Matej Škegro
 RONALD GORSIC/CROPIX
MENADŽER UPOZORAVA

Vrhunski savjet mladom dinamovcu: ‘Sad ćemo vidjeti što oni žele s njim! Ako mu ponude ozbiljnu plaću..‘

Iskusni napadač, izbornik kadetske reprezentacije i nogometni menadžer komentiraju slučaj Gvardiol.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. rujan 2020. 13:43

Da vidimo što o mogućem transferu Joška Gvardiola u Leeds misle ljudi koji su vezani uz nogomet i koji poznaju materiju. Nikica Jelavić, igrač Lokomotive, igrao je u tri premierligaška kluba, Evertonu, Hullu i West Ham Unitedu.

- Bi li odlazak Gvardiola u Leeds bio dobar potez, teško je kazati. Naime, sve zavisi od igrača do igrača. Netko sazrije kasnije, netko ranije. Međutim, moje osobno mišljenje jest da bi odlazak Gvardiola u Leeds bio ogroman korak unaprijed! S odlaskom u Leeds mladi stoper neće izgubiti apsolutno ništa. U Premiershipu može još samo više napredovati. Ako te klub kao Leeds toliko cijeni i ako daje takvu cifru, onda je jasno da na tebe računa. Nitko neće gurnuti takvu ponudu ako te ne vidi u momčadi. Ukoliko kao igrač nastaviš raditi, trenirati, igrati utakmice, onda u budućnosti možeš samo više vrijediti, u zrelijim godinama napraviti veliki trag, a ne biti samo prolaznik - kaže nam Jelavić.

Naravno, iskusni Jelavić napominje i ovo...

- Naravno, cijela priča može biti i dvosjekli mač ako ode ovako mlad. No, ima dosta primjera gdje su se i mladi igrači odmah nametnuli. Dečka ne poznajem dovoljno da bih mogao procijeniti je li dovoljno jak karakter, s obzirom na godine naravno, pa ne mogu ustvrditi da će napraviti nešto veliko u Premiershipu, ali bi odlazak na Otok zaista bio ogroman skok u njegovoj karijeri - zaključio je Jelavić.

Tomislav Rukavina trenirao je Gvardiola u mladim kategorijama Dinama, a bio mu je i izbornik u U-17 selekciji. Evo što on misli...

- On u ovom trenutku ima komotnu situaciju. Već se ustabilio u prvoj momčadi Dinama, nema potrebe za žurbom i odlaskom. Već si je izgradio status kroz Dinamo, vidimo da ga mnogi strani kubovi imaju zapisanog u svojim bilježnicama, a u slučaju Leedsa i Leipziga već šalju velike ponude.

Kad se radi o Leedsu, Rukavina kaže...

image
Joško Gvardiol
GNK Dinamo

- Treba dobro procijeniti mogući odlazak u Leeds. Jer, Premiership je užasno jaka liga, tu igraju ponajbolji napadači svijeta. Za mladog igrača koji dolazi iz HNL-a, dosta lošije lige i nogometa, to je veliki izazov. Sigurno će mu trebati neko vrijeme za adaptaciju na zahtjeve koji ga čekaju. Bez obzira na ponudu koja je po onome što čitam u medijima ogromna, možda dolaskom u Leeds neće imati dobru početnu poziciju. Jer, u Leedsu igraju stariji i iskusniji igrači, koji su navikli igrati nogomet na Otoku, tako da držim da bi Gvardiol mogao biti zaustavljen u izgradnji karijere. No, s obzirom da su ga spremni toliko platiti, sigurno da ga drže za klupsku perspektivu, da se na njega u budućnosti najozbiljnije računa. Ipak, Gvardiol mora biti svjestan da će na početku imati određenih problema. On to vjerojatno zna, pa je to i razlog što se u ovom trenutku predomišlja i možda plaši odlaska u Premiership - zaključio je Rukavina.

A što kaže mladi hrvatski menadžer Matej Škegro iz svoga kuta gledanja?

- Ne znam koliku plaću Leeds nudi Gvardiolu, a po meni je to krucijalno pitanje. Ako mu nude ozbiljnu plaću, onda ga odmah vide u prvoj momčadi. Ne smije se miješati odšteta koju Leeds nudi Dinamu, a posve druga stvar je plaća koju nudi Gvardiolu. Jer, klub može dati odštetu, kupiti igrača kao svoju imovinu, pa ga onda slati na posudbe ili ga čak držati na klupi, pa za njega imati neki plan da ga s vremenom uvede u momčad. Ako Leeds vidi Gvardiola kao punopravnog člana prve momčadi, dat će mu i takvu plaću. To je osnovni segment da bi se znao njegov status u klubu. Jer, ako je netko među deset najplaćenijih igrača u klubu, onda ima sjajan pole-position za razliku od onog koji je 25. po plaći. Ne znam što mu nude, pa onda i ne znam koliko ga ozbiljno doživljavaju - kazao je Škegro.

Kazao je još nešto...

- U svijetu je trenutačno trend kupovina mladih igrača, koji imaju određeni broj seniorskih nastupa. Mogući transfer Gvardiola je sigurno sjajan za Dinamo, a za igrača zavisno od toga koliko će biti plaćen.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. travanj 2024 18:32