Bill May i Natalia Vega

 ED JONES Afp
PLES U VODI

Žene negoduju: ‘To je ženski sport i točka! Nije li ljepše vidjeti kako iz vode izlaze ženske noge?‘

Muškarcima je dopušteno ekipno natjecanje u umjetničkom plivanju na OI, ali nisu svi time zadovoljni
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 27. prosinac 2022. 06:24

Potpuna ravnopravnost spolova već neko je vrijeme jedna od vodilja Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), a nakon što su u olimpijski program uključene neke od disciplinama u kojima se žene ranije nisu natjecale, red je došao i na - muškarce. MOO je tako u četvrtak odobrio zahtjev Svjetske federacije vodenih sportova (World Aquatics) da muškarci ubuduće mogu biti dio olimpijskog natjecanja u umjetničkom plivanju, donedavno poznatom pod nazivom sinkronizirano plivanje.

Već u Parizu 2024. će tako muškarci moći sudjelovati u ekipnom dijelu natjecanja, s time da ravnopravnost ovdje ipak nije potpuna jer u osmeročlanoj će ekipi moći biti najviše dva muška plivača.

- Vodeni sportovi su univerzalni, a muškarci su dokazali da su izvrsni umjetnički plivači - rekao je predsjednik Svjetske federacije vodenih sportova Husain Al-Musallam.

- Veselim se što ću vidjeti kako se nova dimenzija umjetničkog plivanja predstavlja svijetu u Parizu. Uključivanje muškaraca u umjetničko plivanje velika je zasluga svih onih koji su godinama radili na tome - dodao je Al-Musallam.

Muškarcima je dopušteno natjecanje u ovom sportu na svjetskim prvenstvima od 2015. godine. Amerikanac Bill May bio je prvi muški svjetski prvak u umjetničkom plivanju u inauguralnoj disciplini nazvanoj mješoviti duet. Kasnije je postao trener i jedan je jedan od vodećih zagovornika promjena.

image
AFP

- Uključivanje muškaraca u olimpijsko umjetničko plivanje nekoć se smatralo nemogućim snom. Ovo dokazuje da svi trebamo imati velike snove. Muški umjetnički plivači su izdržali i sada, zahvaljujući njihovoj ustrajnosti i pomoći i potpori mnogih, mogu ravnopravno stajati jedni uz druge, težeći olimpijskoj slavi - rekao je May.

Složio se s njim i aktualni svjetski prvak u mješovitim duetima, Talijan Giorgio Minisini.

- Ova objava označava prekretnicu u povijesti umjetničkog plivanja. Evolucija našeg sporta prema inkluzivnosti ide brzo naprijed, a ova odluka MOO-a i Svjetske federacije vodenih sportova pomoći će nam da postanemo primjer za cijeli olimpijski pokret. Kao jedan od najpopularnijih sportova na Igrama, spremni smo širom svijeta podijeliti olimpijski moto glasnije nego ikada: brže, više, jače - zajedno - poručio je emotivni Minisini.

Nisu, međutim, svi jednakog mišljenja kao May i Minisini. Ruskinja Svjetlana Romašina, sedmerostruka olimpijska pobjednica, kritizirala je ovu odluku rekavši da bi dopuštanje muškarcima da se natječu moglo ekipno natjecanje pretvoriti u lutriju.

- Već smo ranije analizirali ovo pitanje i shvatili smo da nemaju sve zemlje snažne momke koji mogu nastupiti u grupnim vježbama na Olimpijskim igrama. Osim toga, stručni stožeri će morati malo modificirati programe za muškarce kako bi ih nekako istaknuli i pokazali. To će biti određeni rizik, a pitanje je tko će ga preuzeti - rekla je Romašina za TASS.

Još je oštrija njezina sunarodnjakinja Varvara Subotina, nekadašnja svjetska prvakinja.

- Za mene je umjetničko plivanje isključivo ženski sport. I točka. Uvijek sam tako govorila i uvijek ću tako govoriti. Slažem se da su ranije postojale čudne zabrane za žene. Zašto se djevojke ne bi mogle baviti skijaškim skokovima? Ali, ovdje ne mogu u potpunosti razumjeti želju za ravnopravnošću. Puno je estetskije vidjeti kako iz vode izlaze ženske noge, nego muške. Barem zbog toga vrijedi ostaviti naš sport isključivo za žene - poručila je još u kolovozu Subotina za Sport Express. (vb)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. travanj 2024 12:18