RONALD GORSIC/CROPIX
Neograničeni proračun

HR insajder otkriva kako je primljena vijest o Lovrenovom transferu: ‘Dejan nije dočekan sa skepsom...‘

Tomislav Dujmović dobro poznaje prvaka Rusije, novi klub hrvatskog reprezentativca Dejana Lovrena
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. srpanj 2020. 22:24

Dejan Lovren je dobro odabrao, a i reprezentacija će profitirati, tvrdi Tomislav Dujmović, nekadašnji hrvatski reprezentativaca, akter Eura 2012. godine kojeg je, inače, Lovren preskočio zbog ozljede. Dujmović je godinama prisutan na ruskom tržištu, svojedobno kao igrač, sada u ulozi menadžera.

- Čim je objavljeno da je Lovren potpisao za Zenit počeli su me zvali ruski novinari i imaju zanimljivo pitanje: “To je za Liverpool dobar posao, je li za Zenit lošiji?“. Odgovorio sam im jasno: upravo Zenit je najbolje prošao - kaže nam Dujmović.
Rusu očito aludiraju na odštetu koju su Redsi naplatili za igrača koji im više nije bio u prvom planu. U prvim informacijama baratalo je s 12 milijuna eura, ali Transfermarkt je potom tu brojku promijenio na 8,5 milijuna eura.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

- Mislim da je i Zenit za Lovrena odličan izbor. Ima 31 godinu, potpisao je na tri sezone, minimalno toliko može igrati na vrhunskoj razini. Nije imao neke ozljede koje bi ostavljale teže trajne posljedice, proteklu sezonu manje je igrao, ovog časa nije potrošen. Zenit je klub koji igra izravno u skupini Lige prvaka, ima ambicije da ode i dalje, u nokaut fazu, vjerujem da će mu se svidjeti i grad i rusko prvenstvo. Štoviše, zaljubit će se u Zenit i tamošnju ligu koja je dobra, pogotovo nakon obogaćivanja stadionske infrastrukture.

Pravi posao

Zenit, međutim, kao ni ostali ruski klubovi ne plaća više bajoslovno kao nekad kad su dovodili Hulka, Witsela i razne zvijezde za tada bombastičke svote. No, osvojili su naslov prvaka i ove i prošle godine.
- Poznato mi je da se Branislav Ivanović nije dogovorio za novi ugovor, neću reći da je pukla ljubav nego čujem da su mu nudili manju plaću i nije pristao. Spominje se da bi mogao u englesku Premier ligu.

Je li Lovren dočekan sa skepsom od medija?
- Nije. I oni, barem većina, misle da je Zenit napravio pravi posao, bez obzira na ta pitanja. To je bio ciljani transfer za koji su znali da će ga realizirati već mjesec dana. Baš su htjeli njega. Osvojio je sve s Liverpoolom, dokazao se na najvišoj razini. Ima i sada velikih transfer, stigao im je Malcom iz Barcelone za tridesetak milijuna eura prije godinu dana. Iako je točno da u Rusiji općenito nisu plaćanja kao prije, znamo to po primjeru Nikole Vlašića o čijem je otkupu CSKA vagao pet-šest mjeseci. Na kraju su dali preko 15 milijuna eura, a sada bi mogli na njemu zaraditi. Uvjeren sam da bi ovog časa Nikola prošao u Engleskoj. CSKA godinama reže budžet, Lokomotiv je dovodio neke igrače, ali nisu se razbacivali... Zenitu je najlakše jer je pod Gazpromom i zapravo ima neograničen proračun, no i oni više paze, imaju umjereniju strategiju, ne dopuštaju si toliko da iskrcaju nevjerojatne brojke, a za godinu dana otpuštaju te igrače.

Pucaju li na još koje zvučno ime?
- Super im je bila kupnja Iranca Azmouna iz Rubina. Kako je došao iz tamošnje lige nije mu trebala adaptacija te čini sjajan napadački tandem s Dzjubom. Imaju posloženu momčad, a to je očito i Dejanu bilo bitno. Ozbiljan su europski klub. Vjerojatno će se i dodatno pojačati, no zasad nije poznato s kime. Ne sumnjam da se Lovren konzultirao s Vedranom Ćorlukom i dobio pozitivne recenzije. Lijep je sada život u Rusiji, nije to kao u šezdesetim i sedamdesetim godinama kad su medvjedi hodali po cesti - smije se Dujmović, hvali intelektualnu razinu Sankt-Peterburga.

Ruski Real Madrid

- Mnogi intelektualci i vodeći menadžeri te političari su iz toga grada. Moskva je veća, ali Sankt-Peterburg je utjecajan. I dakako, vrlo lijep, ali to svi već znaju.

Trener je Sergej Semak, nekadašnji reprezentativni veznjak:
- Godinama vrhunski radi, prije je vodio B momčad. Studiozan je, govore sve najbolje o njemu, a ima i jaku potporu kluba, pa oni su Real Madrid toga podneblja.

Što će za Lovrenovu karijeru u reprezentaciji značiti odlazak u Rusiju?
- To za izbornika i nacionalnu momčad neće biti minus. Štoviše, Daliću može biti drago jer imat će kontinuitet utakmica, a pogotovo prođu li skupinu u Ligi prvaka imat će jake susrete. Ne sumnjam ni u Lovrena,niti da će se tamo snaći. Ide lagano u zalazak karijere, ali stekao je iskustvo. S godinama će igrati još pametnije i znati se postaviti - zaključio je Dujmović.

Linker
18. travanj 2024 04:20