PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix
USUSRET MAKSIMIRSKOM DERBIJU

Zvuči iznenađujuće: Hajduk je kod Dinama u zadnjih deset gostovanja pao samo četiri puta

Hajduk ponovno dolazi kao peti, ali u posljednje vrijeme u Zagrebu mu ide dobro
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 25. siječanj 2021. 18:22

S petog mjesta Hajduk gleda prema Maksimiru. Derbi je ovog puta prije svega tradicija, ali ne i dvoboj koji nudi ozbiljniji natjecateljski prestiž.

Jasno, bodovi su uvijek svima važni, jer Dinamo želi sačuvati lidersku poziciju, Hajduk krenuti prema vrhu, ali generalno gledajući nije sljedeća maksimirska utakmica dvoboj koji nudi nekoć poznatu borbu međusobne šampionske utrke. Nismo zaboravili 90-e kada je svaki derbi dizao ili spuštao Hajduk odnosno Dinamo s prvog ili drugog mjesta. Zbog toga su Hajduk i Dinamo najveći rivali, ali posljednjih sezona promijenio se odnos, ponajviše zbog slabijih rezultata Hajduka.

Zadnji put kada je Hajduk u Maksimir došao s pozicije koja je nudila preuzimanje prvog mjesta bila je utakmica s Damirom Burićem na klupi u prosincu 2015. godine. Dinamo s 36, Hajduk s 35 bodova. Ali, dobili su Modri sretnim i spretnim pogotkom Soudanija u četvrtoj minuti sudačke nadoknade.

Rijeci donijeli naslov

U zadnjih 10 dvoboja Hajduk je u Maksimiru ostvario solidan omjer, Bijeli su uzeli tri pobjede, triput i remizirali, te zabilježili četiri poraza.

Tri pobjede su potpisali Carrillo, Kopić i Tudor, idemo redom. U travnju 2017. Hajduk je u Maksimir stigao kao četvrtoplasirana momčad lige, šest kola prije kraja prvenstva zaostajali su Bijeli 18 bodova iza Dinama koji se s Rijekom borio za naslov prvaka. Derbi važniji Modrima ipak je pripao Hajduku, čime je Rijeka stavila već jednu ruku na naslov prvaka. Na kraju je Hajduk i zbog bodova iz Maksimira došao do treće pozicije te sezone.

Pamti se i pobjeda Hajduka iz veljače 2018. kada je momčad Bijelih vodio današnji šef omladinske škole Modrih, Željko Kopić. U Zagreb je Hajduk stigao sa “minus 12”, ali nakon derbija spustili su Bijeli razliku na devet bodova zaostatka.

Promjene u struci

Na kraju i zadnja pobjeda iz srpnja 2020. Slobodno se može reći, za Hajduk prava Pirova pobjeda, jer niti bodovi iz derbija nisu Bijelima pomogli da se domognu više pozicije i spase jednu od najlošijih sezona u povijesti kluba.

U derbi je prije šest mjeseci Hajduk ušao kao što ulazi i danas, s petog mjesta na ljestvici. Imali su Bijeli u srpnju 22 boda manje od Dinama, dok su krajem siječnja na “minus 16” uz utakmicu manje. Malo toga se promijenilo od te zadnje pobjede, momčadi su ostale na istim pozicijama, uz ponešto izmijenjeni igrački kadar s obje strane. Prave promjene događale su se samo u struci Hajduka koji je u odnosu na srpanjski derbi dobio novog sportskog direktora, a ima i trećeg trenera od Tudora koji je vodio momčad u posljednjoj pobjedi.

Tramezzani prvi put starta u Maksimiru, njegovi prethodnici Kopić i Carrillo su upravo u svom prvom zagrebačkom derbiju pisali povijest s iznenađujućim pobjedama. Iznenađujućim, jer Hajduk nije imao ulogu favorita. Takav je status i Tramezzanijeve momčadi. Uostalom, nije slučajno da Hajduk već 16 i pol godina nije u Maksimir došao kao lider prvenstva. Pred derbi igran 1. svibnja 2004. Bijeli su u Zagreb stigli kao prvoplasirana momčad HNL-a sa 69 bodova, tri više od Dinama. Porazom 1:3 pali su na diobu prvog mjesta, ali dobro je znano kako je sezona okončana happy endom nakon remija Dinama u Zadru.

Koeficijenti bookmakera

Dinamo - Hajduk 1,60 3,80 5,30

Posljednja pobjeda Hajduka u Maksimiru, 12. srpnja 2020.

Dinamo - Hajduk 2:3
ZAGREB Stadion Maksimir. Gledatelja 1.967. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) 6. Pomoćnici: Zobenica i Đurak. Četvrti sudac: Bel. VAR: Pejin. AVAR: Petrović. Delegat: Kolesarić.
STRIJELCI: 1:0 - Ivanušec (13), 1:1 - Čuić (31), 2:1 - Oršić (61), 2:2 - Čuić (81), 2:3 - Theophile (87-ag).
DINAMO (4-2-3-1): Livaković 6,5 - Stojanović 6,5, Theophile-Catherine 5,5, Dilaver 6, Moubandje 5 (od 64. Šutalo 5,5) - Ademi 6, Moro 6 - Kadzior 5,5 (od 52. Oršić 7), Gojak 5, Ivanušec 6,5 (od 81. Đira -) - Kulenović 5 (od 46. Ćuže 5,5).
Trener: Zoran Mamić 5.
HAJDUK: Posavec 6 - Juranović 5 (od 81. Kreković -), Dimitrov 6, Vušković 6,5 Čolina 6,5 (od 81. Dolček -) - Čuić 8 (od 81. Nejašmić -), Jurić 6, Jradi 6 - Caktaš 6 - Jairo 6 (od 90. Radić), Eduok 5 (od 64. Brnić 5).
Trener: Igor Tudor 6.
Žuti kartoni: Dimitrov (26 - nesportska igra), Vušković (28 - preoštar start), Gojak (44 - preoštar start), Čolina (53 - preoštar start). Dilaver (82 - preoštar start).
Crveni karton: Gojak (45 - drugi žuti; udaranje laktom).
IGRAČ UTAKMICE: Mario Čuić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 10:11