Foto: Vojko Basic / CROPIX
GOLEMI TROŠKOVI

ZAVRŠNICA HRVATSKOG KUPA PRAVI TEST ZA PRVU HNL Nastavak nogometne sezone pod velikim upitnikom, a ništa od majstorice juniora Hajduka i Dinama

HNS Izvršni odbor odgodio sastanak u očekivanju odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite, no i prije nje mnoge se stvari već mogu nazrijeti
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. svibanj 2020. 12:16

Hoće, neće, hoće, neće... Ipak hoće? Ili ipak neće? Radi se o nastavku HNL-a, naravno. Kad su ostale lige u pitanju, od Druge i svih ostalih amaterskih, do onih za mlađe kategorije, odgovor je ipak - neće. Tako sada stoje stvari. Šaptalo se da bi danas mogao biti zakazan sastanak Izvršnog odbora HNS-a, ali od toga neće biti ništa. Sastanak će se vjerojatno održati do kraja tjedna, ali moguće je da se održi i sljedeći tjedan.

- Sastanak bi se trebao održati ovaj tjedan, ali možda se odgodi za sljedeći. U ovom trenutku nitko ne zna kad će se i hoće li se HNL nastaviti, čekamo odluku Nacionalnog stožera, još se o tome raspravlja, ali HNS ima razrađene sve varijante, s nastavkom prvenstva ili bez nastavka. Održali smo sjednice svih međužupanijskih odbora, članovi Izvršnog odbora u svemu su participirali, tako da će sastanak biti samo forma. Kako sada stvari stoje, neće biti nastavka niti jedne lige, samo eventualno Prve HNL, ali ni to nije sigurno, čekamo vidjeti što će ove mjere popuštanja donijeti - kazao nam je dopredsjednik HNS-a Ante Vučemilović.

Dakle, stvari se polako raspliću. Jedino Prva HNL ima dozvolu treniranja, u skupinama. Zato će se ona ipak pokušati odigrati do kraja. Jer sve ostale lige nemaju dozvolu treniranja Nacionalnog stožera, čak ni za pojedinačne treninge, a kamoli za grupnu fazu, što bi se moglo eventualno dogoditi za sedam ili osam dana kad se radi o prvoligašima. Sve što se radi, radi se na osnovi odluka Nacionalnog stožera.

Ovog tjedna bi trebala krenuti i testiranja igrača i stožera, ali ni to nije skroz definirano. Treba se uopće ući u zonu testiranja, postoje zdravstveni prioriteti, nogomet nije u njima, sve ovisi o planu epidemiologa i već toliko puta spominjanog Nacionalnog stožera. Spominje se i ukupna cifra po klubu za testiranja, šuška se o cifri od oko 200.000 tisuća kuna, ali kad se nadodaju i drugi troškovi, dezinfekcije svlačionica i raznih drugih prostora i svega ostalog potrebnog, cifra bi mogla doseći i 300.000 kuna, što će za neke prvoligaške klubove biti jako, jako puno. Neće, recimo, za Dinamo, Hajduk ili Rijeku, ali za Varaždin ili Inter sigurno hoće.

Nadalje, ima tu oko mogućeg nastavka prvenstva još masu problema, recimo, putovanja na utakmice. Kako će svi igrači u autobus, kako će se tamo držati distanca? Gdje će spavati, jesti, kako će biti organiziran ukupan hotelski smještaj, koji će se hoteli uopće otvoriti? Pitanja je zaista puno, ne izgleda optimistično. Neki naši izvori iz HNS-a kažu da će gledati i neke druge europske lige, kako će sve to izgledati kad i ako starta, recimo, Bundesliga... Ono što nam kažu izvori iz Kuće nacionalnog nogometa, za sada većina prvoligaških klubova ipak želi da se nastavi HNL, ali ima i drugačijih mišljenja. Da su prvoligaši bili protiv nastavka natjecanja, ne bi se niti kretalo u ove treninge po skupinama, jer svaki trening iziskuje troškove, sve je maksimalno komplicirano.

Ima još jedna bitna informacija, ona kaže da su epidemiolozi tražili, ako se donese odluka o nastavku HNL-a, da se prvo starta s jednom ili dvije utakmice, da se vidi kako će sve to izgledati, da to bude svojevrsni test. Zato se razmatra mogućnost da se prije mogućeg nastavka prvenstva odigraju polufinalne utakmice Kupa. To je ideja koja sada cirkulira.

Kako će se riješiti ona zavrzlama oko prvaka u juniorskoj ligi o kojoj se dosta pisalo, ona priča o Hajduku i Dinamu? Juniorska je liga daleko važnija od kadetske ili pionirske, jer pobjednik lige na jesen će se natjecati u juniorskoj Ligi prvaka. Od majstorice o kojoj se pričalo, neće biti ništa, jer se ta utakmica jednostavno ne može odigrati, s obzirom da juniori nemaju dozvolu za trening. A kad bi se eventualno i dobila dozvola, onda bi se nastavila liga, pa bi prva utakmica koja bi se igrala bila ona odgođena između Dugopolja i Dinama. A tko će biti prvak ako se liga ne nastavi, što je za očekivati? Izvori iz HNS-a tvrde da se s tom odlukom uopće neće žuriti, jer su prijave za juniorsku ligu prvaka mogu poslati do 3. kolovoza, a konačno UEFA u svojim odlukama uopće ne spominje mlade, tko zna hoće li se juniorska Liga prvaka uopće igrati sljedeće sezone.

Dakle, da rezimiramo tu cijelu priču. Stvar je vrlo jednostavna. Izvršni odbor HNS-a i kad se sastane ne može donijeti nikakvu odluku dok ne dobije odobrenje Nacionalnog stožera. To je kratko i jasno. Spominjanje bilo kojeg datuma oko nastavka HNL-a je u ovom trenutku nepotrebno. Kuća hrvatskog nogometa je u ovom trenutku samo - tehničko osoblje. Odluku o možebitnom nastavku HNL-a donijet će Nacionalni stožer civilne zaštite i - točka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 23:39