David Ramos Getty Images
SENZACIONALNI TRANSFER

ZAŠTO JE BIVŠI IGRAČ BARCELONE DOŠAO U HRVATSKU? Guardiola ga je obožavao, zabijao je Realu, prijetio je čak i na Poljudu...

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. veljača 2020. 23:20

Poput "bombe" odjeknula je vijest u ponedjeljak poslije podne da je bivši igrač Barcelone potpisao za Slaven Belupo, no za razliku od Danija Olma, koji se stigao kao tinejdžer u HNL, 32-godišnji Jeffren Suarez traži očito neke nove izazove u karijeri...

Koja je njegova priča i zašto je izabrao - HNL? Imao je samo godinu dana kad je s obitelji napustio rodnu Venezuelu i doselio se na španjolske Tenerife. I upravo je tamo odradio prve nogometne korake pod nadzorom Guillerma Hoyosa, a već 2004. godine uočili su ga skauti Barcelone.

Prvo je igrao za Barcelonu C, pa za Barcelonu B u drugoj ligi gdje je u premijernoj sezoni zabio šest golova i onda je, već te iste 2006. godine, dobio priliku sa 18 godina debitirati u prvoj momčadi. Dogodilo se to u kupu protiv Badalone kad je u 83. minuti ušao u utakmicu kao zamjena za Javiera Saviolu.

David Ramos/Getty Images
David Ramos Getty Images

I uspio je impresionirati nekog - bitnog. Pep Guardiola pozvao ga je da mu bude na raspolaganju za pred-sezonu 2008/09 i igrao mu je sedam susreta, zabijao dva puta.

"Bilo je to sjajno iskustvo. Hvala Pepu što mi je dao priliku", rekao je u intervjuu za Primerinu službenu stranicu iz 2014. godine.

"Kao igrač očekivao sam da ću dobiti veću minutažu, više prilika, ali svi znamo da je u to doba Barcelona bila možda i najbolja u povijesti. Da, bila su to vremena kad nisam baš bio fizički u najboljem izdanju, ali to je prošlost", priznao je i sam u jednom intervjuu za Marcu svoju najveću boljku.

Alex Livesey/Getty Images
Alex Livesey Getty Images

Ušao je kao zamjena Thierryju Henryju u finalu Svjetskog klupskog prvenstva protiv Estudiantesa (2009), poslije je doživio ozljedu koja je izbacila neko vrijeme, a Barcelona ga je svejedno nagradila novim ugovorom. I odnosio se taj ugovor na razdoblje do lipnja 2012. godine, a odšteta je iznosila 10 milijuna eura.

Zanimljivo, bio je u Hrvatskoj, na Poljudu. Dogodilo se to 2011. godine kad je povodom 100. obljetnice splitskog kluba odigrana prijateljska utakmica na krcatom stadionu.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
Prijateljska nogometna utakmica Hajduk - Barcelona povodom stote obljetnice Hajduka (23. 7. 2011)

Prošao je nekoliko pozicija, napadač, krilo, čak je bio i desni bek, a na kraju je ukupno skupio, u svim natjecanjima, 34 nastupa za Barcelonu. Prvi dio 2010. godine bio je i najplodonosniji za njega, skupio je u tom periodu 18 nastupa, a onda, početkom nove sezone, grijao je klupu. No dobio je jednu veliku priliku u El Clasicu protiv Reala i čak je zabio u nevjerojatnoj pobjedi 5-0, utakmica koja se dogodila 29. studenog 2010. godine.

Denis Doyle/Getty Images
Denis Doyle Getty Images

Prilike su dolazile na kapaljku i odlučio je otići. Odlazi prvo u Sporting u kojoj je bio veliko razočaranje, kako su pisali tamo, zbog loše fizičke kondicije. Očito mu odlazak iz Barcelone nije baš najbolje sjeo, u motivacijskom smislu...

I tako je uslijedila serija, Valladolid, Eupen, Grasshoppers, Larnaca...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 23:45