Cropix/Srđan Vrančić
NE PROPUSTIE BUNDEK

ZNATE LI KOJI JE DINAMOVAC POBJEDNIK KROSA SN: 'Bio je višestruki državni prvak na 1000 i 1500 m'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. travanj 2016. 16:13

Nogometaši obično nisu najsretniji kad im spomenete trčanje. Taj dio treninga najradije bi preskočili, samo im dajte loptu. Još kad su k tome talentirani, pa što će im uopće trčanje?

No, Josip Brekalo potpuna je suprotnost, on trčanje, jednostavno, obožava. Prije no što se odlučio za nogomet, bio je atletičar. Višestruki državni prvak na 1000 i 1500 metara.

- Volio sam baš te srednje pruge, nisam bio sprinter - govori mladi Dinamov nogometaš, danas poznat po svojim sprinterskim osobinama.

Temelj za svaki sport

Dakako, u osnovnoj školi trčao je i na Krosu Sportskih novosti.

- Jesam, naravno, dva puta sam bio pobjednik i jednom drugi. A jednom sam čak trčao u kategoriji s dvije godine starijima, bio sam peti. Trčao sam cijelu osnovnu školu, od četvrtog do osmog razreda.

Priznaje da mu je trčanje, pogotovo te srednjoprugaške dionice, pomoglo i u nogometnom razvoju.

- Naravno, pomoglo mi je dosta. Proširio mi se kapacitet pluća, povećala izdržljivost, a isto tako sam usvojio pravilne tehnike trčanja i disanja, što je jako bitno. Trčanje je bitno u svim sportovima i ono je jako dobar temelj za sve što se kasnije u sportu radi.

Derbi najdraža dionica

Nasmijalo ga je pitanje koja mu je najdraža dionica koju je trčao.

- Najdraža dionica mi je ona koju sam otrčao neki dan u Maksimiru kad sam zabio gol Hajduku, ha-ha. Nemam najdražu dionicu, jednostavno, volio sam kao mali trčati, svejedno koliko. Volim i danas. Otac mi je uvijek govorio da je dobro što se uz nogomet bavim i trčanjem, da mi može koristiti.

Kad je već stručnjak i višestruki pobjednik Krosa, kompetentan je za davanje savjeta školarcima koji će u nedjelju trčati na Bundeku, neki možda i prvi put u takvoj konkurenciji.

- Trčanje je jako zdravo i svakako bih preporučio svima da se time bave. Profesionalno ili rekreativno, svejedno, neka ne odustaju. Kod trčanja radi svaki mišić na tijelu, zdravo je za pluća i općenito za organizam - zaključio je Brekalo.

Tko zna, možda se i među nedjeljnim pobjednicima i ostalima koji će istrčati Kros krije netko tko će prihvatiti ove savjete i krenuti Brekalovim stopama. Možda u nogometu, možda u nekom drugom sportu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 23:16