Stefan Simić
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
DVIJE POSEBNE HAJDUČKE PRIČE

Vratio se bez premca najbolji stoper Hajduka! Nikada nećemo znati zašto ga nije bilo čak 27 utakmica

Igrač za kojeg je AC Milan platio 10 milijuna eura Genoi prije sedam ljeta, karijeru oživljava u Hajduku
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. studeni 2020. 15:26

STEFAN SIMIĆ 11 mjeseci od njegova zadnjeg HNL nastupa


Stefan Simić odigrao je prvenstvenu utakmicu nakon gotovo godinu dana. Prošlo je više od 11 mjeseci, točno 342 dana otkada je Simić zaigrao u HNL-u. S Interom na Poljudu bila je zadnja u mandatu Damira Burića, a potom nije zaigrao kod Tudora i Vukasa. Propustio je 27 prvenstvenih dvoboja da bi se ponovno našao u momčadi potvrdivši protiv Belupa da je izuzetno važan igrač prve postave. Bez premca u ovom trenutku prvi stoper Bijelih, igrač uz kojeg i Vušković može bitno rasti, jer bit će 19-godišnjaku lakše igrati s iskusnim braničem poput Simića.


Što je bio razlog osim ozljeda, ima li još nečega u priči oko Simićeva neigranju tijekom kalendarske 2020., nikada nećemo precizno znati. Simić je na pripremama u Turskoj zaradio ozljedu kuka, a sredinom lipnja i ozljedu stopala.


Oporavak je potrajao dva i pol mjeseca, počeo je u rujnu trenirati, u listopadu odigrao utakmicu Kupa s Graničarom i na novi nastup čekao gotovo do kraja studenoga. Predugo i za mlađeg, neiskusnijeg igrača, a kamoli za 25-godišnjaka Simića. Tim više što u pitanju nisu bile teške ozljede, duge operacije i rehabilitacije.


Ali, završilo je brojanje koliko je prošlo od zadnjeg nastupa, Simić je od Koprivnice novi obrambeni oslonac.


Igrač za kojeg je AC Milan platio 10 milijuna eura Genoi prije sedam ljeta, karijeru oživljava u Hajduku. Talent praške Slavije, skupocjeni produkt Genoe i velika nada Milana, stoper koji je prije tri godine bio u prvih 11 na Euru U-21. Nekoć u Milanu i reprezentaciji Češke, od ljeta 2019. pod ugovorom s Hajdukom i maksimalno fokusiran samo na Bijele. Nije Hajduk velik poput Milana, međutim, ambiciju Simić nije izgubio.


Želja je velika i pred Lokomotivu je Simić poslao jasnu poruku:


- Mi smo igrači najboljeg kluba u Hrvatskoj i moramo svaku utakmicu biti spremni na pobjedu. Siguran sam da ćemo protiv Lokomotive odigrati dobro i uzeti sva tri boda.



UMUT NAYIR 11 mjeseci od njegova zadnjeg pogotka


Umut Nayir dokazivao se u Bursi, pokušao u Bešiktašu, ali brzo je shvatio da to nije “obećana zemlja”. Uputio se u Hrvatsku, potpisao posudbu za Hajduk i u trećem nastupu zabio pogodak. Prvi put je zaigrao od početka i napravio je ono što se od njega očekuje.

Centarfor visok 191 centimetar zabio je gol glavom. Umut Nayir, igrač koji je u Hajduk stigao s velikim očekivanjima, rođen je u Kayseriju, a igrao je za Göztepe, zatim preselio u Ankaru gdje je nosio dres Ankaragücua, zatim i Osmanlispora, odakle je u ljeto 2018. otišao u Bešiktaš. S 25 godina, kao već iskusan igrač došao je na Vodafone Arenu. Ali, nije tu za njega bilo mjesta. Pored Buraka Yilmaza, Mustafe Pektemeka i Alvara Negreda nije bilo mjesta za Umuta. Godinu dana je odradio na posudbi u Bursi i onda se opet vratio u jaku konkurenciju.

Ovog puta uz Yilmaza, čekali su ga Diaby, Boyd i Kevin Prince Boateng. Statistički je imao dosta nastupa (17), ali tek je triput imao ulogu prvotimca. Primjerice, posljednjih je sedam nastupa u prošlom prvenstvu bilo skupljanje “mrvica” s klupe. Još je zanimljiviji podatak da je posljednji zgoditak, prije dolaska u Hajduk, postigao u dresu Bešiktaša 8. prosinca prošle godine u dvoboju sa Kasimpašom. Rijetki nastupi, malo golova, bilo je jasno da Umut mora na novu posudbu. S pravom otkupa došao je u Hajduk i na startu nije oduševio.

Jer, stigao je sa zvučnom preporukom “igrač Bešiktaša”, a od takvog se očekivalo da sam rješava utakmice. Ne doslovno, ali da bude match winner kao što je pokazao u Koprivnici. Da se može napisati - Umut igrač rezultatske prevage. Nadskočio je suparničkog stopera, zabio za vodstvo u izjednačenoj utakmici.

U konačnici, zato je doveden. Da pomogne Hajduku, ali i sebi. Umut je u Hajduk došao oživjeti karijeru koja je u 27. godini zapela na previsokoj ambiciji zvanoj Bešiktaš. Hajdukov otkup ili neka druga destinacija na kraju sezone? Ovisit će prvenstveno o učinku u bijelom dresu. Za Umuta je Hajduk ovog trena obećana zemlja, njegov eldorado.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 09:57