Drago Sopta / Cropix
RIJEČANINU SVE OVLASTI

Vučević se pita: Anas ima najveću moć, samo kako izvuči maksimum iz njega?

'Pokušavam Anasa što više približiti suparničkim vratima. Kod njega je sve pitanje koncentracije. Moguće je da će mlađem Sharbiniju uloga napadača više odgovarati'
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. veljača 2011. 18:48

Tri dana uoči nastavka prvenstva Goran Vučević još nije odredio startnu postavu. Nema tu velikih dvojbi, ali ostavio je strateg Bijelih mogućnost da se do subote dobiju konačni odgovori. Kao prvo pitanje nameće se nastup Srđana Andrića?

- Više sam sklon ideji da Andrić ostane na klupi. U veznom redu u konkurenciji su Andrijašević i Krešo Ljubičić - kazao je Vučević.

U utorak navečer na treningu su Bijeli uvježbavali malo izmijenjenu formaciju, varijaciju na temu 4-4-2. Upravo je Krešo Ljubičić imao ulogu veznog u najboljoj jedanaestorici, a Vukušić i Anas bili su tandem napadača. Hoće li Hajduk od starta ipak krenuti ofenzivnije, s dva napadača?

- Pokušavam Anasa što više približiti suparničkim vratima. Anas je igrač koji ima najveću moć u našem sastavu, ali kod njega je samo pitanje koncentracije. Treba iz Anasa izvući maksimum, a moguće je da će mu uloga napadača više odgovarati.

Vučević je Anasu Sharbiniju dao laskavu titulu glavnog igrača Bijelih i prema njemu zasniva momčad. Nije to nikakvo iznenađenje, jer Anasa se dugo čeka. Godinu i pol je u Hajduku, a mnogi su se treneri do sada borili s pitanjem koja je prava Anasova pozicija.

Eduardo Reja je 24-godišnjem Riječaninu pružio šansu u ulozi lijevog krila, da bi ga potom gurnuo u prvi napadački red. Međutim, u listopadu 2009. Anas je ustvrdio - nisam napadač, nego vezni. Potom je Reja vratio Anasa u veznu liniju, a jednom ga je zbog loše forme (utakmica s Međimurjem u Čakovcu) ostavio na klupi. Rejin nasljednik Stanko Poklepović nikad nije Anasa ostavljao na klupi, nego je igraču velikih mogućnosti dao potpunu slobodu u igri.

- Anasa treba osloboditi, pružiti mu mogućnost da igra nogomet kakav želi, jer njegove su mogućnosti goleme. Treba mu dati prostor prema naprijed, a već ću pronaći igrača koji će defenzivno zatvoriti prostor po boku - objašnjavao je Poklepović u ožujku prošle godine.

U pripremnim susretima ove zime Anas je igrao standardnu poziciju, ali očito strateg Bijelih smatra da je Riječanin opasniji kada dobije loptu bliže protivničkim vratima. Koliko će mu uloga napadača donijeti bolji učinak, vidjet će se već u subotu protiv Intera, ali činjenica je da se struka uzda u Anasa i njegov napadački učinak. Izuzevši susret s Dubrovnikom (9:0), Bijeli su tijekom priprema odigrali pet utakmica s europskim prvoligašima i pritom su postigli pet pogodaka. Tri ukrajinskom Obolonu, te po jedan rumunjskom Dinamu i Lechu. Je li premještanje Anasa recept za napadački orijentiran Hajduk, pitanje je na koje se odgovor nestrpljivo očekuje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 11:45