Ronald Goršić/CROPIX
NEOČEKIVANI POTEZ

Zagreb odustao od obnove Maksimir! HNS zbog Crkve ne gradi kamp na Sveticama?

Crkva polaže pravo na dio zemljišta, a HNS ne želi čekati da se taj spor riješi jer ima spreman projekt i novac od Uefe
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 03. veljača 2015. 20:22

Grad Zagreb će najvjerojatnije odustati od gradnje Sportsko-rekreacijskog centra Svetice, a Hrvatski nogometni savez svoj će nogometni centar graditi na nekoj drugoj lokaciji u Hrvatskoj!

Informaciju o odgodi gradnje Hrvatskog atletskog centra na Sveticama dobili smo iz Grada i HNS-a čiji su glavni ljudi danas održali sastanak o tome, a najveći problem oko dogovora, kako saznajemo, izazvala je - Crkva.

Naime, budući da Crkva polaže pravo na dio zemljišta od oko 70 tisuća kvadrata na Sveticama, koje joj je oduzeto nacionalizacijom 1946. i 1947., HNS je tražio da, ako se u cijeli projekt uključi treća strana s potraživanjem određenog dijela zemljišta, Grad snosi obeštećenje.

Bez kontakata

Ta ideja Gradu trenutačno nije u interesu budući da spor s Crkvom i dalje traje pred Upravnim sudom, stoga je odlučio pričekati s projektom Svetice. Budući da HNS ima spreman novac koji je dobio od Uefe i u svojoj ladici desetak ponuda iz različitih dijelova zemlje, vrlo je izgledno da će se nogometni kamp graditi izvan Zagreba.

Ideja gradnje kampa na Sveticama predstavljena je prije točno godinu dana, no odmah nakon predstavljanja javila se Crkva s tvrdnjom da veći dio zemljišta na Sveticama pripada njima te da na tom zemljištu postoji službena zabilježba koja onemogućava bilo kakvu gradnju bez blagoslova Crkve.

Iako je gradonačelnik Milan Bandić kasnije tvrdio da je zemljište gradsko jedan kroz jedan i da takvu zabilježbu Kaptol može “zadenuti na šešir”, Zvjezdana Znidarčić-Begović, dugogodišnja kaptolska odvjetnica, danas nam je ponovila kako to jednostavno nije istina.

- Zabilježba postoji i bez dozvole Crkve ne može se ništa graditi. Grad i bilo koji drugi investiitor mogu pripremati projekte, imati vizualna rješenja za taj prostor, no bez našeg amenovanja nema gradnje. Iako to znaju u Gradu, nas nitko nije kontaktirao pa, prema tome, nikakvog dogovora nije niti bilo - ističe odvjetnica.

Projekt na čekanju

U Gradu kažu kako ugovor s HNS-om oko međusobnih prava i obveza oko ulaganja sredstava u gradnju SRC-a Svetice jednostavno nije parafiran zbog bojazni da se Crkva naknadno ne javi i zaustavi gradnju.

- Zbog toga je cijeli projekt stavljen na čekanje - kažu nam naši sugovornici u Gradu.

U HNS-u su zbog svega ogorčeni.

Ističu kako su željeli ulagati u Zagrebu, kako bi Grad samo na temelju komunalnog doprinosa uprihodio oko 11,5 milijuna kuna te kako bi na Sveticama, osim atletskog centra, građanima na usluzi besplatno bio i veliki adrenalinski park, no kako im je od Grada trebala samo garancija da bilo koja treća strana neće poremetiti ulaganje.

Troškovi obeštećenja

- To je jedina stvar koju smo tražili: da Grad, ako se pojavi treća strana, snosi troškove obeštećenja. Mi bismo uložili svoj novac, ni u jednom trenutku ne bismo bili vlasnici ni suvlasnici cijelog prostora, a prostor bi se nakon 30 godina vratio Gradu. Žao nam je što se u Gradu ovako postupa s investitorima koji žele ulagati, ali mi ćemo novac morati uložiti negdje drugdje - zaključuju u HNS-u.

Grad Zagreb odustaje od rekonstrukcije stadiona u Maksimiru!

Grad Zagreb zbog nedostatka novca odustaje od rekonstrukcije maksimirskog stadiona, rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek na konferenciji za novinare. Švaljek je ujedno i demantirala da Zagreb odustaje od gradnje nogometnog kampa na Sveticama.

"I dalje pripremamo ugovor koji će biti kvalitetan za obje strane. U sadašnjem ugovoru između Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i Grada Zagreba naišli smo na neke detalje koje nismo uspjeli riješiti do sjednice Gradske skupštine, pa smo u suradnji s HNS-om odlučili još malo poraditi na ugovoru koji će biti spreman do sjednice Skupštine koja će se održati 26. ožujka", kazala je Švaljek. ( Hina)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 20:40