JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix
SADAŠNJOST I BUDUĆNOST

Za raskošnog talenta Hajduka jednostavno mora biti mjesta! On je pravo osvježenje za skromne ‘Bijele‘...

Velika bi šteta bila za Hajduk da ne iskoristi takvog potentnog mladog napadača...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. travanj 2021. 08:35

Stipe Biuk je u derbiju potvrdio talent, 18-godišnji Solinjanin pokazao je da mora dobivati priliku u kontinuitetu. Laganog koraka i driblinga s kojim stvara višak u igri “jedan na jedan” osvježenje je za aktualni skromni Hajduk.

Biuk je u ovom trenutku najveća napadačka, ali i ne samo napadačka, već i ukupna nada u Hajdukovu budućnost. Kapetanu juniora Tramezzani je dosad pružio tri prilike u prvenstvu, međutim, izostao je kontinuitet. Zaigrao je u prvoj postavi kontra Šibenika, potom je mjesec dana čekao novu šansu, da bi 20 minuta dobio protiv Osijeka. Izostankom Livaje ponovno se našao u fokusu za derbi pokazavši da vrijedi puno više od povremenih prilika.

Zato, nakon zagrebačkog derbija nije trenutak za silne pohvale Biuku, koji će tjednima ponovno čekati na novu minutažu. Ne, vrijeme je da Biuk počne igrati u kontinuitetu. Kako će mu Tramezzani pronaći mjesto u svom sustavu 3-4-2-1 legitimno je pitanje, ali i odgovor je jednostavan. S obzirom na kadar koji posjeduje, u napadačkom dijelu idealnom se nameće formacija s tri ofenzivna igrača iza “špica”.

Kačanklić desno, Livaja iza središnjeg napadača i Biuk na lijevom krilu u formaciji 4-2-3-1. Velika bi šteta bila za Hajduk da ne iskoristi takvog potentnog mladog napadača, jer igrač koji s 18 godina u svom prvom derbiju s Dinamom pokaže toliko nogometnog znanja i mogućnosti, toliko lakoće kretanja kroz protivničku obrambenu liniju, jednostavno mora igrati, a ne sjediti na klupi.

Možemo samo zamišljati što bi ove sezone napravio Biuk, koliko bi napredovao da je imao prilika koliko su, primjerice, ponuđene Jairu. Brazilac je u HNL-u odigrao 1416 minuta, a Biuk tek 186.

U ljeto 2014. godine Hajduk se odredio prema Nikoli Vlašiću kao klupskom projektu, shodno postavljenom cilju Vlašić je u sljedeće tri godine dobivao kontinuiranu minutažu. Projekt je u konačnici rezultirao najvećim transferom u klupskoj povijesti, a Vlašić je u međuvremenu postao standardni među Vatrenima i glavni igrač ruskog CSKA.

Biuk svojim potencijalom pokazuje naznake pravog igrača, ali trebat će snažnu klupsku podršku da bi potencijal pretvorio u visoku klasu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 23:59