PAUN PAUNOVIC/CROPIX
BJELIČIN NOVI TRANSFER

‘Za njega ćemo dati 2,5 milijuna eura! Ovo je naš cilj i samo tako možemo konkurirati Dinamu!‘

‘Cilj je imati 22 igrača podjednake kvalitete‘, otkriva za SN trener i sportski direktor Osijeka.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 11. siječanj 2021. 13:42

U Dinamu ste u dvije sezone na raspolaganju imali puno sjajnih individualaca, kao i dva izvanserijska igrača kao što su Petković i Olmo. U Osijeku nemate igrače takve razine, a znamo da takvi u mnogim utakmicama potezom donose pobjede?

- U Dinamu sam svakako imao fantastične igrače, ali presudno je što smo imali i veliku širinu vrsnih igrača. Imamo mi i u Osijeku dovoljno individualne kvalitete, igrača koji potezom mogu odlučiti utakmicu, ali trebamo više širine, više igrača koji mogu igrati na visokoj razini. Mi takvu bazu igrača stvaramo, ali trebat će nam još vremena, jer imamo zadane okvire u kojima radimo, a i u nogometu ne možeš neke stvari napraviti baš preko noći. Cilj je imati 22 igrača podjednake kvalitete, jer samo tako možeš konkurirati Dinamu, ali trebaš ih pažljivo tražiti, marljivo i strpljivo pripremati kako bi dobio potreban balans, jer 22 odlična igrača ne moraju rezultirati i s odličnom momčadi. No, da se malo vratim i individualnoj kvaliteti igrača Osijeka. Mierez, Bohar, Žaper, Škorić, Ivušić, Silva, Majstorović, Bočkaj, Kleinheisler... Sve su to klasni igrači, svi oni mogu igrati u bilo kojem hrvatskom klubu. I kad njih okružimo s dobrim i karakternim igračima, onda ćemo biti spremni za sve moguće izazove.

Znamo da ste za Brunu Petkovića svojevremeno rekli da može igrati u bilo kojem klubu na svijetu. Može li to i Mierez, centarfor koji doista iskazuje sjajan potencijal?

- Mierez je bitno drugačiji tip napadača nego Petković. Doista je moćan, gladan golova, a izuzetno marljiv i pošten igrač, rijedak igrač kojem ne treba ni konkurencija u svlačionici da bi radio na maksimalnoj razini. Međutim, taj isti Mierez je u Tenerifama, koji su prosječna drugoligaška španjolska momčad, zabio samo jedan gol. To je dokaz da mora još jako puno raditi, ali to nije nikakav problem jer je vrhunski radnik, onaj pravi “bik” koji će doći na svoje. Nije Mierez sa svojim karakteristikama igrač za sve lige. Više je za ligu poput Bundeslige, jer je pravi igrački ratnik. U Španjolskoj se više preferira tehnika. Kako god, Mierez ima sve što treba da zaigra u najjačim klubovima i ligama na svijetu. Mi ćemo mu pomoći, iako je on taj koji najviše pomaže sebi fanatičnim radom.

image
VLADO KOS/CROPIX

Daku i Mance

Otkup ugovora?

- Odštetna klauzula iznosi 2,5 milijuna eura, naši prethodnici u Osijeku su to dogovorili s Alavesom. Mislim da ćemo ga otkupiti. Skup je, ali kod njega nema rizika. Mierez je top proizvod. Prodali smo Mirka Marića s 25 godina za 5 milijuna eura, Mierez ima 23, a može zabijati i igrati kao i Marić. Tu straha nema. Vrijedit će najmanje kao Marić, a uvjeren sam i više od toga. Klub može ući u takav financijski rizik, za mene je to posao u kojem Osijek može samo profitirati.

Doveli ste prije nekoliko dana još jednog centarfora. Topčagiću su 32 godine, mnogi se čude da Osijek dovodi relativno nepoznatog igrača s toliko godina?

- Mierez, rekao sam, ne treba konkurenciju u smislu da ga tjera na veći rad, jer on je ionako na 100 posto. Također nam ne treba napadač koji bi računao da će biti prvi u klubu, jer to je Mierez. S takvim igračem imali bismo problem njegove minutaže. Nama je trebao igrač koji se može odmah adaptirati, dati sve od sebe kad dočeka priliku, ali i biti u sjeni Miereza. Također nam nije trebalo financijsko opterećenje na takvom igraču. Topčagić je sve to. Možemo reći da je jeftin, odličan je igrač, karakteran, dat će sve od sebe da bi momčad profitirala, jer je iznimno karakteran igrač. Poznajem ga odavno. I bitno je drugačiji igrač od Miereza, on svojim stilom igre razbija protivničke bunkere, što je nama jako važno, jer puno momčadi se protiv nas potpuno zatvara. Topčagić je puno bolji igrač nego što javnost misli, a i naši igrači su se u to već uvjerili na treninzima. Mogao bi biti veliko iznenađenje. A 32 godine? Igračke granice su se jako pomjerile, danas se bez problema igra i s 35 godina, pa i više. Topčagić ima puno vrlina.

Imate i dva centarfora na posudbama?

- Tako je, Mirlind Daku (23) koji igra na Kosovu i Antonio Mance (25), koji je u Mađarskoj i tamo dobro igra. Daku u kosovskoj ligi ima 21 gol u 18 utakmica, što je za svaki respekt. Obojica će tu biti na ljeto, vidjet ćemo što ćemo s njima.

Petar Brlek trebao bi biti sljedeće pojačanje?

- Njega sam želio dovesti još kao trener Lecha, ali bio je preskup. Sad se otvorila opcija, slobodan je i dovest ćemo ga na tri i pol godine. Odličan veznjak, polivalentan, može igrati više pozicija u veznom redu.

Kako radi Pero Bočkaj? U jednom trenutku ste ga bili sklonili iz momčadi jer niste bili zadovoljni s njegovom tjelesnom spremom?

- Bočkaj radi odlično, izgubio je 3 do 4 kilograma još u onom periodu kad smo ga bili stavili sa strane da se tjelesno pripremi. To se pokazao kao odličan potez, nakon toga počeo je dobro igrati, a sad je nastavio još bolje trenirati. Nije kod njega rad nikad bio upitan, ali on stalno vodi borbu s kilogramima. Mora se tome posvetiti ako želi biti profesionalac. Znam da mnogi imaju lošu percepciju Pere, ali on je jako dobra osoba, koja se mora posvetiti radu na samom sebi. Kad se tjelesno dovede na optimalnu razinu, bit će igrač za ozbiljne europske klubove.

image
VLADO KOS/CROPIX

Kleinheisler ide u red igrača od kojih su i Osijek i javnost puno očekivali, a on to ipak nije do kraja opravdao?

- Mi smo zadovoljni s njim. Prije dolaska u Osijek imao sam percepciju da je igrač koji nije 100 posvećen poslu. No, on je izuzetan na treninzima, daje sve od sebe, ima igračku klasu, ali i dalje to ne prate brojke. U polju je dobar, ispunjava sve zahtjeve koji mu se postave, ali za ofenzivnog veznog mora zabiti pet golova i imati pet asistencija više po sezoni. Imao je Kleinheisler dosta ozljeda, što ga je usporavalo u radu, pa u njemu vidim igrača koji može napraviti značajan iskorak na proljeće.

Žaper je trenutačno daleko najbolji izdanak Osijekove nogometne škole?

- Čestitam svima koji su s njim radili i gurnuli ga u prvu momčad. Pravi je dečko, veliki radnik, jedan pod najboljih izdanaka škole unazad dosta godina. Produžili smo s njim ugovor prije dva mjeseca, za njega stalno dolaze ponude, a odbili smo neki dan tri milijuna eura. Nije Žaper još gotov ni kao igrač, niti smo ga mi kao klub marketinški pripremili da ga unovčimo na pravi način. Sretan je tu u Osijeku, mi ga vidimo kao kapetane bez trake, želi igrati i napredovati. Ima sve liderske kvalitete, strpljiv je, odgovoran i ne sumnjamo da će ostvariti rekordni transfer u povijesti. On i Igor Silva vrijede između šest i osam milijuna eura već sada.

Kakva je situacija u školi Osijeka? Mladi Beljo je u kadru, kažu da je veliki centarforski potencijal, ali daleko od minutaže?

- Beljo je jako talentiran, on je najmlađi među nama, ima 18 godina i iznimno je talentiran. S njim treba puno raditi, ali teško će dobiti minutažu, jer još nije spreman za ono što mi tražimo. Zato imamo B momčad. Da bi zaslužio igrati za najbolje, on u B momčadi mora biti prvi igrač, te mora zabiti 15 golova u Drugoj ligi. Bitno je da njegovi roditelji i njegovo okruženje budu strpljivi, da ne rade pritisak, jer on može jednog dana biti vrhunski centarfor. Za godinu i pol, ili dvije može biti prvi centarfor Osijeka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 04:39