Mijo Caktaš nije ponovno pucao protiv Lokomotive, iako su gosti prerano ušli u kazneni prostor
 Screenshot HNTV
SUDAČKE NEDOSLJEDNOSTI

Zašto u Hrvatskoj postoje elastične primjene pravila? Pogledajte ova dva izvođenja penala...

Zašto suci, kako na terenu, tako i u VAR sobi, ne primjenjuju uvijek i svugdje jednako pravila?
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 23. veljača 2021. 17:19

Ovo nije priča koja bi trebala opteretiti pobjedu Varaždina, koja je zaslužena borbom i zajedništvom. Ovo je tek detalj da se promisli zašto u Hrvatskoj postoje elastične primjene pravila.

Istra 1961 je bila pokusni kunić kada je zbog tri baklje u Puli, pred 7.000 ljudi, prekinuta derbi utakmica s Rijekom. Nikad se to više nije dogodilo. Istra je klub koji je gradio stadion, prvi u Hrvatskoj, ali je HNS nalagao da mora ići igrati u drugu Županiju i Rijeku jer stadion Veruda, na kojem se već igralo, nije dobio dozvolu.

Istra je klub kojemu su u ovoj sezoni suci poništavali obrane vratara kod kaznenih udaraca. Učinili su to Jović na Rujevici, gdje je taj arbitar (uz naputak VAR-a) dva puta poništio obranu Majkića, dok treći put nije pao gol. Uzrok je bio i micanje vratara i ulazak braniča Istre prije šuta u kazneni prostor.

image
Sudac nije ponovio izvođenje kaznenog udarca Stefana Lončara, iako su Varaždinci ranije ušli
SCREENSHOT: HNTV

Učinili su to i u Osijeku, gdje je Lučić obranio kazneni udarac Mierezu, ali je ponovljen na uputu VAR-a jer se golman, kažu, micao s linije. Obje utakmice Istra je izgubila golom razlike, iako je u Osijeku domaćin oštećen nepravilno poništenim golom Boharu (nepoštivanje prednosti).

U Puli protiv Varaždina sudac je Jović pustio obranu Horkašu, iako je igrač Varaždina debelo ušao u kazneni prostor prije šuta. VAR sudac bio je Pejin, koji je isto tako postupio u Splitu, kada je Caktaš propustio kazneni udarac protiv Lokomotive.
Bez želje da osporavamo suce (Pejin je odlično sudio nedavno Šibenik - Istra), logično se zapitati zašto pravilo nije istovrsno u svim utakmicama?

I ta priča da Puljani, recimo, ne bi trebali na to pozivati jer su propustili kazneni udarac i niz šansi... Kakve to veze ima? Da je postignut gol, kao u kontra slučajevima, tko kaže da bi epilog išao u smjeru kakvim je završio dvoboj na stadionu Aldo Drosina...

Standings provided by SofaScore LiveScore

Linker
24. travanj 2024 19:34