Filip Zubčić

 Jeff Pachoud/afp/profimedia
ODRADIO NAJBOLJI PLAN

Zubčić na slavnom mjestu Ivice Kostelića: ‘Malo sam gledao YouTube, a za Rodeša mi je posebno drago‘

Naš najbolji skijaš imat će puni program, skijat će dva veleslaloma i slalom
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 01. ožujak 2024. 16:30

Aspen je prvi put bio u kalendaru u počecima Svjetskog kupa, u ožujku 1968. godine kad su skijaši vozili spust i slalom. Skijaši su ovdje bili i prošle sezone, ali tada su na rasporedu bili spust i super G, a sad će se skijati slalom u nedjelju i prije toga dva veleslaloma od kojih je prvi nadoknada za otkazani u Söldenu na startu sezone.

Od davne 1968. do danas održano je 40 muških utrka, najviše u spustu - 18, uz 7 super G-a, isto toliko slaloma i 8 veleslaloma. Pobjeđivali su ovdje Franz Klammer, Ingemar Stenmark, Phil Mahre, Pirmin Zurbriggen, Alberto Tomba, Kjetil Andre Aamodt, Marcel Hirscher 2017. kad je posljednji put ovdje održan veleslalom, Marco Odermatt (super G) i Aleksander Aamodt Kilde (spust) prošle sezone, ali jedna utrka ima posebno mjesto ne samo u našim sjećanjima, nego u povijesti Svjetskog kupa. Ivica Kostelić je 25. studenoga 2001. upravo u Aspenu pobijedio u slalomu sa startnim brojem 64 i to je bila i ostala slalomska pobjeda s najvišim startnim brojem.

Filip Zubčić je prvi put u Aspenu i na praktično potpuno nepoznatom terenu...

- Pogledao sam se malo na YouTubeu kako izgleda staza i sviđa mi se, tako da jedva čekam petak, subotu i nedjelju - kaže Zubčić.

Nakon nastupa u slalomu u Palisades Tahoeu jedan dan se odmarao, dva dana radio na kondiciji, a skijaju se vratio u četvrtak.

- Mislim da je to bio najbolji plan, dobro se skijam, a mislim da je bitno da uđem svjež u utrke.

Kad bi mogao birati izabrao bi ledeniju stazu od one kakva je bila u Palisades Tahoeu.

image

Istok Rodeš

GEORG HOCHMUTH Afp

- Volio bih da je malo ledenija, u Palisadesu je bio dosta agresivan snijeg, ali dobro sam se snašao u prvom "laufu". Vrijeme je u Aspenu dobro i nadam se da će se organizatori potruditi da što bolje zalede staze iako znamo da to u Coloradu nije lako s obzirom na nisku vlagu pa često snijeg zna biti jako suh i agresivan, ali prepustit ćemo to organizatoru.

Naš najbolji skijaš imat će puni program, skijat će dva veleslaloma i slalom. U prvom veleslalomu priključit će mu se Istok Rodeš kojem će to biti premijera u ovoj disciplini u Svjetskom kupu, u subotu će Zubčić biti jedini naš predstavnik, a u nedjelju ćemo na startu slaloma, kao i u Palisades Tahoeu, imati četiri predstavnika - Filipa Zubčića, Samuela Kolegu, Istoka Rodeša i Mateja Vidovića.

- Baš mi je drago što će Istok imati premijeru u Aspenu. Skijao se na jesen dosta dobro u veleslalomu, tijekom zime nismo puno zajedno trenirali tako da se nadam da ga i dalje dobro skija. Tko zna, možda iznenadi.

Od Zubčića se ne očekuje iznenađenje nego da nastavi u ritmu u kojem je bio u veleslalomu u prvih šest utrka sezone kad je pet puta završio u top 5, dvaput na postolju, a preostali rezultat mu je bio u top 10. Posljednju veleslalomsku utrku u Palisades Tahoeu nije završio nakon što je u prvoj bio četvrti s jako dobrom pozicijom za još jedno postolje.

- Nažalost, bila je to čisto moja greška jer sam taktički loše odradio taj dio staze. Previše sam riskirao na dijelu staze koji je trebalo opreznije proći. Međutim, proanalizirali smo to i nadam se da se takve greške više neće dešavati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 17:29