PLZEN, CZECH REPUBLIC - SEPTEMBER 20: Wilson Eduardo of A. Academica de Coimbra in action during the UEFA Europa League group stage match between FC Viktoria Plzen and A. Academica de Coimbra on September 20, 2012 at the Stadion mesta Plzne in Plzen, Czech Republic. (Photo by Michal Cizek/EuroFootball/Getty Images)
 EuroFootball / 2012 AFP
PREMIJERA U PETAK

Znači li dolazak najskupljeg pojačanja u povijesti Dinama ujedno i prodaja Soudanija?

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 23. srpanj 2014. 19:05

Dok su se Dinamovi igrači i modra delegacija u Vilniusu pripremali za utakmicu sa Žalgirisom, maksimirska administracija je rješavala zadnje formalnosti vezane za registraciju Wilsona Eduarda. Negdje oko 22 sata slavodobitno je objavljeno: - Wilson će igrati već protiv Lokomotive!

Za susjednim su stolom sjedili Božidar Šikić i Dennis Gudasić, glavni ljudi kluba s Kajzerice, ne znamo je li im zastao zalogaj u grlu. No, onda je uletio Zdravko Mamić i dobacio im: - Vidite kako se tresemo pred Lokomotivu da smo se odlučili pojačati za tu utakmicu!

Uglavnom, Zdravku Mamiću Wilson Eduardo ne silazi s usana. Hvali ga kao ekstremno pojačanje, kao da se i čudi što je Portugalac izabrao Dinamo. - To je kao san! Njega su htjeli zadržati u Sportingu, bilo je i drugih ponuda, ali on je odlučio doći u Dinamo. A Sporting igra Ligu prvaka direktno, zamislite. Ima naš klub vani jaku reputaciju, jako ime, jače nego kod kuće - kaže Mamić.

Velika očekivanja

No, Sporting, iako je prošle sezone bio drugi i izborio Ligu prvaka, ima financijskih problema i pokušava restruktuirati momčad. Očito, Eduardo je procijenio da će mu u Dinamu biti bolje, bez obzira što zeleno-bijeli imaju zajamčenu Ligu prvaka. Kako god da je neobično što je došao, on je sad u Dinamu i od njega jako puno svi očekuju. Iako ga je malo tko gledao uživo, iako se nikad ne zna kako će se prilagoditi. A mora uspjeh donijeti - odmah.

Jasno, bila je večer uoči utakmice ipak vrijeme lagane strepnje, ulog je velik, ispadanje od Žalgirisa značilo bi oproštaj od Europe, a Modri su uložili kao nikad ranije. Recimo, informacija kaže da samo spomenuti Wilson Eduardo u startu košta milijun eura. To je cijena jednogodišnje posudbe i njegove gaže zajedno. Dinamo ima pravo otkupa ugovora nakon godinu dana, a aktiviraju li Modri to pravo idućeg ljeta, Wilson će postati najskuplji igrač u Dinamovoj povijesti.

Naime, otkupna je cijena 3,5 milijuna eura. Za milijun više od Juniora Fernandesa, još koju stotinu tisuća više od Adriana Calella. Ozbiljan novac, nema što. Došao je Wilson i zbog potrebe, ali i zbog opasnosti da Dinamo ostane bez Soudanija. Prijelazni rok još traje, do 31. kolovoza, nije isključeno da Alžirac na kraju kvalifikacija ode iz Dinama. Pogotovo što je započeo dobro sezonu, a ponuda je bilo već i ranije, no, one su odbačene. Ipak, tko zna što će se “skuhati” u idućih mjesec dana, nakon SP-a alžirski su nogometaši postali vrlo zanimljivi na tržištu, a neki su mediji kalkulirali s mogućim odlaskom Soudanija kod Vahe u Trabzonspor.

Alžirac u izlogu

No, to su sve nagađanja, ono što je činjenica jest da je Dinamov Alžirac u izlogu, da igra dobro i da ništa nije nemoguće... No, ipak, ne odmah, u Maksimiru i dalje vjeruju da prije kraja europskih kvalifikacija nitko neće napustiti svlačionicu pod “jugom”. Inače, Wilson Eduardo već je sedmi Portugalac u Dinamu u eri Zdravka Mamića. Prije njega tu su (bili) Tonel, Lima, Pinto, Goncalo, Machado i Eduardo. Time su Portugalci već pobijedili Argentince kojih je dosad bilo šest: Suarez, Cufre, Ibanez, Migliore, Sigali i Calello. A dođe li još jedan Portugalac, izjednačila bi se ta nacija s brojem Brazilaca.

Ne računajući Eduarda, u Maksimir je zadnjih godina došlo osam brazilskih igrača - Sammir, Etto, Anderson Costa, Vitor Junior, Dodo, Osmar, Cleyton i Carlos. Ni na jednom od Južnoamerikanaca Dinamo zasad nije zaradio novac od transfera, hoće li napokon nešto zaraditi na - Portugalcima?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 04:55