Vladimir Dugandzic / CROPIX
TOMISLAV KIŠ

Zagrepčanin u napadu Bijelih: Dinamu sam zabio 'panenku', bez posebnog motiva

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. veljača 2012. 21:31

Prije devet mjeseci Tomislav Kiš stigao je iz sesvetske Croatije u Hajduk s aureolom najboljeg strijelca kadetskog HNL-a sa 27 pogodaka. Nitko pritom nije pitao “kako mali zabija?”, nego su redom raspitivali “zašto je Dinamo pustio Kiša iz svog dvorišta?”.

- Zagrepčanin sam iz Trnovčice. U kvartu su uglavnom dinamovci, ali Modri nisu dali konkretnu ponudu. Hajduk je bio brži i uvjeren sam da nisam pogriješio – tihim glasom poručio je plavokosi Kiš.

Zašto ne u Split?

Tri godine je igrao u Dubravi, pa tri godine igrao u Dinamu i na kraju tri sezone u Croatiji Sesvete. Sve po tri igrao je Kile, kako ga zovu prijatelji u Zagrebu. Nije “killer”, nego Kile, pripomenuo nam je i objasnio kako je primio ponudu iz Hajduka.

- Nazvao me moj menadžer Miroslav Blažević junior i rekao da je došla ponuda iz Hajduka. Pitao me što mislim, a ja sam rekao “zašto ne”. Odmah sam prihvatio.

Kako su reagirali obitelj (otac Željko, majka Natalija i brat Martin), te prijatelji u Zagrebu? Ipak je Hajduk u pitanju, najveći rival.

- Drukčiji je mentalitet, svi meni bliski ljudi bez problema su mi čestitali. Ne vjerujem da bi ista slika bila da sam išao u obrnutom pravcu.... Možda je olakšavajuća činjenica da nisam direktno iz Dinama išao u Hajduk, nego iz Sesveta.

Iz Dinama je transfer popraćen stavom “nije Kiš igrač za Modre”. Međutim, u rujnu prošle godine kada su juniori Hajduka na Poljudu sa 4:1 deklasirali Dinamo, dva jedanaesterca izborio je Kiš. Samo jednog je pucao, ali “panenkom” je zabio svom nekadašnjem klubu i Mamić je sutradan smijenio trenera Damira Ferenčinu.

- Ferenčina mi je bio trener zadnju godinu u Dinamu. Ali to nema veze, igrao sam tu utakmicu kao i svaku drugu. Iz moje generacije samo se Kovačić profilirao kao igrač i velika nada. Ostali su još na čekanju, pred vratima prve momčadi.

Kiš je u prvu momčad Hajduka ušao ove zime na velika vrata. Pripreme u Turskoj odradio je kao jedan od “14-15 igrača iz najužeg kadra Balakova”. Puno ste napredovali u šest splitskih mjeseci?

Lijepih šest mjeseci

- Došao sam kao završeni kadet, a danas ulazim s klupe u seniorskoj momčadi. Odlično su me svi primili, prošao sam šest lijepih mjeseci u Splitu.

S Hajdukom imate samo stipendijski ugovor. Jedini u prvoj ekipi Bijelih. Brine li vas to?

- Još godinu i pol imam stipendijski, a onda se nadam profesionalnom ugovoru. Ne opterećujem se statusom, bitno mi je igrati.

Kišu je uzor Torres kao i njegovom suigraču Lendriću. U karijeri je uglavnom bio klasični centarfor, ali kako vrijeme odmiče sve je bliži ulozi drugog napadača. U Balakova je to polušpica, u formaciji 4-1-4-1 igra Kiš iza Vukušića u kvartetu ofenzivnih veznih. Na pripremama je postigao dva pogotka, Dugopolju i Mosoru. Ima Kiš smisao za pogodak, mogao bi od njega biti vrstan golgeter.

- U juniorima sam također zadnje utakmice prošle jeseni igrao na polušpici. Bolje je kada se može igrati na više pozicija.

Čemu se ovoga proljeća nada 17-godišnji Zagrepčanin u Hajdukovu dresu?

- Nadam se prilici u prvenstvu, iako, moram priznati, trener Balakov mi je zasad pružio više nego što sam očekivao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 21:21