MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
RIJEČ BIVŠEG HAJDUKOVCA

‘Zašto Hajduk ne bi mogao izbjeći poraz od Dinama? A za Livaju ne vidim bolju zamjenu od njega...‘

‘Bit će zanimljivo vidjeti kako će svi reagirati kada u igri nema igrača na kog su se oslanjali‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. travanj 2021. 15:50

U oprečnom raspoloženju dočekuju Hajduk i Dinamo nedjeljni derbi. Hajduk nakon razočaravajućeg remija u Koprivnici, a Dinamo s velikim samopouzdanjem poslije osječkog derbija, istinske propagande za HNL. Nedjeljni ogled Dinama i Hajduka ne odlučuje o prvaku, ali još uvijek je susret Modrih i Bijelih najveća utakmica hrvatskog nogometa, iako po plasmanu i natjecateljskim ambicijama nisu momčadi “rame uz rame” kao nekad. Međutim, rivalstvo i dalje živi. Zato je derbi uvijek poseban, a shodno tome interesantna je i sama priprema utakmice...

Tramezzani na dispoziciji nema isključenog Todorovića i ozlijeđenog Dimitrova, ali to je manji problem od izostanka Marka Livaje (tri žuta kartona), glavnog pokretača svih ofenzivnih akcija Bijelih. Kako će Hajduk prvi put ovog proljeća u prvenstvu bez Livaje, upitali smo Marija Carevića, koji je i sam nekoć bio kreator igre Hajduka.

- Mora se i bez Livaje, bit će zanimljivo vidjeti kako će cijela momčad reagirati kada u igri nema čovjeka na kojeg se oslanjao Hajduk u napadačkom segmentu - kazao je Carević.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Izostanak Livaje ne znači da će Tramezzani bitno mijenjati koncepciju, smatra Carević.

- S obzirom na dosadašnji rad talijanskog trenera na klupi Hajduka, realno je očekivati da će u obrambenom dijelu igrati 5-4-1, a u napadačkom s prepoznatljivih 3-4-2-1, s time da bi na poziciji polušpiceva trebali biti Kačaniklić i Teklić. Ne vidim bolju zamjenu za Livaju od Tonija Teklića, igrača koji također posjeduje kreativne sposobnosti, koji ima sposobnost poslužiti zadnju loptu, gurnuti centarfora u šansu.

Tko je centarfor? Je li bolje rješenje Umut ili Diamantakos s aspekta činjenice da se očekuje Hajduk u nešto nižem defenzivnom bloku?

- Često je Hajduk u posljednjim utakmicama igrao u tom niskom bloku, što znači da Umut ispred sebe ima veliki prostor do suparničkih vratiju. Ali, opet bi radije stavio turskog napadača, koji je u boljoj formi nego Grk. Malo je igrao Diamantakos u posljednjim utakmicama, dugo je liječio ozljedu i nije dosegao željenu formu. Uvijek može Diamantakos ući s klupe kada se Umut umori jer od Turčina se očekuje i veliki defenzivni doprinos.

Umut u vršku napada, iza njega četvorica veznih s Fossatijem i Jurićem u središnjici, te Kačaniklićem i Teklićem na krilima. Tako bi trebao izgledati kvartet veznjaka u obrani, s tim da bi se Kačaniklić i Teklić ubacivali na pozicije polušpica u napadu. Tko je desni bek kada nema standardnog Todorovića?

- Jakoliš se nameće kao prva opcija. Jairo je imao ulogu desnog beka u Koprivnici, ali držim da se taj eksperiment nije pokazao uspješnim, stoga je Jakoliš logično rješenje. Nije idealno, ali donekle ima iskustva na toj poziciji, a posjeduje i brzinu s kojom bi se mogao suprotstaviti Gvardiolu, koji iz drugoga plana dolazi po lijevoj strani napada Dinama.

Preostala četvorica u zadnjoj liniji trebali bi očekvano biti Vušković, Simić i Mujakić kao tri stopera i Čolina na lijevom boku. Može li ovakav Hajduk ostvariti pozitivan rezultat, neporažen napustiti Maksimir?

- Zašto ne bi mogao? - odgovorio je Carević bez oklijevanja.

- Nema spora da je Dinamo favorit, međutim, Hajduk je i pred tri mjeseca u Maksimiru odigrao kvalitetnu utakmicu. Izgubio je 1:3 na individualnu klasu Oršića, ali vjerojatno je i Tramezzani dobro uočio pogreške iz tog dvoboja koje su Bijele koštali bodova. U Osijeku je Dinamo pokazao snagu, u ovom trenutku je evidentno u boljoj formi nego Hajduk, ali to ne znači da će s Hajdukom imati lagan posao. Ukoliko Bijeli dugo zadrže visoku koncentraciju u defenzivnom segmentu, bude li utakmica rezultatski ravnopravna nakon prvog dijela, pitanje je kako će Dinamo reagirati.

Hajduk ipak ne može računati na pozitivan rezultat bude li se samo branio.

- To je jasno, morat će Hajduk postići pogodak ako želi ostati neporažen u Maksimiru. Traži se brzina u napadu, mora Tramezzani pronaći igrača koji može bijegom povući obranu Modrih da ne stoji visoko od vrata Livakovića. Jednostavno zvuči, ali ne može se reći da Hajduk nema igrače koji mogu odigrati utakmicu na visokoj razini. Nedostajat će Livaja, puno bi lakše bilo da je u momčadi, međutim, ostaju Kačaniklić i Umut, ostaju bočni igrači koji mogu napraviti višak. Bude li Hajduk igrao, ne bude li samo razmišljao o obrani i uzdao se u veliki dan Lovre Kalinića, onda na Maksimiru može računati na pozitivan ishod.

Hajduk u borbi za europski plasman, a Dinamo u šampionskoj utrci. Dijele ih 24 boda razlike, ali optimizma nikada ne manjka kada Bijeli dolaze u Maksimir.

- Zar tako nije bilo i proteklih sezona? Dinamo je često imao veliku bodovnu razliku, a Hajduk je dobro prolazio. U maksimirski derbi često je zadnjih sezona Hajduk ulazio bez velikih očekivanja, Dinamo je bivao ogromni favorit, ali u takvom ozračju bez pritiska Splićani su ostvarivali puno bolje rezultate nego bi to sugerirao pogled na ljestvicu i usporedba igračkog rostera.

Dimitrov ozlijeđen

U Koprivnici je izašao u sudačkoj nadoknadi, a ozljeda mišića zadnje lože izbacila je Kristijana Dimitrova iz konkurencije za derbi. Propustio je bugarski stoper i dvoboj s Osijekom prošlog tjedna, očito je nedovoljno zaliječen odigrao protiv Belupa i posljedica je obnova ozljede.

Tri pobjede Hajduka u zadnjih deset maksimirskih derbija

Bez obzira što je Dinamo uvijek favorit na svom travnjaku u najvećem derbiju hrvatskog nogometa, Hajduk se u posljednjih deset maksimirskih utakmica pokazao kao uspješan gost. Triput su Bijeli pobjeđivali, uzeli pritom i dva remija, polovicu od zadnjih deset derbija ostvarili su pozitivan rezultat. Pobjede su uzeli Tudor prošlog ljeta (3:2), zatim Kopić u veljači 2018. s 1:0, te Carrillo u travnju 2017. godine (2:0). Dva remija su upisali Burić u jesen 2019. (1:1), te Pušnik u listopadu 2016. godine. Prethodno su imali niz od 10 utakmica bez pobjede, čekali su Bijeli na puni uspjeh punih sedam i pol godina, od rujna 2008. do travnja 2016. Posljednjih sezona nisu uspjevali napraviti značajniji konačni plasman, ali su promijenili tradiciju i statistiku maksimirskih nastupa. Jasno, ništa to ne mora značiti pred nedjeljni zagrebački ogled, ali vrijedi ipak spomenuti da nije Dinamo toliko dominantan u maksimirskim derbijima zadnjih godina. Evo posljednjih deset utakmica...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 15:22