Zoran Mamić i Robbie Burton
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
INTERVJU ZA SN

Zoran Mamić ozbiljno računa na bivšeg igrača Arsenala: ‘Napredovao sam u Dinamu, ja nikada nisam sit‘

Mladi velški nogometaš Robbie Burton prikupio je već devet nastupa za modri klub
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. studeni 2020. 15:18

Jedan od onih Dinamovih igrača koji su ostali u Maksimiru za vrijeme stanke je i Robbie Burton. Mladog Velšanina, koji ima i englesko državljanstvo, očekivali smo opet u U-21 reprezentaciji Walesa za koju je već igrao, ali ostao je ovaj put u Zagrebu.

Postoji li neki poseban razlog?
- Savez je odlučio zvati isključivo igrače koji su na Otoku. Čisto zbog mjera predstrožnosti. Nažalost, situacija s virusom je eskalirala i očito je da nogomet pati. Vjerujem da će brzo proći sve ovo - priča nam Burton, koji malo-pomalo dobiva šansu u prvoj Dinamovoj momčadi.


Stigao je iz druge momčadi Arsenala s određenim očekivanjma, je li ono što je dosad odigrao za Dinamo na razini tih očekivanja?
- Svjestan sam da je prošlo vrijeme adaptacije i da moram početi pokazivati napredak. Osobno mislim da sve ide smjerom koji sam očekivao kada sam došao u Zagreb. Jasno da tu ima puno prostora za napredak, ali svaka minuta je prilika za dokazivanje.


Kako mu se dopala momčad, je li Dinamo u globalu u skladu s očekivanjima?
- Očekivao sam visoke standarde, jaku konkurenciju u kojoj svi žele izboriti svoje mjesto i pobjednički mentalitet. I sve do sada je itekako ispunilo moja očekivanja.


Ono što smo dosad vidjeli od njega bilo je - u redu. Ali, dojam je da nedostaje malo više pokušaja prema naprijed, da i kad može ‘‘potegnuti‘ to ne čini. Je li riječ o njegovom nogometnom stilu ili o zahtjevima koje pred njega stavlja trener?
- Zadovoljan sam sa svakom ulogom koju mi trener odredi u sredini terena, jer za sve postoji razlog. Timski sam igrač i uvijek ću staviti zahtjeve momčadi ispred nekih svojih.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX


Protiv Wolfsbergera je ušao u zadnjoj minuti, osjetio je iz prve ruke i Europsku ligu. Kako je doživio taj trenutak?
- To je veliko natjecanje za koje trebam još iskustva da bih mogao u njemu sudjelovati na način na koji to želim. Zato trebam koristiti svaku priliku da se prilagodim i postanem bolji.


Što osobno očekuje od idućih utakmica? Nakon stanke dolazi nekoliko velikih i važnih utakmica, je li spreman za derbije i odlučujuće europske utakmice?
- Očekujem napredak u svim segmentima, očekujem da trener bude zadovoljan onime što pružam, jer samo na taj način mogu doći do veće minutaže. Raspored je težak, važne utakmice su pred nama, ali nema straha.

Otkrivam Zagreb

Vjeruje li da će Dinamo izboriti drugi krug Europske lige?
- Da. Tri utakmice nemamo poraza, nismo primili gol. Samo da je nastaviti ovim smjerom i tada će prolaz u drugi krug biti sasvim legitiman cilj.


Kako se snalazi u Dinamu, kako surađuje sa suigračima, s kime se posebno druži? Preuzima li savjete od starijih, prije svih, recimo, Ademija, koji mu je na terenu po poziciji najbliži?
- Svi mi pomažu u klubu. Od administracije, trenera, do mojih suigrača. Ako neku vježbu ne razumijem, odmah je njih dvoje-troje koji uskoče i objasne mi što trener traži od nas. Ugodno se osjećam u svlačionici, dobra je atmosfera i zaista sam sretan što sam dio momčadi. U zadnje vrijeme se češće družim s Lauritsenom, odemo do grada na ručak, malo u šetnju. Počeo sam otkrivati Zagreb kao grad.


Je li Burton dosad u Dinamu, u ovih desetak mjeseci, napredovao kao igrač? Je li nogometno napravio taj iskorak kojemu se nadao kad je dolazio iz Arsenala u Maksimir?
- Mislim da jesam, no nikada nisam “sit”. Želim biti bolji u svakom trenutku treninga i utakmice. Jednostavno, nisam igrač koji se zadovoljava malim stvarima, želim ići prema naprijed jer ću na taj način biti sretniji i zadovoljniji.


Upisao je dosad sedam nastupa za prvu momčad u HNL-u, četiri puta bio je starter, jednom odigrao svih 90 minuta, jedan je nastup imao i u Kupu. S njime Zoran Mamić očito ozbiljno računa, a u idućih mjesec dana vidjet ćemo i je li Burton spreman za europske izazove i za utakmice protiv najjačih rivala, poput Osijeka ili Hajduka.

Možda ovu stanku iskoristi za novi napredak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 23:48