Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
'POGREŠKE SVESTI NA MINIMUM'

VRATAR HAJDUKA ZA SN OTVORENO PROGOVORIO 'Ne znam zašto se smatra da je prvenstvo već izgubljeno, a Futacs nam nedostaje više od Vlašića'

DANTE STIPICA Vratar Hajduka otvoreno o stanju u momčadi, ambicijama, propuštenim prilikama.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. studeni 2017. 08:54

Remi s Dinamom podigao je navijačke ambicije, razbuktao maštu, ali Koprivnica je sve vratila na zemlju. Pitanja su ista kao i sredinom rujna kada je Hajduk poražen u Osijeku i u jadranskom derbiju. Zato je prvo pitanje za Dantea Stipicu bilo ambijentalno, kako se živi nakon remija u Koprivnici?

- Imali smo dobru prilika primaknuti se vrhu, a mi odigramo lošu utakmicu mimo svih dogovora koje smo imali u svlačionici. Slaven se povukao, nije imao ambicije prema naprijed, ali, nažalost, nismo pronašli nikakvo rješenje za probijanje njihova obrambenog bloka.

Kakav je bio dogovor, što je trener poručio da se treba napraviti za pobjedu?

- Dogovor je bio da se poštuju određene pozicije, da se na njihovu postavljenu obranu probije blok. Kada se ne radi kontinuirano tijekom igre, nego samo povremeno, dogodi se remi.

Ali, navijače ustvari i ne zanimaju puno dogovori. Gledaju igru, vide konačni rezultat i naposljetku dođe stanje razočaranja nakon četvrtog mjesta i devet bodova manje od Dinama. Stječe se dojam da ste upropastili puno laganih prilika. Lokomotiva 2:2, Inter 2:2, Belupo 0:0 nakon gotovo tri mjeseca bez pobjede Koprivničana. Tri utakmice sa šest izgubljenih bodova.

Football Soccer - Europa League - Playoffs - HNK Hajduk Split vs Everton - Split, Croatia - August 24, 2017   Hajduk Split's Dante Stipica makes a save as Everton's Wayne Rooney looks on    Action Images via Reuters/Andrew Boyers
Action Images via Reuters/Andrew Boyers / Action Images via Reuters

- Imali smo po tri boda servirana u svakoj od tih utakmica. Ukupno šest bodova, koji su ispušteni u velikoj prigodi. Pobjegli bismo i Rijeci i Osijeku, približili se Dinamu... Ali, nabrojane utakmice govore da nije stvar ni trke ni htijenja, nego je u pitanju psihološki trenutak. Sami smo dopustili da ne uzmemo bodove u tim susretima.

Kada raščlanimo ta tri spomenuta susreta, dođemo do spoznaje da je Inter nakon pola sata u Zaprešiću izgledalo kao da će dobiti “pet lakih komada”, Lokomotiva je u zadnjoj minuti poravnala, Belupo se bez puno muke obranio. Koja je to vrsta psihološke blokade? Ili je u pitanju limitiranost kvalitete kadra?

- Ako mi imamo priliku dobiti sve te utakmice, nije pitanje kvalitete, već se trebaju ispoštivati zadaće koje su dogovorene. Zna se na koji se način nekog protivnika treba pobijediti. Plan igre postoji za svaku od tih utakmica.

Nakon previše pogrešaka, ispuštenih bodova, dolaze dva susreta pod velikim imperativom, Rudeš i Istra.

- Svaka je imperativ.

Da, ali kredit pogrešaka je ispucan.

- Istina, skupljaju se pogreške i time je imperativ veći. Treba se s time znati nositi, izlaziti iz tih situacija kao pobjednik. Boljim predstavama u budućnosti treba se izvući.

Najgore bi bilo da se pomirite s tim kako je redovno stanje plutati između remija i pobjede, pa natrag.

- Tko tako razmišlja nije sportaš. A nije ni za Hajduk! Govorim općenito, jer držim da takvih nema u našoj svlačionici niti ih smije biti - jasno je ustvrdio Stipica.

Dante Stipica
Vladimir Dugandzic / Hanza Media / Hanza Media

Do kraja jeseni stiže šest teških prvenstvenih utakmica, plus četvrtfinale Kupa.

- Ne smije biti kalkulacija, mora se ići na pobjedu.

Međutim, nije Hajduk u formi koja bi jamčila optimizam....

- Ne znam što znači forma. Momčad se mijenja, Kažu, bili ste u formi ovog ljeta, ali zar je naša momčad ista kao što je bila ovog ljeta?

Forma nije pitanje dojma, bilježi se na temelju rezultata Hajduka, bez obzira igra li netko iz pričuve ili je standardni prvotimac.

- Ali ako možemo pružiti protiv Dinama dobru utakmicu, ako to momčad može pokazati na terenu, onda ishod utakmice u Koprivnici ovisi o psihološkom momentu, a ne o taktici ili tehnici.

Suviše je prisutan psihološki trenutak u velikom broju utakmica. Činjenica je da Hajduk može odigrati 45 minuta na visokom nivou protiv Dinama, ali je također pitanje zašto se takva igra ne može u većem dijelu pokazati u Koprivnici? Čak niti protiv Cibalije na Poljudu? Koji je razlog da taj psihološki trenutak nije pozitivna prevaga za pobjednički niz Hajduka.

- Svatko pojedinačno treba se koncentrirati. Što drugo reći. Rekli smo, nije fizički ni taktički, samo psihološki. Ako isti igrač može pružiti igru protiv Dinama, pa onda drukčiju u Koprivnici, onda je definitivno psihološki moment.

Stranci ili domaći

Koje je pravo lice Hajduka? Prvo poluvrijeme protiv Dinama ili susreti kao što su Cibalia, Belupo...

- Individualne pogreške se dogode, a ne bi smjele, odnosno treba ih svesti na minimum. I to je onda pravo lice Hajduka.

Uz sve analize o gubicima bodova, stalna je i priča s naslovom “previše stranaca”. Stipica je jedan od rijetkih domaćih u momčadi, stoga je logično upitati Stipicu osjeća li da svi igrači jednako žive za svaku pobjedu bez obzira tko je protivnik s druge strane?

- Ako su stranci u momčadi, onda posjeduju kvalitetu da budu u Hajduku. Svatko od nas želi pobjedu kada izađe na teren, a igrače ne bih dijelio po tome je li netko stranac ili domaći.

Međutim, činjenica je da domaći igrači više osjećaju atmosferu i pritisak koje nosi igranje u Hajduku, a prošlog vikenda Erceg i Stipica bili su jedini Splićani u startnih 11....

- Domaći je igrač više naviknut da se nosi s tim pritiskom, jer se na Poljudu razvija od svoje 10 ili 12 godine. Domaći su ti koji moraju potegnuti kolo, kako ja volim reći. Tako je svuda u svijetu, tako je i u Hajduku. Ali, istina je da bolje razumije kako diše okolina.

Je li Kup jedina šansa Hajduka za osvajanje trofeja ove sezone?

- Ne bih se složio, bez obzira koje natjecanje igramo, sve je naša šansa. Ne znam zašto se smatra da je prvenstvo već izgubljeno. S dobrim nizom sve se može, moramo se izdići iz loših situacija i sa svakom sljedećom pokazati da su prethodne bile izolirani slučaj.

Koga biste željeli u četvrtfinalu Kupa?

- Ne treba se zamarati ždrijebom. Kada saznamo protivnika pripremit ćemo se na utakmicu i odraditi na pravi način - poručio je uvijek dobro raspoloženi i komunikativni Stipica uz klasično pitanje:

- Kada će izići intervju, jedva ga čekam pročitati.

Evo izašao je...

Rezultati by SofaScore

Futacs nam više nedostaje od Vlašića

Tko više nedostaje momčadi, Futacs ili Vlašić?

- Više nedostaje Futacs, jer on je igrač Hajduka na kojeg zbog ozljede ne možemo računati. Svakoj ekipi bi nedostajao takav klasni napadač. Svoju ulogu je odrađivao na visokom nivou i zato je napad radio na višoj razini s Futacsem.

Trebamo igrati svoj nogomet, a ne da nas publika vodi kao na joysticku

U subotu stiže Rudeš na Poljud. Što očekivati, čemu se nadati? Izaći ćete na teren s imperativom i kako ćete reagirati ako ne bude golova na poluvremenu, pa počnu zvižduci...

- Nebitno, utakmica se igra 90 i još koju minutu. Bez obzira što gledatelji budu nestrpljivi, treba ustrajati na svom planu. Bar će se prepoznati nakanu da se želi pobijediti. Treba odgovoriti na pravilan način, igrati svoj nogomet, a ne da te publika kao na joysticku vodi. Bitno je da na kraju navijači prepoznaju što smo radili cijelu utakmicu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 09:55