Željko Kopić odradio je prvi trening u Dinamu

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
ŽELJKO KOPIĆ ZA SN

‘Želimo pobijediti Hajduk, ništa drugo nas ne zanima! Livaja? Dinamo ima igrače koji su i bolji od njega‘

‘Vidi se da je Dambrauskas dobro posložio neke stvari, mi smo tu da iskoristimo njihove slabosti.‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. prosinac 2021. 07:59

Željko Kopić jučer je na Maksimiru odradio svoj prvi trening s Dinamom. Svi plavi dečki su odradili trening, samo je Duje Čop “izvan stroja”. To znači da su normalno trenirali i Arijan Ademi, Deni Jurić i Emir Dilaver koji su, svaki zbog svojih razloga, neko vrijeme bili “out”. Nakon treninga porazgovarali smo s Kopićem, bio mu je to prvi intervju “jedan na jedan” nakon što je preuzeo modru klupu.

Pitali smo ga prvo da li ga vodi neka ideja da Dinamo vodi i dulje ili mu je plan zaista ostati samo do zime?

- Razmišljam samo o onome što sam dogovorio s klupskom upravom. Stavio sam se na raspolaganje u ovoj situaciji kao klupski djelatnik, a dogovor je da odradim ovih pet utakmica do konca polusezone - kazao je za uvod Kopić.

Dobro, ako mu krene, pobijedi Hajduk, s West Hamom izbori proljeće u Europskoj ligi, trijumfira nakon toga u tri prestale utakmice... Pa nekako nam se čini da bi onda bilo bespotrebno držati se dogovora. Ili?

- Ne, iskreno vam kažem da zaista o tome ne razmišljam. Ovog trenutka maksimalni fokus mi je na Hajduk, te onda na ostale utakmice do kraja polusezone. Raspored je maksimalno zgusnut, treba se isto tako fokusirati i koncentrirati.

Dinamo je gubio utakmice, izgubio mnogo bodova, ispao iz Kupa. Gdje je Dinamov problem? Je li on sasvim jasan i može li se brzo riješiti?

- Imali smo određenih problema u igri. U ovom kratkom vremenu do Hajduka ćemo pokušati napraviti određene korekcije kako bismo bili kvalitetniji.

Možemo li konkretnije o korekcijama koje želite napraviti?

- Ne bih htio o tome govoriti...

Jeste li pričali s Damirom Krznarom nakon što ste postali prvi trener?

- Jesam. Mi smo zaista imali izvrsnu suradnju, u poslovnom i prijateljskom smislu. Redovito smo se čuli, i dok je Damir bio trener prve momčadi, pa smo se tako čuli i sad kad više nije, nakon svih ovih događaja.

image

Željko Kopić odradio je prvi trening u Dinamu

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Jasno jest, vi ste tu da pokrenete momčad u završnici polusezone. Gdje su Dinamove najveće rezerve?

- Ne bih se sad htio previše vraćati u prošlost, od Europskog prvenstva nadalje kad igrači praktički nisu imali stanku. Pa onda je tu bio veliki broj utakmica, bilo je dosta faktora koji su doveli do toga da situacija ne bude onakva kakvu svi u Dinamu očekuju. Ali siguran sam da rezerve postoje, napravit ćemo sve da su ovom zaista kratkom roku vratimo u optimalno stanje.

Dosta se polemiziralo i zamjeralo Krznaru što nije više koristio igrače koje je Dinamo kupio, oni su svi bili u drugom planu. Hoćete li vi nešto mijenjati kad se radi o toj temi? Jesu li to Dinamove rezerve koje sad može aktivirati?

- Vidite, jučer sam tek odradio prvi trening. Moram sve dečke osjetiti na treningu i svlačionici. Trebam vidjeti kako će reagirati. Teško mi je sad o tome govoriti. One koji do sada nisu imali veliku minutažu, logično, nije se puno moglo vidjeti u igri. Vjerujem da ću sad steći bolji dojam i napraviti kvalitetnu procjenu njihovih mogućnosti. Bitno jest naglasiti da računam na sve igrače koji su u kadru prve momčadi. Svaki igrač nam je bitan u ovih pet utakmica. Kao što je bitno da svaki od njih bude na optimalnoj razini kad dobije minutažu.

Je li Bruno Petković “desetka” ili centarfor? Kako ćete ga koristiti protiv Hajduka?

- Pokazao je da može igrati jednu i drugu poziciju. Ovisno o idejama za utakmice koje slijede ću odlučiti na kojoj poziciji ćemo ga koristiti. Znate, jednostavno moram osjetiti igrače i vidjeti kako reagiraju. Na osnovu toga ću donositi odluke.

Postoji li neki igrač od kojeg očekujete poseban doprinos u velikom nedjeljnom derbiju?

- Od svih igrača koji istrče na teren očekujem poseban doprinos. Svi skupa smo svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Očekujem iznimno kvalitetnu reakciju, individualnu i momčadsku. Želim da kao momčad funkcioniramo na maksimumu svojih mogućnosti.

Jeste li trener motivator? Hoćete li imati neki posebni motivirajući govor pred derbi s Majstorom s mora?

- Motivacija je u sportu iznimno bitan segment. Svaki trener ima neke svoje načine na koje motivira momčad, svaki ima različit pristup. Vjerujem u sebe i vjerujem da momčad mogu mentalno i taktički kvalitetno pripremiti za nedjeljni derbi.

Je li u nedjelju za Dinamo dobar i remi ili je ipak pobjeda imperativ?

- Način na koji pripremamo utakmicu je jasan. Pripremamo se da pobijedimo Hajduk! Napravit ćemo sve da trijumfiramo u derbiju.

Sigurno pomno pratite Hajduk, bili ste tamo i trener. Što je Dambrauskas donio u odnosu na Gustafssona?

- Dambrauskas ima svoje ideje u koje je implementirao neke nove stvari. Dosta se toga promijenilo njegovim dolaskom u Hajduk. U samom načinu igre Hajduka, u ideji. Vidi se da teže nekim mehanizmima na kojima inzistira. Pratio sam njegov rad u Gorici, mislim da se radi o kvalitetnom stručnjaku. U nedjelju zato očekujem kvalitetnu utakmicu.

Možete li ga nadmudriti?

- Napravit ću sve da momčad pripremim na sve zahtjeve utakmice. Želimo biti pravi, da opet budemo na pobjedničkim stazama.

Što je najveća vrlina današnjeg Hajduka?

- Hajduk ima četiri pobjede u nizu. Imaju Splićani dobru energiju, dobro funkcioniraju. Situacija u klubu i oko kluba je stabilna, u ovom trenutku su u jakom dobrom tonusu. Ali to ništa ne mijenja na stvari u ovoj derbi utakmici. Mi igramo pred svojim navijačima, potrudit ćemo se napraviti sve za pobjedu.

Je li Marko Livaja u ovom trenutku najbolji igrač HNL-a?

- Radi se o vrlo kvalitetnom igraču koji ima liderske crte. Ali sam siguran i znam da u Dinamovom kadru postoje kvalitetniji igrači!

Filipa Krovinovića jako dobro poznajete, kako vidite njegove igre u Hajduku, postao je očito gazda vezne linije?

- Filipa znam još od vremena kad je igrao u Zagrebu. Definitivno je kvalitetan igrač, ima dobre ofenzivne karakteristike, sigurno je igrač koji momčadi može donijeti kvalitetnu dimenziju u igri prema naprijed.

Dobro, jeste li smislili način kako zaustaviti Livaju i Krovinovića?

- Naći ćemo načina kako zaustaviti Livaju i Krovinovića. Zato jesmo tu da kvalitetno pripremimo utakmicu, veliki hrvatski derbi. Želimo zaustaviti protivnikove kvalitetne stvari, te da iskoristimo njihove slabosti.

image

Željko Kopić odradio je prvi trening u Dinamu

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Torcida je u pola sata pokupovala svih 2400 ulaznica koje je imala na raspolaganju. Očekujete li adekvatnu reakciju BBB-a i svih ostalih navijača Dinama?

- Vjerujem da ćemo imati kvalitetnu podršku s tribina. Na nama je da tu podršku opravdamo, da s maksimalno kvalitetnim pristupom opravdamo očekivanja naših navijača.

Je li nedjeljni derbi možda ipak najveća utakmica u vašoj trenerskoj karijeri? Pobjeda vas može visoko lansirati?

- Ovo jest jako bitna utakmica. Ali, kako se ono kaže, u nogama imam popriličan broj bitnih utakmica. Igrao sam dva puta finale Kupa, imam iza sebe derbije dok sam bio trener Hajduka. Na kraju krajeva, sa Slavenom Belupom sam igrao polufinale Kupa protiv Rijeke, u tom trenutku je to bila s manjim klubom jako važna utakmica. Bilo je i bitnih utakmica u borbi za ostanak u ligi. Jasno jest da nedjeljna utakmica ima težinu, ali sam se već susretao s ozbiljnim brojem jako, jako značajnih ogleda - zaključio je Kopić.

Premijernu pobjedu u trenerskoj karijeri donio mu je - Marcelo Brozović!

Prvu trenersku utakmicu u karijeri Željko Kopić iz kolovoza 2008. godine. U Prvoj HNL kadeta bio je trener Hrvatskog dragovoljca koji je u prvom kolu gostovao na igralištu Bagat u Zadru. Kopićeva momčad trijumfirala je s 1:0, a gol je u 25. minuti postigao kapetan s brojem 11 na leđima, Marcelo Brozović. Da, taj Brozović, hrvatski reprezentativac i nositelj igre milanskog Intera.

Bio je potom u prvoj momčadi Hrvatskog dragovoljca pomoćni trener, vodio Zagorec i Segestu, pa nakon što je bio pomoćnik Draženu Biškupu u Lučkom, od njega je preuzeo momčad nakon što su se plasirali u Prvu HNL i odradili pet kola. Kopićeva premijera s Lučkom u elitnom rangu bila je upravo u Maksimiru gdje je Dinamo slavio s 1:0 (gol Šituma), u premijeri na klupi Cibalije odigrao je 1:1 s Interom, dok je kao službeni prvi trener Zagreba 2014. u tandemu s Draženom Medićem na debiju upisao 1:3 poraz od Rijeke u Kranjčevićevoj. Izgubio je Kopić i prvu utakmicu sa Slavenom Belupom u Puli u srpnju 2015. rezultatom 1:3, a crni niz bez pobjede u svojim premijerama prekinuo je tri godine kasnije na istom mjestu, jer je s Hajdukom 19. studenoga 2017. kod Istre 1961 slavio s 3:1.

U posljednjem debiju s Paphosom 22. listopada 2018. nije bio uspješan, u prvenstvu Cipra kod kuće je s 0:1 poražen od Alkija.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 05:55