VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
U KLUBU 100

Zvuči nestvarno: Dinamova najjača karika bez gola i asista protiv Hajduka, hoće li prekinuti seriju!?

Dinamov centarfor u dvoboju protiv Gorice ušao u društvo posebnih igrača maksimirskoga kluba
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. siječanj 2021. 08:14


Prema Bruni Petkoviću malotko je ravnodušan, on je sigurno Dinamov igrač o kojemu se najviše priča. Pa ga se kritizira kad je preopušten i pomalo nonšalantan, kad puca kazneni udarac kao, recimo, protiv Rijeke. Onda odigra mnogo bolje u Velikoj Gorici, opali neobranjivo s bijele točke, bude desetak puta u šansi, asistira i bude prevaga. Pa se sjetimo onih sjajnih škarica, peta, golova u Europi, atraktivnih poteza i pogodaka u dresu reprezentacije. Petković je neupitna klasa, koju ne pokazuje uvijek, igrač za velike klubove, ali uvijek pod sumnjom da će ikad u njima i zaigrati.

I takav Petković, stalno u javnosti percipiran između igrača koji “ne daje dovoljno s obzirom na talent” do igrača koji je “najjača karika Dinama”, upisao je u Velikoj Gorici svoj stoti nastup u modrom dresu. Debitirao je neobično, ušavši u 80. minuti protiv Osijeka 17. kolovoza 2018. i onda u zadnjoj minuti zabio autogol.

Eto, u 17. mjeseci došao je do 100. utakmice za Dinamo. U HNL-u je odigrao 63 utakmica i zabio 22 gola, u Kupu je u osam susreta dva puta bio strijelac, dok je u Europi u 28 nastupa zabio devet pogodaka, jedan nastup upisao je u Superkupu. Ukupno, znači, 100 utakmica, 33 pogodaka i 26 asistencija.

Sam je rekao u nedavnom intervjuu SN-u da bi želio više zabijati, da je svjestan da mu brojke trebaju biti bolje. U Velikoj Gorici je, dakle, bio u puno prilika, pucao kao rijetko kad, ali nije lopta htjela u gol, nije bila njegova večer što se pogodaka tiče, no “spasio” je na kraju Dinamo golom s bijele točke.

Još samo petorica

Ali, u Petkovićevoj statistici zanimljiv je i ovaj podatak. Petković je dosad zabijao golove u mrežu 9 od 11 klubova u HNL-u protiv kojih je igrao, jedina dva čije mreže još nije tresao jesu - Osijek i Hajduk. I dok je protiv Osječana upisao barem asistenciju, protiv Hajduka još nije uspio niti to. U najvećim hrvatskim derbijima Petković se još nije “omastio”, iako iza sebe ima već sedam nastupa u tim utakmicama. Dvaput je ulazio s klupe, prvi put u svom debiju (0:0 na Poljudu) upisao je tek jednu minutu, u onom idućem na Poljudu (pobjeda 0:1) igao je 16 minuta. Pet puta bio je starter, tri derbija odigrao je svih 90 minuta, a u svim tim utakmicama Dinamo je upisao četiri pobjede, dva remija i jedan poraz. U zadnjem srazu u Maksimiru u srpnju, kad su Splićani slavodobitno “pokorili” Maksimir (2:3), Petković je zbog ozljede bio izvan kadra.

Od ovosezonskih šest HNL golova, zabio je Petković četiri iz jedanaesteraca, Šibeniku, Istri, Varaždinu i Gorici, dok je prvi gol Varaždinu te onaj Slavenu Belupu postigao iz igre. Ukupno je 10 od 22 gola u HNL-u zabio s bijele točke. Ulaskom u “klub 100”, Bruno Petković je ušao u društvo preostale petorice aktualnih Dinamovih igrača koji su već, dulje ili kraće, u tom klubu. Arijan Ademi odigrao je 285 utakmica za Dinamo, Petar Stojanović 168, Dominik Livaković 161, Mislav Oršić 112 i Mario Gavranović 110. Oršić je dosad zabio 43 pogotka (10 golova u 12 utakmice više od Petkovića), dok je Gavranović strijelac bio 40 puta.

Privlačan izazov

Evo, novog izazova Petkoviću, da stotka bude trenutak kad će krenuti više zabijati, pa možda i dostići ovu dvojicu suigrača već do kraja sezone. Za početak, čeka se gol Hajduku u velikom derbiju, za Petkovića bi to sigurno bio najbolji način da obilježi svojih prvih 100 utakmica u dresu Modrih.

PETKOVIĆEVIH SEDAM DERBIJA

SEZONA 2018. - 2019.
9. kolo Hajduk - Dinamo 0:0
(Petković ušao u 90. minuti)
18. kolo Dinamo - Hajduk 1:0
(Petković izašao u 77. minuti)
27. kolo Hajduk - Dinamo 0:1
(Petković ušao u 74. minuti)
SEZONA 2019. - 2020.
7. kolo Hajduk - Dinamo 1:0
(Petković odigrao 90 minuta)
16. kolo Dinamo - Hajduk 1:1
(Petković odigrao 90 minuta)
25. kolo Hajduk - Dinamo 0:2
(Petković izašao u 90. minuti)
SEZONA 2020. - 2021.
4. kolo Hajduk - Dinamo 1:2
(Petković izašao u 67. minuti)

PETKOVIĆ I NJEGOVE ŽRTVE U HNL-u

S. Belupo - 5 golova
Lokomotiva - 4 gola
Inter - 3 gola
Istra 1961 - 3 gola
Varaždin - 3 gola
Rijeka - 1 gol
Rudeš - 1 gol
Šibenik - 1 gol
Gorica - 1 gol

100
utakmica dosad je Petković odigrao u dresu Dinama
33
pogotka dao je ukupno igrajući u Dinamovoj majici
26
puta Petković je asistirao svojim suigračima u Dinamu

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 11:33