ipak otići na posudbu. Bjelica ga je protiv Gorice u igru gurnuo od prve minute.

Zagreb, 090220.
Stadion Maksimir.
Utakmica 21. kola HT Prve lige, GNK Dinamo - HNK Gorica. 
Na fotografiji: Mario Cuze. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX CROPIX

- Iskreno, ovog trenutka ne znam hoće li Ćuže na posudbu. Vidjet ćemo... Odlučit ćemo do kraja tjedna kad porazgovaramo i s njim. On može samo na posudbu za Istru 1961. Ne može u neki drugi klub, jer je već igrao za dvije momčadi, Dinamo i Istru.

Ulazak Lovre Majera na ogledu s Goricom bio je pun pogodak. Povezao je Lovro dobro konce u veznoj liniji. Na samom kraju utakmice odigrao je jednu fenomenalnu solo akciju, predriblao je tri igrača, ali u konačnici je promašio za koji centimetar. Baš nije imao sreće... Uvijek mu nekako nedostaje malo sreće da svoju igru okruni nekim pogotkom, koji bi ga možda lansirao u udarni sastav Modrih.

Majerova uloga

Tko zna, ako mu se otvori...

- Lovro je unio dosta živosti u našu igru. Bio je vrlo pokretljiv i vrlo konkretan. On je siguran na lopti, imam dojam da je mnogo slobodniji u igri kad uđe s klupe, nego kad počinje od starta. To je isto razlog zašto nije igrao u kontinuitetu. Kad dobije nekoliko utakmica u kontinuitetu, vjerujem da će i od starta izgledati mnogo bolje. Kad analiziram, kad su u igru ušli Majer i Kulenović, mi smo izgledali bolje.

S obzirom na to da Dinamo ima komfornu situaciju u prvenstvu, Bjelica će tijekom proljeća mijenjati sustav igre. Protiv Gorice je, recimo, krenuo u rombu, što istini za volju nije izgledalo dobro.

- Tijekom jeseni, pogotovo u europskim utakmicama, rotirali smo sustav, ne samo igrače. Nekad se prilagođavaš onome što imaš na dispoziciji, nekad malo i suparniku. A nekad imaš i neku ideju u igri koju pokušavaš razviti na taj način, promjenom sustava. No, u najvećem broju utakmica koristit ćemo naš standardni sustav 4-3-3. Naša momčad je zato napravljena po karakteristikama igrača, u sustavu 4-3-3 smo najjači, u njemu smo odigrali naše najbolje utakmice. U HNL-u naši suparnici u Maksimiru uglavnom stanu u formaciju 5-4-1, pa treba pronaći najbolji sustav da bi se to probilo.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX

Za kraj, pitali smo Bjelicu o novom Dinamovu pojačanju za ljeto, Lirimu Kastratiju koji bi do konca tjedan trebao potpisati ugovor s modrim klubom?

- Mi smo u našim analizama procijenili da je to igrač koji ima jako dobru perspektivu. Već drugu godinu uzastopce igra zapaženo u Lokomotivi, opasan je po gol, što je vrlo važno za krilnog igrača u našem sustavu 4-3-3. Kastrati je u HNL-u jedan od najboljih igrača na toj poziciji, mlad je. Klubovi su se, kako saznajem, dogovorili, a sad ćemo vidjeti hoće li on prihvatiti ponudu Dinama. U svakom slučaju, Kastrati je zanimljiv igrač - zaključio je Dinamov trener Nenad Bjelica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 22:18