Zagreb, 281110.Kutija Sibica. Remetinecka 75.Skupstina Zagrebackog nogometnog saveza dala je s 11:3 podrsku Igoru Stimcu za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.Na slici: Igor Stimac u prostorijama Saveza na press konferenciji.Foto: Goran Mehkek / Cropix
 Goran Mehkek / CROPIX
DOBIO I ISTRU

HNS odustao od progona Štimca, Dubrovačka županija promijenila mišljenje!

U istarskoj županiji pobijedila je kandidatura Igora Štimca (glasovanjem 8:4) dočim se Nogometni savez brodsko-posavske županije priklonio Markoviću (10:2)
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 01. prosinac 2010. 10:22

Hrvatski je nogometni savez ipak odustao od disciplinskog progona i suspenzije Igora Štimca. Disciplinska komisija (pod predsjedanjem Marija Jutta) sastala se u Kući nogometa, ali i ustvrdila vlastitu – nenadležnost!?

- Izjava Štimca jest za osudu i nanijela je štetu HNS-u i nogometnoj organizaciji, ali je komisija jednoglasno prosudila kako je nadležnost za ovaj slučaj isključivo do Nogometnog saveza splitsko-dalmatinske županije koja ga je istaknula kao predsjedničkog kandidata – kazao je Jutt.

Igor Štimac najavio je podnošenje kandidature u četvrtak (zadnji dan), a u utorak navečer još su se očitovala dva nogometna središta.

U istarskoj županiji pobijedila je kandidatura Igora Štimca (glasovanjem 8:4) dočim se Nogometni savez brodsko-posavske županije priklonio Markoviću (10:2). Još se ima održati (srijeda) Skupština Nogometnog saveza primorsko-goranske županije.

Štimac je pobijedio i na izvarednoj Skupština ŽNS-a Dubrovačko-neretvanske županije.

- Za neke je ovo fantomska, međutim, ova izvanredna Skupština ŽNS-a Dubrovačko-neretvanske županije je legitimna. To ćemo i dokazati. Sve ove promjene trebale bi podginuti naš nogomet, a on je u našoj županiji devastiran i gore nam ne može biti - kazao je Tomislav Jurjević, predsjednik ŽNS-a.

Na izvanrednoj Skupštini Županijskog nogometnog saveza Dubrovačko-neretvanske županije izglasan je opoziv odluke Izvršnog odbora o davanju podrške Vlatku Markoviću, aktualnom predsjedniku HNS-a. Jurjević je na početku istaknuo: 'Skupština je najveće tijelo ovog Saveza', a ona je u dvorani hotela Libertas Rixos jednoglasno podržala Igora Štimca u utrci za predsjednika HNS-a.

ŽNS Dubrovačko-neretvanske županije u Skupštini HNS-a predstavljat će Tomislav Jurjević i Krešimir Vejić. To su dva glasa koja idu Igoru Štimcu. Jurjević je izabran umjesto Mata Previšića, koji je član Župe dubrovačke, četvrtoligaša, čiji je predsjednik Pero Matić glasao za Markovića na sjednici IO ŽNS-a, dok je Vejić, inače dopredsjednik ŽNS-a, ponovno dobio povjerenje. Vejić je na IO ŽNS-a bio za Štimca.

Skupština je opozvala odluku o kandidatu ŽNS-a za mjesto u Izvršnom odboru HNS-a. Pero Vićan, inače aktualni dopredsjednik HNS-a, desna ruka Markovića više nije kandidat za to mjesto.

Na izvarednoj Skupštini ŽNS-a, koju je sazvao Jurjević, nisu bili svi članovi Skupštine. Podršku Štimcu je sinoć dalo 18 od 25 nogometnih klubova Dubrovačko-neretvanske županije. Od županijskih trećeligaša izostao je dubrovački GOŠK i Konavljanin iz Čilipa, ali su preostala četiri trećeligaša, među njima Neretva, Neretvanac, Jadran Luka Ploče i BŠK Zmaj, digli ruku za 'Sina Neretve'.

Izostali su predstavnici sva tri županijska četvrtoligaša, Slavena s Grude, Župe dubrovačke i Gusara iz Komina, jedan od osam klubova Prve ŽNL (Croatia Gabrili) te jedan od osam klubova Druge ŽNL (Enkel Popovići). Preostalih 14 od 16 klubova Prve i Druge ŽNL su bili nazočni na izvanrednoj Skupštini.

Potom, nazočili su predstavnici svih pet najuspješnijih malonogometnih klubova, koji igraju u Drugoj hrvatskoj ligi (Square, Porto Tolero, Metković, Cavtat i Lumbarda), ini drugi malonogometni klubovi, oba ženska nogometna kluba (Ombla i Libertas), koliko ih djeluje u Županiji, predstavnici dvije škole nogometa (Škola nogometa Jozo Matošić i Nogometna akademija Libertas).

- Svi ovi klubovi, koji su iskazali nezadovoljstvo odlukom da ova županija podrži Vlatka Markovića u izboru za predsjednika HNS-a, tražili su njeno sazivanje, a svi ovi klubovi su također nezadovoljni stanjem u kojem se nalazi nogomet u našoj Županiji te zahtjevaju promjene - kazao je Jurjević.

Govor Jurjevića, ali i Štimca, koji je nazočio izvanrednoj sjednici ŽNS-a Dubrovačko-neretvanske županije u Dubrovniku, svatko malo su prekidani pljeskom.

- Hvala Vam na otvorenom srcu i unaprijed na zajedničkoj borbi za spas nogometa u ovoj našoj županiji. Imam za Vas jednu poruku: Nemojte se bojati jer je pravda na našoj strani. Kad me ljudi pitaju, a što ako bude ovako, a ako bude onako, ja ih pitam: Može li nam biti gore? Po meni ne može. Može nam biti samo bolje. Mene je ovo dno koje je dotaknuo naš nogomet ponukao da se kandidiram. Meni treba vjera, koju vi niste izgubili - kazao je Štimac, svatko malo nagrađivan pljeskom.

- Ono što su neki uništavali 12 godina, za čim nisu marili, teško je vratiti u jedan dan. Naša županija je taoc vodstva koji je sve devastirao, koji se borio samo za svoju fotelju. Nemam poruku za Pera Vićana. Vidim samo pustoš koju je napravio i nije zbog toga čudno što se u Dubrovniku dogodila izvanredna Skupština ŽNS-a - istaknuo je Štimac.

Osim predstavnika klubova u hotelu Libertas Rixos bili su brojni bivši i sadašnji nogometaši, nogometni djelatnici...

Linker
19. svibanj 2024 13:33