/ Paun Paunovic / CROPIX CROPIX
KONDICIJSKI TRENER BIJELI

ZAVRŠILE SU NAJDUŽE I NAJČUDNIJE PRIPREME U POVIJESTI! HAJDUKOVCI SE VRATILI 'NORMALNIM' TRENINZIMA 'Bit ćemo spremni za početak prvenstva'

Piše: Frane VulasObjavljeno: 11. svibanj 2020. 10:56

Nakon mjesec dana rada kod kuće, nogometaši Hajduka treninzima na Poljudu su se prvo vratili individualno, zatim i u grupama. Od danas će svi prvoligaši napokon krenuti i s momčadskim treninzima.

- Ova prva četiri tjedna iskoristili smo za bazične stvari, rad vezano za jakost i izdržljivost. To nam nije dovoljno da sutra igramo prvenstvo, nismo igrali pripremne utakmice, nije bilo duela, taktike, uigravanja, situacijskih stvari. Ali napravili smo odlične temelje za nastavak priprema. Ako se liga nastavi 6. lipnja imamo sada još četiri tjedna što je dovoljno za odrađivanje specifičnih nogometnih stvari. I na pripremama u Turskoj imali smo četiri tjedna od prvog dana do prve utakmice. Prezadovoljan sam kako smo radili i u kakvom se stanju nalazimo. Već od prvog dana momčadskih treninga možemo odmah igrati 11 na 11 – rekao je na početku razgovora za Slobodnu Dalmaciju kondicijski trener Hajduka Toni Modrić.

Koliko je minimalno momčadskih treninga potrebno uoči nastavka sezone?

- Nakon ovog što smo dosad odradili, imamo još četiri tjedna nogometno specifičnog rada, uigravanja, rada na taktici i situacijama iz igre, te će to biti dovoljno da početak prvenstva dočekamo u optimalnom stanju. Sve ovo možemo gledati baš kao pripreme jer vjerojatno neće biti duže pauze od treninga između dvije sezone.

Istaknuo je Modrić jednu stvar kao najveći problem svim klubovima od početka rada.

- Od starta nismo znali kada će se sezona nastaviti. Ponašali smo se u početku kao da bi to moglo biti 15. svibnja ili 1. lipnja.

Prvih mjesec dana igrači su trenirali kod kuće po programima rada koje su dobili na mobitele.

- Pored zajedničkog programa kojima smo održavali nivo jakosti i izdržljivosti, imali su i individualne kojima se utjecalo na njihove specifične potrebe i korekciju individualnih deficita. No, sve to je bilo daleko od ozbiljnog treninga.

Potom su iduća dva tjedna slijedili individualni treninzi na Poljudu.

- Posvetili smo se razvoju bazičnih kondicijskih sposobnosti kao što su opća i specifična izdržljivost i jakost, a igrači su radili i na tehnici. Svaki je trenirao u svome terminu, a radilo se paralelno na dva terena. Dnevno su istrčali i više od deset kilometara. Taj period im je bio jako naporan, ali i stožeru. Trebalo je svaki dan odraditi 25 treninga, treniralo se od osam ujutro od osam navečer. No, bili smo svi sretni. Inače igrači ne vole previše samo trčanje, ali guštali su napokon trenirati.

U zadnja dva tjedna treniralo se u grupama, prema pozicijama.

- Počeli smo raditi i na osnovnim tehničko-taktičkim stvarima. Dodatno smo pojačali treninge, te osim na kondiciji, počelo se raditi na nekim specifičnim zahtjevima kojima smo pokušali simulirati situacije iz igre. No, igrači se nisu smjeli međusobno približavati na manje od pet metara, balun udarati glavom. U tim okolnostima je jako teško simulirati situacije iz igre. Falilo nam je sučeljavanje igrača i duela, rada na taktici i uigravanju među linijama. Također, već gotovo dva mjeseca nismo igrali nogomet, niti imali trening s vratarima.

Sada će se i to promijeniti, kreću puni treninzi, ali vjerojatno će izostati prave pripremne utakmice?

- U planu imamo dosta igrati međusobno, neće nam to stoga biti preveliki hendikep. Iako će ako sam dobro razumio HNS dopustiti prijateljske utakmice među prvoligašima. Hendikep je što će u odnosu na klasične pripreme kada imaš četiri-pet prijateljskih utakmica protiv ozbiljnih klubova, sada biti teže uhvatiti formu. Sigurno nije isti podražaj kada igraš te utakmice ili A protiv B momčadi.

Jesu li ovo najduže pripreme ikada?

- Definitivno. Ukupno bi trebale trajati osam tjedana. Standardne ljetne traju šest tjedana, zimske četiri.

I najčudnije. No, ako ne bude veće pauze između dvije sezone, Hajduk će u boljem tonusu dočekati europske kvalifikacije.

- Kada ljeti odradiš pripreme, već nakon četvrtog-petog tjedna igraš i praktično ti prva ozbiljna utakmica bude u Europi. Sjetimo se samo što se dogodilo protiv Gzire. Odradit ćemo sad deset ligaških utakmica, bit ćemo u boljem natjecateljskom ritmu nego kada nakon priprema odmah igramo kvalifikacije.

Gzira se ne bi trebala ponoviti, ali u nastavak natjecanja igrači sada ulaze nakon nezapamćene tromjesečne apstitencije od utakmica što je veliki startni hendikep?

- Sigurno. U cijeloj ovoj situaciji ima loših, ali i dobrih stvari. Nije bila idealna, ali mi smo joj se maksimalno prilagodili i pokušamo izvući sve pozitivno. Ozbiljno smo radili, vjerujemo da ćemo u ovom drugom dijelu idućih tjedana imati dovoljno vremena da dođemo do optimalnog mogućeg stanja.

Liječnici se pribojavaju mogućeg velikog broja mišićnih ozljeda?

- Slažem se da se to može dogoditi ako se prebrzo krene u natjecateljski ritam. Ako budemo imali dovoljno vremena, a ova četiri tjedna su dovoljno, bit će to u redu. Sve skupa ne moramo strahovati od većeg broja ozljeda, imali smo dva mjeseca dobrog rada.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 02:29