Bozidar Vukicevic / CROPIX / Bozidar Vukicevic
DOBAR ODNOS S PUŠNIKOM

VRATAR VATRENIH OTKLONIO SUMNJE 'Igrač sam Hajduka i Rumunje na Poljudu dočekujem kao kapetan'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. srpanj 2016. 00:57

Lovre Kalinić (26) priključio se pripremama Hajduka za novu sezonu. Odmarao se 12 dana nakon Eura, najkraće od svih igrača, ali zbog obveza u reprezentaciji i kasnijeg odlaska na “praznike” ne ide Kalinić danas s momčadi u Rumunjsku. Morat će Bijeli bez svog kapetana i prvog vratara.

- Žao mi je što ne idem, ali vjerujem u svoje kolege. Neće ni Sušić u Rumunjsku, međutim, bez obzira na izostanke, Hajduk ima kadar u kojem se sve može nadoknaditi - kazao je Kalinić i nastavio:

- Sezona mi je bila preduga, od kraja prvenstva nisam imao pravi odmor, obaveze su se samo nizale i jednostavno sam morao uzeti predah. Doduše, nije to bio pravi odmor kakao bi netko pomislio. Plaža, ležiš ispod suncobrana, kupaš se i uživaš. Kod nas je i odmor s prefiksom aktivni. I na odmoru sam radio, trenirao po redovnom programu, ali s manjim intenzitetom. Međutim, za prvi susret s Iasijem bolje je da momčad nastavi u sastavu koji je krenuo pripreme - objasnio je Kalinić i dodao bitan detalj:

- U dogovoru s trenerom planirali smo povratak za uzvratnu utakmicu kontra Iasija.

Kakav rezultat priželjkuje Kalinić u prvom, rumunjskom, dvoboju?

- Pozitivan, a to ne znači da ćemo ići na 0:0. Kada je to Hajduk u Europi igrao na “nulu” bez golova. Ja se toga ne sjećam. Želja? Riješiti sve u prvoj utakmici, da nam druga bude predstava za gledatelje, bez opterećenja. To je moja želja, a što je realnost reći će nam susret u Rumunjskoj.


Nema autsajdera

Je li Iasi najteži protivnik u zadnje četiri sezone? Turnovo, Dundalk, Sillamae.

- Nema danas u nogometu momčadi koja ne zna igrati. Svaka će ti momčad stvoriti šanse, nema autsajdera. Kada vidimo koje su reprezentacije dogurale daleko na Euru, jasno je da nogometna slika Europe nije ista kao prije. Sve treba respektirati.

Kakav je vaš doživljaj Hajduka s tribina? Kakav je novi Hajduk pod ravnanjem Pušnika?

- Ne bih bio objektivan kada bih rekao da imam jasnu sliku nakon dviju prijateljskih utakmica koje sam odgledao s tribina Poljuda. Nikada prijateljske utakmice nisu ogledalo vrijednosti momčadi. Nema pritiska, ne ide se žestoko s obje strane. Zato treba pričekati Rumunjsku da bismo svi zajedno stekli čvrstu sliku o snazi novog Hajduka.

Svako ljeto stvara se novi Hajduk, a četvrto ljeto u nizu Kalinić kreće kao prvi vratar Bijelih. Je li ovo i posljednje, koliko se priča o prodaji “zahuktala”, jer Hajduk ozbiljno računa na milijune od transfera svog reprezentativnog vratara ovog ljeta?

- Znate da sam ja zadnji koji će pričati o prodaji i transferima. Moja je koncentracija fokusirana isključivo na Hajduk. I opet ću naglasiti, nije to nikakva fraza ni floskula, ni prazna priča. Ne! Ja sam igrač Hajduka i gledam koje nam utakmice dolaze. Već sljedećeg tjedna čekamo Iasi i Dinamo na Poljudu. Bit će pravih uzbuđenja - s osmijehom je poručio Kalinić.

Ali, pitanje je hoće li Kalinić ispratiti sva poljudska ljetna uzbuđenja u dresu Hajduka? Ili su možda upravo europski susreti važni za ljetni mercato?

- Ne bih rekao da su jedna ili dvije utakmice presudne za transfer, jer sam već tri godine na vratima Hajduka i onaj koga zanima kakav sam vratar, taj sigurno ima već složenu sliku o meni. Međutim, najbitnije je imati čistu glavu. Povijest me naučila da moram biti samo koncentriran na utakmice koje dolaze, a sve priče, nagađanja, ponude, pohvale i najave, ostavljam negdje po strani. Toliko sam imao turbulencija imao u karijeri da sam od svega na kraju ojačao. Shvatio sam kako nema smisla ništa požurivati. Ako si kvaliteta, tvoje prednosti isplivat će na površinu i doći će trenutak kada će se ukazati neki veći izazov, kojeg kao i svaki igrač jasno priželjkujem. Ali, dok ne istrčiš na teren u novom dresu, ništa nije gotovo. Čak ni kada potpišeš, ha-ha...


Dobro mi je u Hajduku

Aluzija je to na prošlozimsku epizodu s Aston Villom kada je Kalinić već jednom nogom bio u Birminghamu, a Hajduk se nadao zaradi od 5 milijuna eura. Ali, vratarski “posao stoljeća” nije realiziran i Kalinić je ostao u Hajduku. Pletikosa je s Poljuda u Šahtar otišao sa 24,5. Subašić je u Monacu završio sa 27 godina i tri mjeseca. Kalinić je sa 26 u sredini.

- Ha-ha... sve ste izračunali. Neka me još u Hajduku, dobro mi je ovdje.

Idemo dalje, samo o Hajduku. Kalinić kapetan s ugovorom do ljeta 2017. godine. Iz jedne rečenice dvije teme. Nema više spora da je Kalinić kapetan?

- Nema. Ako zdravlje posluži, s kapetanskom vrpcom čekam Rumunje na Poljudu sljedećeg tjedna. Što se tiče novog ugovora, s moje strane to je to. Ne bih bio razočaran ako ostanem na Poljudu.

Je li to dovoljno? Nije. Što se dogodilo u komunikaciji s trenerom Pušnikom koji je poručio “više volim da mi kapetan bude igrač, a ne vratar”. A na Euru Lloris, Neuer i Buffon nose vrpcu...

- Riješili smo sve nesuglasice. Dogodio se nesporazum. Kako? Možda nezgodno izrečeno, protumačeno... danas više nije ni bitno. Važno je da smo to riješili i možemo lakše gledati kako ćemo naprijed.


Portugal zasluženo

Ali, sve ono što nosi budućnost već smo tematizirali, a nismo se posvetili najvećem iskustvu u karijeri 26-godišnjeg Solinjanina. Prvo veliko natjecanje je iza Kalinića, Europsko prvenstvo s Vatrenima zaključeno je već u osmini finala. Kažemo “već”, jer nade u visoki plasman budile su igre u skupini. Snovi su bili veliki...

- Istina, snovi su zaista bili veliki, imali su i temelje. Šteta, jer od prvog dana priprema u Svetom Martinu na Muri osjećala se simbioza izbornika i igrača. U takvoj atmosferi uživali smo svi zajedno. Ali, Portugal je prekinuo naše snove. Na kraju su postali europski prvaci i nitko im ništa ne može kazati. Pobjeđivali su na razne načine, ali pobjeđivali su u kontinuitetu. Imali su kvalitetne igrače, ali imali su i sreće. Veliki rezultati traže taj faktor sreće koji mi nismo imali.

U Francuskoj je stekao golemo iskustvo, kako sam kaže “osjećao sam se kao igrač”.

- Šteta je da HNL nema onakve nogometne pozornice. Užitak je bio istrčati na travnjak u atmosferi koja je vladala na svim francuskim stadionima.

Žalite li sada još više zbog neodlaska na SP u Brazil?

- Odavno sam prestao misliti na Brazil. Gledam naprijed. Ako bude zdravlja i sreće, nadoknadit ćemo to u Rusiji.

Tko će od hrvatskih klubova ove sezone napraviti najbolji rezultat u Europi?

Dinamo

Rijeka

Hajduk

Lokomotiva

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. svibanj 2024 12:23