Damir Burić
 TOM DUBRAVEC/CROPIX
UGLEDNO IME

Zvučno ime u Koprivnici: Čovjek koji je dvaput vrlo dobro vodio Hajduk na pragu preuzimanja Slaven Belupa

Čini se da je brzo završena potraga za nasljednikom smijenjenog Deana Klafurića...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 30. kolovoz 2021. 08:21

U Koprivnici još uvijek nisu imenovali nasljednika smijenjenog trenera Deana Klafurića, ali po svemu sudeći već su ga našli. Riječ je o Damiru Buriću (57), iskusnom splitskom treneru kojeg je hrvatski nogomet najviše upoznao kroz dva mandata koja je proveo kao trener Hajduka. Burić je u dva navrata vodio i Admiru Wacker, a bio je i trener Greuther Fürtha, u vrijeme dok je bio član Bundeslige II.

Burić je neupitan trenerski autoritet za hrvatske prilike. Njemačkog pristupa i mentaliteta, dalmatinske strasti za nogometom. Njegov radni dan počinje u osam ujutro, a ne završava prije šest popodne. I za vrijeme radnog dana teško ćete ga dobiti na mobitel jer u pravilu nije uz njega. Remeti mu koncentraciju i posao kojim se bavi.

Burić je u prvom poljudskom mandatu koji je počeo 2015. vodio 49 utakmica, u kojima je upisao 24 pobjede i 14 poraza, što na prvu ne izgleda impresivno. Međutim, Hajduk je u tom razdoblju u svlačionici imao pravi “dječji vrtić”. U udarnoj postavi čak je i u europskim utakmicama imao Vlašića (17), Balića (18), Malokua (18), Roguljića (18), Tudora (19), Pejića (19). Prosjek godina momčadi jedva mu je išao preko 20.

I pored toga doveo je Hajduk do play-offa Europske lige, gdje ga je zaustavio Slovan Liberec, te je u prvenstvu bio treći. Usput je doista ispromovirao puno nekolicinu tih mladih igrača. Nakon sezone bez objašnjenja ga je smijenio tek imenovani predsjednik Ivan Kos, kojem je to bio prvi u nizu teško objašnjivih nogometnih poteza.

U drugom poljudskom mandatu 2019. smijenio ga je tek ustoličeni šef za nogometna pitanja Mario Stanić. Burić je u tom trenutku bio treći, te je ispao iz Kupa. Nakon što je otišao Hajduk se strmoglavio na peto mjesto. U Austriji i Njemačkoj spasio je Admiru i Greuther Fürth od ispadanja iz lige, da bi u drugom mandatu u Admiri bio ispod željene razine. Dobio je tek pet od 26 utakmica, pa je odlazak bilo logičan potez.

Forsiranje mladih

Burić je dakle veliki trenerski radnik, neustrašivi je pobornik forsiranja mladih igrača, ali i njemačkog nogometa s puno trke, agresivnosti i okomitosti. U Koprivnici očito računaju da bi on mogao biti taj koji će dio tog njemačkog pristupa usaditi i u njihovu svlačionicu. Neće mu biti nimalo lako, jer Slaven Belupo nema baš mladu momčad naviknutu i sposobnu na takav način igre. No, Burić to sigurno može u dobroj mjeri promijeniti.

Slaven Belupo i Burić još uvijek nisu službeno obznanili početak svoje suradnje, ali ako bude sve u redu, Damir Burić će se sa Šolte preseliti u Koprivnicu. Tamo su pak prije Klafurića na klupi imali Tomislava Stipića, još jednog Hrvata njemačkih pogleda na nogomet. Stipić se u Koprivnici ipak zadržao oko godinu i pol dana, uz vrlo pristojne rezultate, koje je osnažio i s uvođenjem nekoliko mladih igrača u prvu postavu. Zvonareku je tako dao šansu čim je napunio 16 godina...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 03:07