Zagreb, 240710.Stadion Maksimir.1. kolo HNL, nogometna utakmica izmedju NK Dinamo i NK Hrvatski Dragovoljac.Na slici: Velimir Zajec.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX / KRAJAC DAMIR
NI RIJEČI O VAHI

Zajec napokon progovorio: Marković je svoje dao, vrijeme je za Štimca, Igor se uozbiljio!

'Dinamo konačno može osigurati proljeće u Europi! Kao što rekoh, želio bih to svim srcem, jer sam zauvijek dinamovac i veselim se svakom Dinamovu uspjehu'
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 31. listopad 2010. 10:33

Velimir Zajec proveo je na klupi Dinama dva i pol mjeseca. Preuzeo je Modre od Krune Jurčića 25. svibnja ove godine i činilo se da se igračka legenda na duže vrijeme vratila u Maksimir. Sudbina je ispisala drukčiju priču. Velimir Zajec vodio je samo osam službenih Dinamovih utakmica i upisao tri pobjede. Osvojio je Superkup u srazu s Hajdukom, u kvalifikacijama za Ligu prvaka izbacio je Koper pobjedom 5:1 i porazom 0:3, a zatim ispao od moldavskog Šerifa na jedanaesterce nakon što su obje utakmice završile 1:1.

“Vidimo se kod mene u Draganiću, na roštilju, okrenut ćemo nešto i malo haklati nogomet.”

Tako je i bilo, nekoliko mjeseci kasnije. Zajec je ugostio novinare na svome ranču, jeo se srneći gulaš i dobra janjetina, uživalo se u glazbi vrhunskih glazbenika. O nogometu se nije razgovaralo. Od dana kad je napustio Dinamo, Zajec nije želio davati nikakve intervjue na temu Dinama ili hrvatskog nogometa. Na TV ekranima mogli smo ga vidjeti kako komentira utakmice Lige prvaka, pojavio se u međuvremenu jedan razgovor na temu reprezentacije Grčke prije utakmice u Maksimiru. To je bilo to, Zajec nije želio gostovati u medijima ako bi se razgovaralo o maksimirskim Modrima ili nekoj drugoj temi vezanoj uz hrvatski nogomet.

Ipak, konačno je progovorio za Sportske novosti. Iako je na prvo pitanje, je li prebolio oproštaj s Dinamom, kazao:

- O toj temi zaista ne bih razglabao. I ne vidim što bi se tu moglo bitno kazati. Posvetio sam se Dinamu, radio stručno, najbolje što znam, ali moj rad nisu prepoznali. To je cijela priča.

Kako gledate na Dinamo sad nakon vašeg odlaska, kako vidite rad Vahida Halilhodžića?

- Ne bih o Vahidu Halilhodžiću. Dinamu želim svu sreću, od srca. Ja sam dinamovac i uvijek ću ostati dinamovac.

Tko će biti prvak Hrvatske?

- Dinamo! Sigurno Dinamo.

Zašto ste tako sigurni?

- Zato što Dinamo ima najjaču momčad. Nadalje, ima širi izbor igrača, jaču klupu. Hajduk ima samo 11 igrača, ta brojka kvalitativno jakih ne može biti dovoljna za borbu s Dinamom. Upravo taj veći izbor igrača golema je prednost Modrih koju će on iskoristiti. Uostalom, to se već događa ovih dana, Hajduk je zaostao u prvenstvu, ispao iz Kupa, trenutačni kadar Splićana nije dovoljan za praćenje Dinama.

A kako će Modri u Europi? Mogu li nakon 40 godina igrati europske utakmice u kratkim rukavima, konačno dočekati to toliko željeno europsko proljeće?

- Dinamo konačno može osigurati proljeće u Europi! Kao što rekoh, želio bih to svim srcem, jer sam zauvijek dinamovac i veselim se svakom Dinamovu uspjehu. Imaju sasvim zgodnu poziciju na ljestvici svoje skupine. Ključna utakmica im je ova u Bruggeu. Ako uspiju u Belgiji, vjerujem da će se svi poklonici Dinama veseliti europskom proljeću.

Veselite li se što je vaš rad hvalio Sammir, trenutačno najbolji igrač Dinama? Kazivao je kako ste vi zaslužni za njegov igrački “boom”?

- Velim, ne bih se želio vraćati na ono što je bilo, ta knjiga je zaklopljena. Ali smatram da Sammir ima mjesta u hrvatskoj reprezentaciji, te da bi ga Slaven Bilić mogao koristiti, od Sammira bi imao koristi.

Nakon što smo završili razgovor o Dinamu, ali bez dubljih analiza momčadi, trenera Halilhodžića ili odnosa sa Zdravkom Mamićem, jer Zeko o tome nije htio zboriti, vratili smo se njegovoj sudbini. Iznenadio nas je sljedećim rečenicama:

- Dosta dugo sam živio na relaciji Zagreb - Atena i obratno. Sad sam prelomio. Definitivno se selim u Atenu! Tamo ću živjeti.

Zašto odluka o definitivnoj selidbi u Grčku?

- U Ateni mi živi obitelj. A i zbog toga što i dalje mislim ostati u nogometu.

Pojasnite drugi dio odgovora...

- U Hrvatskoj nema nogometnog kruha!

Znači li to da u Grčkoj imate nekih konkretnih ponuda za nastavak trenerske karijere?

- Bilo je nekih ponuda, ali ja ne želim svaštariti. A što se tiče trenerskog posla, držim da imam sposobnosti, kvalitete i znanja raditi i druge poslove u nogometu, a ne samo biti trener.

Kako vam izgleda Prva HNL ove jeseni?

- Nakon što sam otišao iz Dinama, nisam previše pratio Prvu HNL. Bio sam u Ateni, ali sam neke utakmice gledao na TV ekranima. Nema nikakve razlike od prije, liga je ista kao prethodnih godina.

U kojem smislu?

- Mnogi klubovi imaju velikih financijskih problema. Na početku natjecanja još postoje ambicije, nade, ali s vremenom sve to kopni, razbija se o hridi realnosti stanja u blagajni. Vidite da mnogi igrači mjesecima ne primaju plaće, postaju nezadovoljni, sve to utječe na kvalitetu prezentacija i rezultata, što je sasvim logično.

Koliko ima smisla da pet klubova ispada iz Prve HNL?

- Moj je stav da se konačno treba odlučiti kako će nam liga izgledati, a ne da se stalno mijenja sustav natjecanja. Neka liga ima 10, 12 ili 16 klubova, ali da to bude na duže vrijeme, recimo dva olimpijska ciklusa, osam godina. Tada bi se mogle napraviti analize, kazati što je dobro a što ne. U tom slučaju bi se ozbiljno moglo razgovarati o sustavu natjecanja. Ovako sve nema smisla.

Kome biste dali svoj glas u utrci za predsjednika HNS-a i zašto?

- Vlatko Marković je mnogo napravio za hrvatski nogomet. To mu se ne može oduzeti i to mu se mora priznati. Zaslužan je za uspjeh reprezentacije. Međutim, smatram da je vrijeme za nove, mlade ljude, s mnogo ambicija i novih ciljeva.

Koliko smo shvatili, vaš glas bi išao Igoru Štimcu?

- On je kandidat i da, moj glas bi išao njemu. Igor Štimac je mlad, ambiciozan i kvalitetan, koliko vidim ima i adekvatan program. Poznaje nogomet, zna kako bi se stvari trebale odvijati. Konačno, Igor Štimac se uozbiljio.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 11:39