CROPIX
MINUSI NISU UZBUDILI SKUPŠTINARE

'ZDRAVKO MAMIĆ NIJE NANIO ŠTETU NEGO JE SPASIO KLUB' 'Ćiri 400.000 eura, Kuži 300.000, Balabanu i njegovima milijun, Niki Kranjčaru...'

Bišćan je prodan u Liverpool za odštetu od 21 milijun maraka, podjela transfera 50:50, Igor je dobio sredstva u Austriji, bez poreza, itd... Kad se kod Lovrena i Modrića plaćalo u Hrvatskoj, ljude se šalje u pritvor, kaže Barišić
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 02. ožujak 2018. 10:49

Jednoglasno je odlučeno da Dinamu nije nanesena nikava šteta te da nema nikakvih imovinsko-pravnih potraživanja prema svojim djelatnicma protiv kojih se vode postupci i istrage. Najvažnija je to vijest s redovne Skupštine GNK Dinamo održane u VIP loži maksimirskog stadiona, kojoj je nazočilo 58 od 78 članova, a vodio ju je predsjednik Mirko Barišić.

Najavljivana privatizacija bi trebala započeti ovaj mjesec, a kako bi potpuno preuzela normative korporativnog upravljanja, u skladu sa Zakonom o sportu, Skupština je promijenila Statut i uvela novi model uprave kao operativnog tijela kluba. Uvela se funkcija dopredsjednika kluba, koji je sastavni dio Uprave, koja sad ima pet članova, kao u trgovačkim društvima. Za novog predsjednika Uprave imenovan je Igor Kodžoman (48).

Usvojeno je i revidirano financijsko izvješće sa zadnje Skupštine od 11. prosinca, kojem je ‘zeleno svjetlo’ prethodno dao Nadzorni odbor pod predsjedanjem Miroslava Rožića.

KLUB ODBIO USKOK - Operativni minus je 10-ak milijuna kuna, bit će saniran iz pozitivnih finacijskih rezultata koje smo ostvarivali prethodnih godina. Na ukupni financijski rezultat utjecala je strateška odluka kluba da svjesno uđe u rizik i ne prodaje igrače te činjenica da smo procjenu prihoda radili na plamanu u skupine europskih natjecanja. Ta 2017. bila je godina u kojoj smo rezultatski napravili korak iza, ali samo da bismo potom mogli napravili četri ili pet naprijed, jer afirmirali smo mlade igrače bez kojih je danas nezamisliva naša momčad. Vjerujem da ćemo u pohod na sljedeću Ligu prvaka krenuti kao športsko dioničko društvo, poručio je dosadašnji direktor Svetina.

Najviše od preko sat vremena Skupštine potrošilo se za dopunjenu točku Dnevnog reda, u uvodu naglašenu odluku, kako je rekao Barišić, o imovinsko-pravnom zahtjevu prema djelatncima kluba protiv kojih se vode kazneno-pravni postupci.

- Izvršni i Nadzorni odbor su na zahtjev USKOK-a da se očituju kategorički odbili navode iz postupaka. Klub ni u čemu nije oštećen niti mu je načinjena financijska ili materijalna šteta, baš naprotiv, postigli smo značajne rezultate na sportskom, financijskom i organizacijskom planu. Poznate su revizorske kuće od 2002. do 2016. godine ovdje, obavljan je i porezni nadzor, nema nikakvih negatinih ocjena, sve smo prema zakonu obavljali uredno i točno, naglasio je Barišić, koji je Dinamov predsjednik gotovo 18 godina i kao takav sudionik i svjedok mogih događanja.

- Duboko me žaloste i iznenađuju ovakvi monstruozni postupci prema Upravi i našim članovima. Zdravko Mamić je 5. studenoga 2002. službeno došao u kub, a dotad mu je posudio oko 22 milijuna kuna, da održimo likvidnost. Sve je to evidentirano. A potom je posudio 83 milijuna kuna, također sve evidentirano. Otvorili smo račun u inozemstvu da rješavamo goruće probleme, plaće igračima i trenerima, ali i menadžerima i odvjetnicima tih igrača.

MAMIĆ JE KAO KIKAŠ Trebalo ih je, veli Barišić, pod hitno isplaćivati da se izbjegnu Fifine suspenzije.

- I dao sam nalog Hypo banci da otvori račun u Klagenfurtu. Uplate su bile 2,900.000 eura, sva sredstva su korištena za naše potrebe, svjedok sam tome. Netko će reći da je to bio prekršaj jer nismo imali dozvolu HNB-a, ali Uprava je raspolagala tim sredstvima. S tog računa je Miroslav Blažević, iako nije želio potpisati ugovor, primio 400.000 eura, dao mu ih je njegov prijatelj Mamić uz nazočnost svjedoka, nikad to Ćiro nije opovrgnuo. Osim Ćire, plaćani su i drugi treneri, Jurčeviću 30.000, Kuži 300.000 eura, Eduardovu menadžeru 300.000, poslije smo ga transferirali u Arsenal za 13 milijuna eura. Pa Balabanu i njegovim odvjetnicima milijun eura u tri rate uz privatne mjenice Zdravka Mamića kako je tražio. Pa Niko Kranjčar, Silvio Marić, Butina, zatim Jens Nowotny milijun eura, golman Koch... Na taj način smo zadržali igrački kadar, svi su oni potpisali potvrde da su primili novac. A Zdravko Mamić je kad smo dizali neke kredite davao i garancije svojom imovinom.

Barišić je istaknuo primjer Igora Bišćana.

- Kad je prodan u Liverpool odšteta je bila 21 milijun maraka, podjela transfera 50:50, Igor je dobio svoja sredstva u Austriji, to je prošlo bez poreza, itd... Kad smo ishodili da se ta sredstva plaćaju u Hrvartskoj i plati porez, kao kod Lovrena i Modrića, stvara se halabuka, ljude se šalje u pritvor. Dakle, vodi se nešto nenormalno. A rizik koji je poduzeo Zdravko Mamić je vrijedan svakog poštovanja. Mi kao Skupština ne branimo samo njega, nego Dinamo. Jer sav smo novac s tih računa iskoristili za Dinamo. Prema krilatici “Nema predaje” nećemo se ni ovaj puta predati, naglasio je Barišić.

Nadovezao se Miroslav Rožić, predsjednik Nadzornog odbora.

- GNK Dinamo nije oštećen, nego upravo suprotno, na taj način je spašem od financijske, a time i egzistencijalne propasti. To je kao da sada DORH optuži Antona Kikaša što je 1991. pod embargom uvozio oružje u Hrvatsku. I što nije koristio službenog prijevoznika, JAT, nego Uganda Air, i što nije kupio oružje u Kanadi, nego u Africi. Dakle, ovu odluku je lako braniti kao što je lako braniti Kikaša, zaključio je Rožić i pobrao veliki pljesak.

Naravno, odluka da nije nanesena šteta klubu jednoglasno je usvojena!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 10:49